r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na klopsiki pieczone z soczewicy
24.10.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Dziś przedstawiamy przepis na przepyszne klopsiki pieczone z soczewicy idealnie pasujące na jesienne obiady.
Klopsiki pieczone z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy żółtej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 2 marchewki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 100 g startego na małych oczkach żółtego sera
- 100 g ziaren słonecznika
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Cebulę i pora posiekać drobno, poddusić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Wszystko dusić do miękkości. Do miski przełożyć ugotowaną soczewicę, warzywa, ser, przyprawy, bułkę tartą i jajka. Całość zblendować na gładką masę. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać ziarna słonecznika. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką do lodów robić małe kuleczki z obu mas. Układać na papierze do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp 180°C.
Życzymy Smacznego
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a