Przepis na zawijaniec jabłkowy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na zawijaniec jabłkowy

13.11.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Korzenną słodyczą rozgrzej ciało i serce. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zawijaniec jabłkowy.

Składniki na ciasto 

  • 400 ml mleka,
  • 80 g drożdży,
  • 1 kg mąki,
  • 360 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 250 g masła.

Składniki na nadzienie

  • 6 jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 ml cydru.

Wykonanie

W ciepłym, ale nie gorącym mleku utrzeć drożdże. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, sól, jajka, 150 g masła i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem i cydrem.

r e k l a m a
Dusić na małym ogniu około 10 minut, żeby były półtwarde. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę masy i zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulon pokroić na około 10 plastrów i układać je w formie jeden przy drugim na płasko.

Odstawić blachę na 20 minut, nakrywając ściereczką, do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zetrzeć na nie resztę masła, wstawić do piekarnika i piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.

zawijaniec jabłkowy


Smacznego!


zdjęcie: archiwum

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na świąteczny tort Sachera

Dziś przedstawiamy państwu przepis na tradycyjny austriacki wypiek jakim jest tort Sachera. Jest to tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Teams i ZOOM nie takie straszne jak się wydają

Nie możesz spotkać się na żywo? Nie szkodzi! Możesz zaplanować spotkanie koła, stowarzyszenia czy rady sołeckiej w sieci. Przede wszystkim, nie bój się. Katarzyna Janoska, blogerka, zapewnia, że to da się zrobić.

czytaj więcej

Przepis na pralinki cynamonowe bez cukru

Dziś przedstawiamy państwu przepis na przepyszne pralinki cynamonowe bez cukru.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)