r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na rogale świętomarcińskie
08.11.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Dziś z cyklu "Listopad z gęsią i rogalem" przedstawiamy przepis na rogala na Świętego Marcina. Życzymy smacznego.
Rogal na Świętego Marcina
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłego
- mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła + 200 g miękkiego masła (do wałkowania)
Składniki na farsz:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g zblanszowanych migdałów
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- gorąca woda (na lukier)
- posiekane blanszowane migdały do posypania
Do ½ szklanki mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Trzy łyżki masła roztopić w małym rondelku. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka. Wyrobić sprężyste ciasto. Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. 1/3 masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście, a następnie rozsmarować na całej powierzchni. Ciasto złożyć dwóch stron tak, by powstały trzy warstwy. Docisnąć i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką). Złożyć ponownie na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Wałkowanie, smarowanie masłem i składanie powtarzać 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniem przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce z migdałami. Masę rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami. Dodać startą na małych oczkach skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować na kształt koła, a następnie pokroić na 8 trójkątów. Nałożyć nadzienie, zwinąć rogaliki. Ułożyć na blaszce, zostawiając odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Rogale piec około 20 minut. Ciepłe polukrować, posypać posiekanymi zblanszowanymi (i obranymi) migdałami.
r e k l a m a
Życzymy Smacznego
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a