Ogromne wzrosty cen świń w skupach. Tuczniki najdroższe od dwóch lat!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ogromne wzrosty cen świń w skupach. Tuczniki najdroższe od dwóch lat!

09.03.2022autor: Michał Czubak Kamila Szałaj

W Niemczech ceny świń gwałtownie rosną. Dziś, 9 marca, pobiły rekord z ubiegłego tygodnia! Czy zakłady mięsne w Polsce też podniosły ceny? Ile płacą za tucznika?  Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny świń: zakłady mięsne podnoszą stawki. Nawet 2 zł/kg więcej za tucznika

Ceny świń rosną kolejny tydzień z rzędu. Wreszcie po wielu miesiącach obniżek, producentom trzody chlewnej wraca nadzieja.

Na krajowym rynku niektóre zakłady podniosły stawki nawet o 2 zł/kg. Taką podwyżkę dał zakład mięsny ZM Bost z Turośni Kościelnej w woj. podlaskim. 

W naszej cotygodniowej sondzie ceny skupu tucznika z ubojni i zakładów mięsnych wahają się w granicach: od 3,90 zł/kg do 5,80 zł/kg w wadze żywej. Z kolei w klasie E stawki wynoszą nawet 7 zł/kg. Natomiast z wyliczeń Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig wynika, że średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagę poubojową wynosi 7,20 zł/kg kl. E i jest wyższa o 1,50 zł w porównaniu z ubiegłym tygodniem. To oznacza, że obecne ceny tuczników są najwyższe od dwóch lat.

Rekordowe podwyżki cen świń w Niemczech

Po rekordowym wzroście cen z poprzedniego tygodnia, kiedy to cena tuczników w Niemczech skoczyła o 18 centów, dziś (9 marca) na tamtejszej giełdzie organizowanej przez Zrzeszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) padł kolejny rekord. W ciągu tygodnia tuczniki podrożały o 25 centów do poziomu 1,75 euro/kg. Mało tego, analitycy rynkowi przewidują dalszy wzrost cen.

VEZG wyjaśnia, że podaż świń gotowych do uboju w Niemczech jest nadal nie wystarczająca. Rezultatem jest więc dalszy gwałtowny wzrost cen.

r e k l a m a

Ceny świń rosw całej UE

Również w innych krajach UE widać pozytywny trend wzrostu cen. 

- W stosunku do ubiegłego tygodnia ceny tuczników w przeliczeniu na wagę poubojową poszybowały do góry w Holandii (+10 centów/kg), Belgii (+9 centów), Austrii (+7 centów), Hiszpanii (+6 centów). Mniejsze wzrosty zanotowano we Francji (+1 centów) - informuje Polpig.

Coraz droższe pasze i nawozy gaszą nadzieję rolników na poprawę opłacalności produkcji świń

Wzrosty cen świń, notowane od kilku tygodni, to oczywiście pozytywny impuls z rynku. Ale trzeba pamiętać, że cena za żywiec nadal nie pokrywa kosztów produkcji, które rosną w dramatycznie szybkim tempie.

Od wybuchu wojny w Ukrainie dwukrotnie zdrożały nawozy, czy też zboża na światowych giełdach. To przekłada się na ceny pasz i ich dostępność. Niestety, okazuje się, że przetwórnie mają problem z komponentami do produkcji pasz.

Już wiadomo, że śruta słonecznikowa, która praktycznie w całości pochodziła z Ukrainy, w najbliższym czasie do nas nie przyjedzie. Nie trafi do nas także olej słonecznikowy i sojowy, do tej pory w dużej mierze importowany z Ukrainy. Za chwile odczują to hodowcy, kupując pasze.

- Skokowo rosnące koszty produkcji skutecznie odbierają radość z podwyżek. Pszenica konsumpcyjna obecnie dochodzi nawet do około 2000 zł za tonę! Zboże paszowe będzie nieco tańsze, ale i tak, żywiąc w ten sposób, opłacalność produkcji rozpoczyna się od progu około 7-8zł za kg żywca…a osiągamy obecnie 6,8zł – i to przy dobrych partiach świń, dobrych negocjacjach i posiadania stada w białej strefie - ocenia Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

Ceny świń: czy podwyżki zwiastują trwały trend?

Czy jest szansa, że sytuacja na rynku trzody chlewnej poprawi się w tym roku? Taką nadzieję producentom świń dają analitycy rynkowi ING. Ich zdaniem luzowanie obostrzeń podtrzyma rosnący trend także w najbliższym okresie.


Z kolei Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig zauważa, że mniejsza podaż świń nadal będzie przekładać się na wzrosty cen. 

- Impulsy wzrostowe stymulowane mniejszą podażą tuczników, sezonowo cieplejszą temperaturą powietrza oraz powracaniem do normalności po przejściu ostatniej fali zakażeń pandemii koronawirusa znajdują odzwierciedlenie w notowaniach krajowych - ocenia Polpig.

Również zdaniem Bartosza Czarniaka z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus jeszcze czekają nas kolejne podwyżki.

- Obecny popyt jest niezmieniony, ale podaż w trzech głównych ośrodkach produkcji jest o wiele niższa, co wymusza poszukiwania surowca, a co za tym idzie – podwyżki - zaznacza Czarniak.

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – 5,50 zł/kg (wzrost o 1,60 zł);
  • PPHU Kawiks Patoki - 5,50 - 6,00 zł/kg zł/kg (wzrost o 1,40 zł)
  • Złoczex, Złoczew - 3,90 zł/kg (wzrost o 90 gr)

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – 4,30-4,70 zł/kg (wzrost o 90 gr);

Kujawsko-pomorskie:

  • Kwiecińscy, Żnin - 5,25 zł/kg (wzrost o 1,60 zł)

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – 4,20 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody – 4,50 - 5,00 zł/kg (wzrost o 80 gr); 7,00 zł/kg wbc kl.E (wzrost o 1,20 zł);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – 5,80 zł/kg (wzrost o 2,00 zł);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – 4,20 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski – 5,30 zł/kg (wzrost o 1,60 zł);
  • Mróz – 5,60 zł/kg (wzrost o 10 gr).


Kamila Szałaj
oprac. cen. M. Czubak
fot. archiwum. red.

autor Michał Czubak

Michał Czubak

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny świń rosną, ale rolnicy i tak dokładają do tucznika. Prawdziwa drożyzna dopiero przed nimi

Ceny świń rosną, i to w zawrotnym tempie. Ale koszty produkcji rosną jeszcze szybciej. Z wyliczeń analityków wynika, że przy obecnych stawkach rolnik i tak musi dokładać ponad 100 zł do tucznika. Niestety, wszystko wskazuje na to, że wskaźnik ten pójdzie ostro w górę.

czytaj więcej

Jakie są największe zagrożenia dla produkcji świń w Polsce i jak im zapobiegać?

Podczas odbywających się w Bydgoszczy targów Ferma próbowano odpowiedzieć na pytanie, jakie są główne zagrożenia środowiskowe produkcji zwierzęcej i sposoby skutecznego radzenia sobie z nimi. Okazuje się, że odwracanie się od systemów intensywnej produkcji w kierunku ekologicznej wcale nie oznacza pozytywnego wpływu na środowisko. 

czytaj więcej

Co wpływa na częstotliwość wyproszeń w gospodarstwie?

Najistotniejszą kwestią wpływającą na uzyskiwane wyniki jest w szczególności właściwa organizacja w sektorze rozrodu, która wpływa na częstotliwość wyproszeń w gospodarstwie. Decyduje ona o liczbie odchowanych prosiąt i sprzedanych tuczników od lochy w ciągu roku. Produkcja w oparciu o grupy macior to najlepszy sposób na poprawę wskaźników produkcyjnych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)