Ceny bydła znów wzrosły! Ile za byki, jałówki i krowy płacą rolnikom ubojnie?
Ceny bydła kolejny tydzień z rzędu biją historyczne rekordy nie tylko w naszym kraju, ale i w UE. Ile dziś za byki, jałówki i krowy płacą zakłady mięsne i ubojnie w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!
Ceny bydła nadal rosną i biją rekordy. W lutym w stosunku do stycznia w Polsce podrożały wszystkie grupy bydła.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,80 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11,50 zł/kg, a za krowy - 7,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17,50 zł/kg, bo mocno ich brakuje.
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 21.02.2022 – 27.02.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 9,84 zł za kg. To o 8 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 14 a 20 lutego. To także o 4 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 45 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 19,94 zł/kg w wadze poubojowej.
W Niemczech ceny bydła znów ustanowiły historyczny rekord
Ceny bydła rosną też w całej Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej mocno rosną ceny buhajów, krów i jałówek. Najważniejszą przyczyną tych podwyżek są oczywiście braki bydła na rynku.
- Niewielka podaż na niemieckim rynku bydła rzeźnego nie wystarcza do zaspokojenia ożywionego popytu. Ceny ponownie znacząco wzrosną - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).
Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,60 euro/kg.
Czy ceny bydła będą nadal rosły?
Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.
- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING.
- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.
Byki najdroższe w historii, a rolnik i tak na minusie
Choć branża mięsa wołowego bez wątpienia znajduje się w najlepszej sytuacji na tle innych zwierzęcych producentów, rolnicy i tak mają problem z opłacalnością. Powodem są oczywiście bardzo wysokie koszty produkcji, m.in. pasz i nawozów. Ich ceny nieprzerwanie od kilku miesięcy rosną. Już wiadomo, że od 11 marca saletra amonowa Anwil ma kosztować 6100 zł/t!
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce
Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,50 zł/kg (wzrost o 50 gr), jałówki 11 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 7,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 19,60 zł/kg (kl. O) (wzrost o 40 gr), 19,80 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 20 gr) 20,00 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 20 gr), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 40 gr), krowy 17,50 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 1,00 zł);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 9,30 zł/kg (wzrost o 90 gr), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (bez zmian), jałówki 9,20 zł/kg (wzrost o 40 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. J. Nuckowski
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Najważniejsze tematy