Kolejny rekord cen bydła! Za byki już ok. 20 zł. Ile ubojnie płacą za żywiec wołowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kolejny rekord cen bydła! Za byki już ok. 20 zł. Ile ubojnie płacą za żywiec wołowy?

15.03.2022autor: Michał Czubak Kamila Szałaj

Ceny skupu bydła nadal rosną i biją kolejne rekordy. Ile za byki, jałówki i krowy płacą obecnie zakłady mięsne i ubojnie w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

Kolejny tydzień z rzędu wzrosły ceny bydła. Za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,90 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11,50 zł/kg, a za krowy - 8,10 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17,80 zł/kg, bo mocno ich brakuje.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 28.02.2022 – 6.03.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 10,00 zł za kg. To o 16 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 21 a 27 lutego. To także o 5,2 proc. więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 48,7 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 20,22 zł/kg w wadze poubojowej. 

r e k l a m a

W Niemczech ceny bydła biją historyczne rekordy

Wysokie ceny bydła utrzymują się w całej Unii Europejskiej. Powodem tych podwyżek są oczywiście braki bydła na rynku.

- Zbyt mała podaż bydła oraz rosnący popyt wymuszają dalsze, znaczące podwyżki cen - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).

I rzeczywiście, wczoraj w Niemczech ceny bydła znów poszły w górę. Obecnie niemieccy farmerzy dostają  za byki w klasie R od 5,35 do 5,55 euro/kg, za jałówki 5,1 euro/kg, a za krowy od 4,55 do 4,85 euro za kg. Ceny te są wyższe niż w ubiegłym tygodniu i ustanawiają nowe, historyczne rekordy.

Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,64 euro/kg.

Do kiedy będą rosły ceny bydła?

Zdaniem analityków rynkowych wysokie ceny bydła utrzymają się w najbliższych miesiącach, dopóki nie wzrośnie podaż.

Grzegorz Rykaczewski z Santander Banku zaznacza, że ewentualne zwiększenie dostępności bydła nastąpi dopiero za jakiś czas.

- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.

Ceny bydła rekordowo wysokie, ale koszty produkcji też

Wysokie ceny bydła napędzane są także rosnącymi w zawrotnym tempie kosztami produkcji. Bardzo mocno drożeją przede wszystkim pasze, paliwo i nawozy, co oczywiście znacznie obniża opłacalność chowu bydła. 

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce  

Osi Poland Foodworks – byki 19,40 zł/kg (kl. O) (wzrost o 90 gr), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), krowy 18,00 zł/kg (kl. O) (wzrost o 2 zł);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,80 zł/kg (wzrost o 30 gr), jałówki 11,50 zł/kg (wzrost o 50 gr), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 19,40 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 20,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 18,80 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 19,40 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 11,00 – 13,00 zł/kg (wzrost o 2-4 zł), jałówki 10,00 – 11,00 zł/kg (wzrost o 2-4 zł).

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 19,60 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,80 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 20,00 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,00 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 17,50 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 9,30 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,50 - 12,00 zł/kg (wzrost o 1,60 zł), jałówki 8,50 11,00  zł/kg (wzrost o 1,40 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).
Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. M.Szymańska
autor Michał Czubak

Michał Czubak

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ubój bydła i leczenie zwierząt. Będą ważne zmiany w prawie

Będą ważne zmiany w przepisach dotyczących uboju bydła w gospodarstwie i leczenia zwierząt. Rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej. Co z niego wynika?

czytaj więcej

Ceny bydła znów wzrosły! Ile za byki, jałówki i krowy płacą rolnikom ubojnie?

Ceny bydła kolejny tydzień z rzędu biją historyczne rekordy nie tylko w naszym kraju, ale i w UE. Ile dziś za byki, jałówki i krowy płacą zakłady mięsne i ubojnie w Polsce? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

czytaj więcej

Pogłowie bydła w całej UE spadło o ponad 800 tys. szt. Ile bydła jest w Polsce, Niemczech, Francji i innych krajach?

Od 2001 roku utrzymuje się tendencja spadkowa pogłowia bydła w Unii Europejskiej. Jak pokazują aktualne dane Eurostatu pogłowie liczące 77,5 mln sztuk w 2012 r. zmniejszyło się do 75,6 mln w 2021 r. Oznacza to spadek o prawie 2,5% w przeciągu dekady i jednocześnie najniższe pogłowie bydła od 20 lat.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)