Właściwości zdrowotne i zastosowanie mięty z przydomowego ogródka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Właściwości zdrowotne i zastosowanie mięty z przydomowego ogródka

13.06.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Mięta to powszechnie znane zioło, cenione za swe właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie w medycynie, a walory smakowe często wykorzystywane są również w kuchni. Jakie właściwości ma mięta i na co pomaga?

Odmiany mięty mogą się ze sobą krzyżować

Mięta to naprawdę nieprzewidywalna roślina. Jeśli poczuje się dobrze, to zarośnie ogród jak chwast, zaś w innych ogródka nie przyjmie się wcale. Najlepszym sposobem jest uprawianie mięty w zakopanych pojemnikach, by mieć kontrolę nad jej rozrastaniem się. Mięta nie ma szczególnych wymagań dotyczących pielęgnacji. Właściwie musimy tylko pamiętać o jej regularnym podlewaniu.

r e k l a m a
Pielęgnacja mięty polega na ich przerywaniu lub sadzeniu co 30 cm. Ograniczenie nadmiernego rozrostu możliwe jest poprzez wysadzanie sadzonek do doniczek lub plastikowych toreb. Odmiany mięty mogą się ze sobą krzyżować, więc aby temu zapobiec, obrywa się kwiaty. Wśród chorób atakujących ten rodzaj ziół, szczególnie niebezpieczna jest rdza miętowa. Porażone rośliny należy wykopać i spalić.

Mięta dobra do herbaty jak i potraw

Liście świeżej mięty znakomicie komponują się z jagnięciną, rybami, drobiem czy warzywami takimi jak groch, ziemniaki i marchew. Mięta również dobrze łączy się z zielonymi bądź owocowymi sałatkami czy napojami w rodzaju ponczu i herbaty. Dwa najlepiej znane drinki z użyciem mięty to miętowy julep (pochodzi z południa USA) i Kubańskie Mojito – najważniejszym składnikiem obu jest mięta, która nadaje im lodowaty posmak. Mietę w celu podawania do ice-tea można zamrozić w kostkach lodu. Roślinę można również przechowywać w formie zasuszonej czy zakonserwowanej w occie.

Miętowa herbata jest łatwa w przygotowaniu. Odetnij 3-4 łodygi mięty, każda około 15-20 cm długości wraz z liśćmi. Przemyj je by usunąć kurz z zewnątrz. Umieść je w dzbanku lub czajniku i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach usuń liście łyżeczką o długiej rączce. Posłódź w razie potrzeby i pij ją na gorąco lub do wystudzonego naparu dodaj lód. Przechowuj w lodówce by cieszyć się miętą przez kilka dni. Możesz również dodać łodygi mięty do dzbanka wraz z torebkami herbaty. Usuń miętę w momencie usuwania torebek. Do herbaty możesz dodać miodu, cytryny czy czegokolwiek zażyczy sobie Twoja rodzina.

Właściwości zdrowotne mięty

Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.
 
W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.

Jednak z uwagi na pobudzanie do pracy układu pokarmowego, mięta może prowadzić też do zgagi, tak więc mięta na żołądek nie zawsze działa tylko pozytywnie i należy na ten fakt uważać.

Przetwory z mięty pieprzowej mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci.

Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy napar z mięty działa także uspokajająco. Wypicie gorącej herbaty przed snem ukoi nerwy, uspokoi i pomoże zasnąć.
 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Permkultura krok po kroku- jakie są zalety takiej uprawy ogrodów?

Mimo dość sporego nakładu pracy jaki trzeba włożyć w na początku stosowania zasad permkultury, korzyści z takiego sposobu uprawy są niezliczone. To nie tylko ulga dla środowiska, ale także samo zdrowie. A wszystko to zgodnie z rytmem natury.

czytaj więcej

Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin

Ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne. Suszone owoce dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika.

czytaj więcej

Ogródki inspirowane naturą – na czym polega permkultura?

Miłośnicy ogrodnictwa – czy spotkaliście się z pojęciem permkultury? Część z Was na pewno tak, ale zapewne dla niektórych pojęcie permkultura może brzmieć obco. Na czym się opiera i o co w niej chodzi? Dowiedzmy się.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)