Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin

10.07.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne. Suszone owoce dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika.

Zdrowe, suszone owoce są bardzo pożywne. Suszone figi, dzięki zawartości cukrów prostych, które natychmiast się wchłaniają, szybko dodają energii. Suszone morele zawierają miedź, która pozytywnie wpływa na włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd. Po suszone śliwki, warto sięgać nawet częściej niż po świeże śliwki! Wszystko dlatego, że w postaci suszonej, zawierają blisko pięć razy więcej witaminy A i błonnika. Suszone ananasy i wiśnie też mają dużą zawartość błonnika, co czyni z nich wartościową przekąskę. W jagodach goi znajduje się jedno z największych źródeł witaminy C oraz witamin z grupy B, żelaza i fosforu. Sięgając po tego rodzaju przekąskę, można wzmocnić kości i poprawić odporność organizmu.

Rodzaje suszonych owoców

  • Rodzynki- czyli bardzo popularne suszone winogrona. I dobrze, bo zawierają duże ilości antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto bogate w witaminy z grupy B oraz wapń - główny budulec kości,
  • Suszone morele -podobno to właśnie im Grecy zawdzięczają długowieczność i gładką promienną skórę. Bogate w potas, fosfor, wapń i witaminę A, w tak ogromnych ilościach, że już 4 morele pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Szczególnie pomocna będzie ona dla osób z kłopotami z cerą, trądzikiem oraz ze wzrokiem. Jako wyjątkowo zasadotwórczy owoc są wskazane przy dolegliwościach żołądkowych jak nadkwaśność i zgaga,
  • Suszone śliwki- zawierają ogromną ilość błonnika, dlatego są wskazane przy zaparciach. Bardzo szybko dają uczucie sytości. Ponadto zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu. Stanowią świetną zdrową przekąskę dla osób odchudzających się,
  • Suszone jabłka – z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zapobiegają nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz starzeniu się organizmu. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników będących główną przyczyną wymienionych schorzeń. Ponadto wysoka dawka witaminy C jaką dostarczają suszone jabłka wpływa na wzmocnienie odporności organizmu,
  • Suszone daktyle– działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, za sprawą salicylanów, których właściwości są zbliżone do aspiryny. Poza tym suszone daktyle łagodnie przeczyszczają, a z uwagi na swój słodki smak, sprawdzają się w dietach odchudzających jako zdrowy zamiennik słodyczy.
r e k l a m a

Suszone owoce posiadają dużą ilość witamin

Suszone owoce, paradoksalnie, są dobre na odchudzanie. Oczywiście w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność. Mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych, które mogą poprawić funkcjonowanie organizmu i wspomóc dietę redukcyjną. Owoce suszone niesiarkowane to doskonała alternatywa dla świeżych owoców w momencie, w którym nie masz dostępu do świeżych produktów (np. zimą).

Suszone owoce nie zawierają tłuszczów. Mają również bardzo niską zawartość sodu. Zamiast tego posiadają duże ilości witamin A i B. Oprócz tego znajdują się w nich:
  • żelazo,
  • wapń,
  • błonnik. 

Jak przechowywać suszone owoce?

Najlepiej przełożyć suszone owoce do szczelnego pojemnika. Warto by znajdował się on w suchym i zaciemnionym miejscu. W innym wypadku mogą zwilgotnieć i w efekcie spleśnieć. Można trzymać je w papierowym, zamykanym opakowaniu czy specjalnym, szklanym pojemniku do żywności. Warunek jest jeden - opakowania muszą mieć bardzo dobre, szczelne zamknięcie. Nie powinno się wystawiać zapasów na słońce.

Metody suszenia owoców

Postęp technologiczny doprowadził do alternatywnych metod suszenia, które są bardziej wydajne niż suszenie owoców na słońcu. Umożliwia to suszonym owocom zachowanie wszystkich składników odżywczych. Nowoczesne metody suszenia owoców obejmują:
  • odwadnianie osmotyczne, czyli metodę częściowego odwodnienia, która wymaga niewielkiej ilości energii, ale pozwala na bardziej efektywne suszenie,
  • suszenie próżniowe, które wykorzystuje niskie ciepło,
  • suszenie konwekcyjne mikrofalowe, które wykorzystuje fale elektryczne w celu skrócenia czasu suszenia i zużycia energii,
  • liofilizację, która nie wymaga ogrzewania, ale pozwala na lepszą jakość i zatrzymanie składników odżywczych.
 
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie są najczęstsze powody bólu pleców?

Współczesny tryb życia, zarówno w warunkach zawodowych, jak i „domowych”, często mocno odbija się na naszym zdrowiu w mniejszy lub większy sposób. Najbardziej obrywa na tym kręgosłup. Choć problem jest powszechne znany, warto o nim przypominać.

czytaj więcej

Właściwości zdrowotne i zastosowanie mięty z przydomowego ogródka

Mięta to powszechnie znane zioło, cenione za swe właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie w medycynie, a walory smakowe często wykorzystywane są również w kuchni. Jakie właściwości ma mięta i na co pomaga?

czytaj więcej

OSP Mchówek liczy już 75 lat, ale w 2019 "zaczynali wszystko od zera"

W 1948 r. we wsi Mchówek w powiecie włocławskim, gmina Izbica Kujawska, została powołana do życia ochotnicza straż pożarna. W skład zarządu tworzonej wówczas jednostki weszli prezes Tadeusz Ruciński, naczelnik Szczepan Nawrocki oraz zastępca naczelnika Józef Zieliński.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)