r e k l a m a
Partnerzy portalu
Suszone owoce, czyli źródło wielu witamin
10.07.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał
Ekologiczne owoce suszone to zdrowa i w pełni wartościowa przekąska. Warto nimi zastąpić wysokokaloryczne słodycze, chipsy, słone orzeszki, krakersy i inne. Suszone owoce dostarczają dużej dawki naturalnego błonnika.
Zdrowe, suszone owoce są bardzo pożywne. Suszone figi, dzięki zawartości cukrów prostych, które natychmiast się wchłaniają, szybko dodają energii. Suszone morele zawierają miedź, która pozytywnie wpływa na włosy, nadając im zdrowy i piękny wygląd. Po suszone śliwki, warto sięgać nawet częściej niż po świeże śliwki! Wszystko dlatego, że w postaci suszonej, zawierają blisko pięć razy więcej witaminy A i błonnika. Suszone ananasy i wiśnie też mają dużą zawartość błonnika, co czyni z nich wartościową przekąskę. W jagodach goi znajduje się jedno z największych źródeł witaminy C oraz witamin z grupy B, żelaza i fosforu. Sięgając po tego rodzaju przekąskę, można wzmocnić kości i poprawić odporność organizmu.
Rodzaje suszonych owoców
- Rodzynki- czyli bardzo popularne suszone winogrona. I dobrze, bo zawierają duże ilości antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto bogate w witaminy z grupy B oraz wapń - główny budulec kości,
- Suszone morele -podobno to właśnie im Grecy zawdzięczają długowieczność i gładką promienną skórę. Bogate w potas, fosfor, wapń i witaminę A, w tak ogromnych ilościach, że już 4 morele pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Szczególnie pomocna będzie ona dla osób z kłopotami z cerą, trądzikiem oraz ze wzrokiem. Jako wyjątkowo zasadotwórczy owoc są wskazane przy dolegliwościach żołądkowych jak nadkwaśność i zgaga,
- Suszone śliwki- zawierają ogromną ilość błonnika, dlatego są wskazane przy zaparciach. Bardzo szybko dają uczucie sytości. Ponadto zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, E, magnezu, żelaza, fosforu, potasu. Stanowią świetną zdrową przekąskę dla osób odchudzających się,
- Suszone jabłka – z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy zapobiegają nowotworom, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz starzeniu się organizmu. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników będących główną przyczyną wymienionych schorzeń. Ponadto wysoka dawka witaminy C jaką dostarczają suszone jabłka wpływa na wzmocnienie odporności organizmu,
- Suszone daktyle– działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, za sprawą salicylanów, których właściwości są zbliżone do aspiryny. Poza tym suszone daktyle łagodnie przeczyszczają, a z uwagi na swój słodki smak, sprawdzają się w dietach odchudzających jako zdrowy zamiennik słodyczy.
r e k l a m a
Suszone owoce posiadają dużą ilość witamin
Suszone owoce, paradoksalnie, są dobre na odchudzanie. Oczywiście w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność. Mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych, które mogą poprawić funkcjonowanie organizmu i wspomóc dietę redukcyjną. Owoce suszone niesiarkowane to doskonała alternatywa dla świeżych owoców w momencie, w którym nie masz dostępu do świeżych produktów (np. zimą).
Suszone owoce nie zawierają tłuszczów. Mają również bardzo niską zawartość sodu. Zamiast tego posiadają duże ilości witamin A i B. Oprócz tego znajdują się w nich:
- żelazo,
- wapń,
- błonnik.
Jak przechowywać suszone owoce?
Najlepiej przełożyć suszone owoce do szczelnego pojemnika. Warto by znajdował się on w suchym i zaciemnionym miejscu. W innym wypadku mogą zwilgotnieć i w efekcie spleśnieć. Można trzymać je w papierowym, zamykanym opakowaniu czy specjalnym, szklanym pojemniku do żywności. Warunek jest jeden - opakowania muszą mieć bardzo dobre, szczelne zamknięcie. Nie powinno się wystawiać zapasów na słońce.
Metody suszenia owoców
Postęp technologiczny doprowadził do alternatywnych metod suszenia, które są bardziej wydajne niż suszenie owoców na słońcu. Umożliwia to suszonym owocom zachowanie wszystkich składników odżywczych. Nowoczesne metody suszenia owoców obejmują:
- odwadnianie osmotyczne, czyli metodę częściowego odwodnienia, która wymaga niewielkiej ilości energii, ale pozwala na bardziej efektywne suszenie,
- suszenie próżniowe, które wykorzystuje niskie ciepło,
- suszenie konwekcyjne mikrofalowe, które wykorzystuje fale elektryczne w celu skrócenia czasu suszenia i zużycia energii,
- liofilizację, która nie wymaga ogrzewania, ale pozwala na lepszą jakość i zatrzymanie składników odżywczych.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a