Tradycja malowania jaj – skąd to się wzięło?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Tradycja malowania jaj – skąd to się wzięło?

04.04.2021autor: Dorota Kolasińska

Jajo oprócz tego, że jest jednym z pokarmów tradycyjnie spożywanym na Wielkanoc, od wielu lat ma znaczenie symboliczne. Kolorowe jaja są od wielu lat symbolem odrodzenia przyrody, a w chrześcijaństwie odnoszą się do wiary w Zmartwychwstanie Chrystusa. Jaką historię mają pisanki?

Praktycznie wszystkie elementy święconki wielkanocnej– mięso, jajka, chleb czy chrzan swoje początki zawdzięczają rękom rolników. Oprócz tego, że zawsze widzimy je w koszyczkach i świetnie smakują, to mają ważne, symboliczne znaczenie.

Okazuje się, że najstarsze malowane jaja pochodzą z Chin, Persji i Egiptu, jeszcze przed erą chrześcijańską, ich tradycje były związane z różnymi świętami i symbolizowały uzdrowienie i rozwijające się życie. 

Najstarsze pisanki na ziemiach polskich pochodzą z X wieku i odnaleziono je podczas wykopalisk archeologicznych na opolskiej wyspie Ostrówek. Znalezienie pisanek podczas prac wykopaliskowych nie jest odosobnionym przypadkiem, gdyż początkowo barwione jaja łączono silnie ze światem zmarłych. Były one darem dla zmarłych składanym na grobach czy miedzach, w czasie świąt zadusznych i na wiosnę. Według dawnych przekazów na łemkowszczyźnie pannom i kawalerom, czyli osobom niezamężnym, do trumny wkładano po dwa jajka. Do dziś natomiast na Ukrainie, na stole wielkanocnym ustawia się kopczyk z czerwonymi pisankami w liczbie zmarłych, których się wspomina – czytamy na stronie rzeszowskiego Muzeum Etnograficznego.

r e k l a m a

Bogata i silna tradycja 

Tradycja barwienia jaj jest w Polsce głęboko zakorzeniona i z pewnością sięgała dalej niż X w n.e. Pierwsze jaja malowano woskiem i dopiero barwiono naturalnymi barwnikami. Co ciekawe przed chrystianizacją w Polsce jajka miały symbol magiczny, zakopywano je przed domami i obejściami, miały chronić domowników przed złymi mocami. Tę prasłowiańską wiarę w magię jaj starali się wyplenić chrześcijańscy duchowni, bowiem przez 200 lat zakazywali spożywania jaj podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak nie mogąc zwalczyć starodawnych obrzędów dano za wygraną i ogłoszono, że poświęcone pisanki mogą być spożywane jako symbol Zmartwychwstania Chrystusa lub triumf życia nad śmiercią.

Symbolika święconych pokarmów

Co do święcenia pokarmów, to historia też jest ciekawa, gdyż jego początków upatruje się w VIII wieku, ale w Polsce tradycja pojawiła się w XIV wieku. Na zachodnich terenach Polski, które weszły w granice dzisiejszej Polski po II Wojnie Światowej zwyczaj ten był praktycznie nieznany. Przykładem jest Śląsk, gdzie święcenie pokarmów upowszechniło się dopiero w latach 70 i 80-tych XX wieku.

Symbolika jajka już jest znana, a co z resztą tradycyjnych elementów koszyczka? Otóż sól i pierz symbolizuje oczyszczenie, prawdę i życie w prostocie, chleb ma zapewnić dobrobyt i pomyślność (ponadto to chleb życia dla chrześcijan), wędlina czy kiełbasa symbolizują zdrowie, płodność i dostatek materialny, chrzan – to symbol zdrowia i siły fizycznej, ale też gorzkiej męki Chrystusa na krzyżu, baranek oznacza odkupienie grzeszników i przezwyciężenie zła, kawałek ciasta (najczęściej baba wielkanocna lub mazurek) ma symbolizować umiejętność i doskonałość.

No i w końcu… zając. Co on właściwie robi w koszyku, wskoczył przypadkiem? W Polsce podejrzewa się, że akurat zajączek wywodzi się z wielkanocnych obyczajów obchodzonych na Śląsku i symbolizuje wiosnę i budzenie się do życia, a więc oznacza początek nowego istnienia.

 

oprac. Dorota Kolasińska
na podst. garneczki.pl/Muzeum Etnograficzne

Zdjęcie: Pixabay

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego. Redaktor działów: top bydło i top agrar Polska Online,

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak to jest z tymi jajkami? Jeść je czy nie?

W okresie Wielkanocnym jak Polska długa i szeroka Polacy spożywają rekordowe ilości jaj. Jest to święto, które nieodłącznie się z nimi kojarzy. Mimo niebywałej popularności jajek w Polsce, opinie na temat spożycia jaj są różnorodne i czasami skrajne. Na co dzień, a także w czasie świąt wielu z nas zastanawia się nad ich wartością odżywczą czy wpływem na zdrowie.

czytaj więcej
Inne

Historia wielkanocnych pisanek

Pisanki towarzyszą nam w każde święta wielkanocne, ale czy wiemy skąd się wzięły i co symbolizują. Przeczytaj krótką historię wielkanocnego jaja i sprawdź, jak zrobić rustykalną pisankę.

czytaj więcej
Przepisy

Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą

Już niebawem Wielkanoc i na naszych stołach zagoszczą świąteczne potrawy. Oto przepis na tradycyjny barszcz biały, lecz z nowoczesną nutą. Zaskoczysz nim rodzinę!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)