Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą

01.04.2021autor: Paulina Janusz-Twardowska

Już niebawem Wielkanoc i na naszych stołach zagoszczą świąteczne potrawy. Oto przepis na tradycyjny barszcz biały, lecz z nowoczesną nutą. Zaskoczysz nim rodzinę!

Barszcz biały z borowikami i tortellini z białą kiełbasą to przepis, który łączy ze sobą tradycję i nowoczesność. Receptura na zupę nie odbiega od tych przez lata powtarzanych w domowych kuchniach, choć wyjątkowego smaku nadają mu borowiki. Nowoczesnym akcentem są pierożki tortellini, rodem z Włoch, ale nadziane tradycyjną polską białą kiełbasą. To przepis idealny na nadchodzącą Wielkanoc.

Składniki na zupę:
7 l wywaru jarskiego,
2 l zakwasu na żur,
20 g suszonych prawdziwków,
1 l śmietanki,
5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, majeranek suszony, chrzan.

Składniki na tortellini:
surowa biała kiełbasa,
0,5 kg mąki Farina 00,
3 jajka,
1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Do wywaru jarskiego wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz zakwas na żur, zagotować. Barszcz doprawić śmietanką, dodać grzyby i przyprawy. Gotować na małym ogniu, na koniec dodać chrzan, majeranek oraz czosnek.
Z mąki i jajek zarobić ciasto na tortellini, dodać sól i oliwę. Ugniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 minut. Z ciasta wyciąć 8-cm krążki i ułożyć na nich mięso z białej kiełbasy, uformować tortellini. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
autor Paulina Janusz-Twardowska

Paulina Janusz-Twardowska

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Tradycja malowania jaj – skąd to się wzięło?

Jajo oprócz tego, że jest jednym z pokarmów tradycyjnie spożywanym na Wielkanoc, od wielu lat ma znaczenie symboliczne. Kolorowe jaja są od wielu lat symbolem odrodzenia przyrody, a w chrześcijaństwie odnoszą się do wiary w Zmartwychwstanie Chrystusa. Jaką historię mają pisanki?

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)