r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą
Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą
01.04.2021autor: Paulina Janusz-Twardowska
Już niebawem Wielkanoc i na naszych stołach zagoszczą świąteczne potrawy. Oto przepis na tradycyjny barszcz biały, lecz z nowoczesną nutą. Zaskoczysz nim rodzinę!
Barszcz biały z borowikami i tortellini z białą kiełbasą to przepis, który łączy ze sobą tradycję i nowoczesność. Receptura na zupę nie odbiega od tych przez lata powtarzanych w domowych kuchniach, choć wyjątkowego smaku nadają mu borowiki. Nowoczesnym akcentem są pierożki tortellini, rodem z Włoch, ale nadziane tradycyjną polską białą kiełbasą. To przepis idealny na nadchodzącą Wielkanoc.
Składniki na zupę:
7 l wywaru jarskiego,
2 l zakwasu na żur,
20 g suszonych prawdziwków,
1 l śmietanki,
5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, majeranek suszony, chrzan.
Składniki na tortellini:
surowa biała kiełbasa,
0,5 kg mąki Farina 00,
3 jajka,
1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Do wywaru jarskiego wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz zakwas na żur, zagotować. Barszcz doprawić śmietanką, dodać grzyby i przyprawy. Gotować na małym ogniu, na koniec dodać chrzan, majeranek oraz czosnek.
Z mąki i jajek zarobić ciasto na tortellini, dodać sól i oliwę. Ugniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 minut. Z ciasta wyciąć 8-cm krążki i ułożyć na nich mięso z białej kiełbasy, uformować tortellini. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Składniki na zupę:
7 l wywaru jarskiego,
2 l zakwasu na żur,
20 g suszonych prawdziwków,
1 l śmietanki,
5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, majeranek suszony, chrzan.
Składniki na tortellini:
surowa biała kiełbasa,
0,5 kg mąki Farina 00,
3 jajka,
1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Do wywaru jarskiego wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz zakwas na żur, zagotować. Barszcz doprawić śmietanką, dodać grzyby i przyprawy. Gotować na małym ogniu, na koniec dodać chrzan, majeranek oraz czosnek.
Z mąki i jajek zarobić ciasto na tortellini, dodać sól i oliwę. Ugniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 minut. Z ciasta wyciąć 8-cm krążki i ułożyć na nich mięso z białej kiełbasy, uformować tortellini. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Paulina Janusz-Twardowska
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a