Jak to jest z tymi jajkami? Jeść je czy nie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak to jest z tymi jajkami? Jeść je czy nie?

03.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

W okresie Wielkanocnym jak Polska długa i szeroka Polacy spożywają rekordowe ilości jaj. Jest to święto, które nieodłącznie się z nimi kojarzy. Mimo niebywałej popularności jajek w Polsce, opinie na temat spożycia jaj są różnorodne i czasami skrajne. Na co dzień, a także w czasie świąt wielu z nas zastanawia się nad ich wartością odżywczą czy wpływem na zdrowie.

Czy jajka naprawdę szkodzą?

Głównym zarzutem przeciwko jajkom jest duża zawartość cholesterolu. Najwięcej znajdziemy go w żółtku, ok. 212mg, a jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 300mg. Jajka są też dość kaloryczne (zwłaszcza żółtko), nie są także zbyt szybko trawione. Jednakże mimo tego, powinny być stałym produktem w naszej diecie. Dlaczego? Ze względu na nieocenione korzyści. Jako jedyny produkt zwierzęcy są źródłem wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów, a także prawie wszystkich witamin oraz wielu mikro- i makroelementów. Dodatkowo zawierają luteinę, która poprawia widzenie i  wiele potrzebnych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega 3. Co więcej, badania naukowe mówią, że cholesterol pokarmowy nie jest aż tak szkodliwy dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Samo jajko nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów – żółtko nie ma ich wcale, a białko bardzo mało.

r e k l a m a

Jak to jest z tą salmonellą?

Salmonella jest chorobą wywoływaną przez bakterie z rodzaju Salmonella, które powodują silne zatrucia pokarmowe. Pałeczki Salmonelli zasiedlają przewód pokarmowy, a zarazić się nimi możemy przez spożycie produktów zwierzęcych, które są zanieczyszczone odchodami. Dotyczy to mięsa, mleka i jajek właśnie oraz wody.
Najczęściej do zakażeń dochodzi kiedy spożywamy jajka na surowo (np. popularny kogel-mogel). Temperaturą w której giną bakterie to 70oC, zatem gotowanie ich na twardo pozwala wyeliminować czynnik zakaźny. Jednakże, aby się lepiej uchronić przed salomnelląąw ogóle przed spożyciem jajka należy umyć.

Czy jajka powodują tycie?

Wszystko zależy do procedury przygotowania i formy ich podania. Jedno jajko jaskółki nie czyni i jest w zasadzie mało kaloryczne, ponieważ ugotowane na twardo zawiera tylko 78 kcal. Ale jajko smażone czy podawane z majonezem to już inna historia.

A jak wygląda spożycie jajek w Polsce na grafice GUS?

Okazuje się, że statystyczny Polak w 2019 r. zjadał 10,99 jajka.

Spożycie jajek w  Polsce grafika GUS

Zachowajmy umiar

Pamiętajmy, że wszystko co w nadmiarze szkodzi. Nie tylko jajka. Najważniejsze, aby zachować umiar. Nie warto całkowicie eliminować z naszej diety jajek. Będzie to ewidentnie dla nas szkodliwe, ponieważ zalety spożycia jajek przeważają and ich negatywnym aspektem. 

oprac. Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie Newseria.pl oraz GUS
Zdjęcie: Pixabay

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dlaczego mężczyzna dawniej nie mógł spojrzeć na pisanki?

Wszystkie chrześcijańskie święta pełne są symboli. Jeśli chcecie dowiedzieć się, co robiono z pisanką, kiedy spojrzał na nią mężczyzna, i kto łykał bazie kotki, przeczytajcie nasz wywiad z Michałem Pająkiem – etnografem pracującym na co dzień w gminie Lubochnia i związanym z muzeum w Tomaszowie Mazowieckim.

czytaj więcej

Tradycja malowania jaj – skąd to się wzięło?

Jajo oprócz tego, że jest jednym z pokarmów tradycyjnie spożywanym na Wielkanoc, od wielu lat ma znaczenie symboliczne. Kolorowe jaja są od wielu lat symbolem odrodzenia przyrody, a w chrześcijaństwie odnoszą się do wiary w Zmartwychwstanie Chrystusa. Jaką historię mają pisanki?

czytaj więcej
Aktualności

Dlaczego malujemy jajka wielkanocne?

Jajo oprócz tego, że jest jednym z pokarmów tradycyjnie spożywanym na Wielkanoc, od wielu lat ma znaczenie symboliczne. Kolorowe jaja są symbolem odrodzenia przyrody, a w chrześcijaństwie odnoszą się do wiary w Zmartwychwstanie Chrystusa. Jaką historię mają pisanki? Jakie znaczenie symboliczne mają elementy święconki?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)