r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą
Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą
20.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 10 drobno pokrojonych śliwek
Składniki na bezę:
- 2 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.
r e k l a m a
Życzymy Smacznego.
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a