Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

20.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

Składniki na ciasto:
  • 2 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 10 drobno pokrojonych śliwek
Składniki na bezę:
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.

r e k l a m a

Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

Życzymy Smacznego.


autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Własne jabłka dobre dla każdego. Na jakie odmiany warto postawić?

Jabłka z własnego ogrodu smakują najlepiej. Wśród różnych odmian są i te polecane dla alergików. Zwracajmy na to szczególną uwagę, bo osób z alergią jest coraz więcej. Wrzesień i październik to najlepsza pora, by zaopatrzyć się w drzewka i posadzić je w najbliższym otoczeniu.

czytaj więcej

Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową

Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

czytaj więcej

Jesień ma smak dyni - przepis na sałatkę z grillowaną dynią i kurczakiem

Do dyni nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wybredni mają zresztą do wyboru różne jej odmiany. Dziś proponujemy receptury, w których najlepiej sprawdza się dyniowa królowa, czyli dynia Hokkaido. Jej walory smakowe są nie do przecenienia. Orzechowy posmak przekona nawet najbardziej opornych, a jeśli jeszcze pojawi się w pączkach, to któż odmówi?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)