r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową
Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową
18.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki masła,
- sól, pieprz, tymianek,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g ryżu.
Składniki na sos
- około 10 śliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki cukru, sól, pieprz.
Składniki na salsę
- 5 śliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- kilka listków mięty.
Wykonanie
Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.
Smacznego!
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a