Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Śliwki w każdej postaci – przepis na łososia w sosie śliwkowym z salsą śliwkowo-miętową

18.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Składniki

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu.

Składniki na sos

  • około 10 śliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru, sól, pieprz.

Składniki na salsę

  • 5 śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie

Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.
przepis na łososia ze śliwkami

Smacznego!

r e k l a m a


autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Śliwki w każdej postaci – przepis na kruche tartaletki ze śliwkami pod kruchą bezą

Sezon śliwkowy w pełni. Te owoce pięknie komponują się zarówno na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

czytaj więcej

Jesień ma smak dyni - przepis na pączki z dyni

W tym tygodniu przepisy z cyklu "Jesień ma smak dyni".Dziś przedstawiamy przepis na przepis na pączki z dyni.

czytaj więcej

Przepis na gruszki w winie i boczku

Gruszka, wino i boczek? Jak się okazuje te trzy smaki idealnie do siebie pasują. Jak przyrządzić gruszki w boczku na winie?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)