r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym
02.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, przez co mamy więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. Dziś przedstawiamy państwu przepis na pyszne pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Życzymy smacznego.
Składniki:
- 4 małe ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek korzenia selera,
- 1/3 pora,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 szklanki mrożonego groszku,
- szczypiorek,
- posiekana natka pietruszki
r e k l a m a
Składniki na sos winegret:
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 papryczki chilli posiekanej albo 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku,
- 3 łyżki oliwy extra vergine,
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Wykonanie: Groszek rozmrozić. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a por w półcentrymetrowe plasterki. Połączyć składniki na sos winegret i wymieszać z warzywami (oprócz groszku). Warzywa rozłożyć luźno na blasze, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut w temperaturze 190°C, po 10 minutach przemieszać. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek, wszystko znów przemieszać i piec jeszcze 5 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem. Warzywa świetnie smakują podane z dowolną smażoną albo gotowaną rybą. Świetnie komponują się też z mięsem.
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a