Przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym

02.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, przez co mamy więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. Dziś przedstawiamy państwu przepis na pyszne pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Życzymy smacznego.


Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1/3 pora,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku,
  • szczypiorek,
  • posiekana natka pietruszki

r e k l a m a

Składniki na sos winegret:

  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 papryczki chilli posiekanej albo 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
 
Wykonanie: Groszek rozmrozić. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać. Pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a por w półcentrymetrowe plasterki. Połączyć składniki na sos winegret i wymieszać z warzywami (oprócz groszku). Warzywa rozłożyć luźno na blasze, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut w temperaturze 190°C, po 10 minutach przemieszać. Po kolejnych 10 minutach dodać groszek, wszystko znów przemieszać i piec jeszcze 5 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.  Warzywa świetnie smakują podane z dowolną smażoną albo gotowaną rybą. Świetnie komponują się też z mięsem.

Przepis na pieczone warzywa w sosie miodowo-musztardowym

Smacznego!


autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

W jaki sposób ogławianie warzyw wpływa na lepsze owocowanie?

Ogławianie, czyli usuwanie wierzchołków roślin, jest zabiegiem stosowanym w uprawie pomidorów, papryki, niektórych warzyw dyniowatych. Pozwala na szybsze dojrzewanie owoców oraz lepszy ich wzrost, gdyż składniki pokarmowe zamiast trafiać do pędu głównego, odżywiają owoce.

czytaj więcej

Kalendarz biodynamiczny na czerwiec 2020

W dni kwiatu wysiewamy nasiona kwiatów dwuletnich, np. orlików, stokrotek, dzwonków ogrodowych, a także bylin. W pojemnikach i donicach kończą swój festiwal bratki i inne wiosenne kwiaty, które należy wymienić na petunie, pelargonie i inne.

czytaj więcej

Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem

W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, staramy się przestrzegać narodowej kwarantanny, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)