r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem
Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem
26.04.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, staramy się przestrzegać narodowej kwarantanny, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
- 150 ml śmietany,
- pieprz,
- 50 g żółtego sera startego na małych oczkach, świeży szczypiorek.
Jak wykonać?
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.
r e k l a m a
Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a