Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na resztki z lodówki – przepis na langosze ze śmietaną i szczypiorkiem

26.04.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, staramy się przestrzegać narodowej kwarantanny, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
  • 150 ml śmietany,
  • pieprz,
  • 50 g żółtego sera startego na małych oczkach, świeży szczypiorek.

Jak wykonać?

Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.

r e k l a m a
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.
langosze ze śmietaną i szczypiorkiem

Smacznego!

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym

W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, przez co mamy więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. Dziś przedstawiamy państwu przepis na pyszne pieczone warzywa z sosem miodowo-musztardowym. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Wszystkie składniki znajdziesz w swojej lodówce - przepis na kotlety z czerstwego chleba

W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.

czytaj więcej

Przepis na kluski z surowych ziemniaków

Dziś prezentujemy kolejny raz smak tradycji - domowe kluski z surowych ziemniaków podawane ze skwarkami. Jak ze przyrządzić?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)