Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na żydowską penicylinę
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na żydowską penicylinę

10.10.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszną żydowską penicylinę. Życzymy Smacznego.

Żydowska penicylina

Składniki na rosół:
  • dwukilogramowa kura
  • 1/2 kg szpondra wołowego (z kością)
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mały por
  • 1 cebula nieobrana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni liść laurowy
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól morska
  • 2 goździki
  • gałązka lubczyku
  • natka pietruszki

Składniki na knedle:
  • 6 płatków macy
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęsiego albo kaczego smalcu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonego imbiru
 
Wykonanie:

Kurę podzielić na części i opłukać. Oprószyć solą i odstawić na 2 godziny. Spłukać sól. Szponder upiec w 180°C. Nieobraną cebulę i czosnek przypalić na suchej patelni albo nad ogniem. Warzywa obrać, pokroić, włożyć do garnka z kurą, szpondrem, cebulą i czosn­kiem i zalać wodą w takiej ilości, by wszystko ledwo przykrywała. Zagotować. Dodać liść laurowy, lubczyk, pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 4 godzin. Po tym czasie wyjąć wszystkie składniki. Macę bardzo drobno pokruszyć i zalać jajkami roztrzepanymi z wodą. Dodać roztopiony tłuszcz, sól, pieprz i szczyptę imbiru. Odstawić na godzinę. Zagotować w garnku osoloną wodę i wrzucać do niej małe kulki z masy – wielkości żółtka. Gotować około 10 minut. Knedelki wystudzić. Podawać z gorącym rosołem.

r e k l a m a
.




Życzymy Smacznego
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na klopsiki pieczone z soczewicy

Dziś przedstawiamy przepis na przepyszne klopsiki pieczone z soczewicy idealnie pasujące na jesienne obiady.

czytaj więcej

Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Przepis na zapiekaną zupę grzybową

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zapiekaną zupę grzybową. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)