Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem

18.10.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem. Życzymy smacznego.

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi i chlebem

Składniki:
  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 czerstwego chleba na zakwasie
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • olej
 
Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć środek z nasionami. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 180°C (nakłuć i sprawdzić, czy jest miękka). Gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, zalać bulionem i gotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju, a następnie dodać do gotującej się dyni. Dodać ocet, starty na małych oczkach imbir i powidła. Wszystko zmiksować. Pestki dyni posmarować olejem i piec w piekarniku (około 10 minut) w temperaturze 200°C, aż staną się chrupiące. Chleb pokroić w kostkę. Zupę podawać z kostkami chleba i podpieczonymi pestkami dyni.

r e k l a m a
.



Życzymy Smacznego
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jesień na słodko, czyli przepis na śmietankę z cytryną i imbirem

Dziś w cyklu "jesień na słodko" przedstawiamy przepis na przepyszną śmietankę z cytryną i imbirem. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Przepis na zapiekaną zupę grzybową

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zapiekaną zupę grzybową. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na żydowską penicylinę

Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszną żydowską penicylinę. Życzymy Smacznego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)