Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana

09.10.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszne hamantasze, czyli uszy Hamana. Życzymy smacznego.

Hamantasze, czyli uszy Hamana

Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
Składniki na nadzienie:
  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • skórka starta z jednej cytryny
 
Wykonanie:

r e k l a m a
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
.



Życzymy Smacznego
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepis na klopsiki pieczone z soczewicy

Dziś przedstawiamy przepis na przepyszne klopsiki pieczone z soczewicy idealnie pasujące na jesienne obiady.

czytaj więcej

Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Przepis na zapiekaną zupę grzybową

Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zapiekaną zupę grzybową. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)