r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Jesień ma smak dyni - przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym
Jesień ma smak dyni - przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym
12.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
W tym tygodniu przepisy z cyklu "Jesień ma smak dyni".Dziś przedstawiamy przepis na pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym.
Pulpety z indyka z dynią w sosie śmietanowym
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- około 150 g dyni
- natka pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18% (ukwaszonej)
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami mąki. Uformować okrągłe pulpety. Dynie obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i zawijać w nie pulpety. Układać w naczyniu do zapiekania. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i zagotować, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku i zalać nim przygotowane pulpety z dynią. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 160°C. Posypać świeżą pietruszką.
Życzymy Smacznego
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a