r e k l a m a
Partnerzy portalu
Jesienny obiad – przepis na strudel z jabłkami i żurawiną
26.09.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Dziś przedstawiamy przepis z cyklu "jesienny obiad" na strudel z jabłkami i żurawiną.
Strudel z jabłkami i żurawiną
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- szczypta soli
- kostka masła
- skórka starta z cytryny
Składniki na nadzienie:
- 5 jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- 70 g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać około 30 minut. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier, żurawinę i rum. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (najlepiej już na papierze do pieczenia), wyłożyć jabłka i delikatnie zwinąć, zlepiając oba końce. Piec 35–40 minut na złoty kolor. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
r e k l a m a
Życzymy Smacznego
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a