Sok owocowy z gospodarstwa: czy tylko dla gości agroturystyki?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sok owocowy z gospodarstwa: czy tylko dla gości agroturystyki?

29.06.2021autor: Wojciech Lignowski

Prowadzimy gospodarstwo agroturystyczne i posiadamy sad. Moglibyśmy produkować naturalne soki. Czy produkcja taka jest nieograniczona pod względem ilościowym? Co z podatkiem? Jakie muszę posiadać dokumenty? – pyta Agrarlex rolnik z Wielkopolski?

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie przepisy regulują produkcję żywności w gospodarstwie?
  • Czy możesz produkować sok własnych owoców w agroturystyce?
  • Jak go możesz wprowadzać do obrotu i na jaką skalę?
Prowadzenie działalności w zakresie produkcji soków podlega pod kilka przepisów. Zobaczmy, co mówią one o użyciu produktów pochodzenia rolniczego.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ustanawia szereg rygorów związanych z produkcją i wprowadzaniem żywności do obrotu. 
Przepis przewiduje pewne odstępstwa od przyjętych zasad dla podmiotów wprowadzających do sprzedaży produkty spożywcze oznaczonych pojęciem „surowce”. To produkty produkcji pierwotnej (art. 3).

Rozporządzenie Ministra Zdrowia 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych – dostawy bezpośrednie mogą obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: 
  • zboża, owoce, warzywa, 
  • zioła, grzyby uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz 
  • pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego (par. 2 ust. 1),
  • środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, o których mowa wyżej w postaci kiszonej lub suszonej (ust. 2).
Uwaga – co ważne: dostawy bezpośrednie nie mogą przekraczać:
  • wielkości plonów, w skali roku, poszczególnych surowców uzyskanych przez producentów produkcji pierwotnej z gospodarstw rolnych, których są oni właścicielami lub użytkownikami na podstawie innych niż własność tytułów prawnych użytkowania gruntów rolnych; 
  • ilości surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego osoby dostarczającej środki spożywcze w ramach dostaw bezpośrednich. 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 

r e k l a m a
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych (art. 2) też mówi o tym, że „surowiec” to produkt pierwotny, w tym produkty ziemi, pochodzące z hodowli, polowań i połowów. 

Co zatem z sokiem z własnych jabłek?

Sok z jabłek jest produktem przetworzonym, nie odpowiada ustawowej definicji surowca. Ma to znaczenie z uwagi na udogodnienia, jakie przysługują w zakresie handlu surowcami przez prowadzących gospodarstwa rolne. 
Wprowadzenie surowca do obrotu może się odbywać w ramach dostaw bezpośrednich, o których mowa (art. 68 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie i żywienia), który nakazuje, aby podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w ramach dostaw bezpośrednich przestrzegały zasad dobrej praktyki higienicznej. 

Bezpośrednimi dostawami są – dokonywane przez producenta – małe ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. 
Dlatego odpowiadając na pytanie rolnika, nie ma możliwości skorzystania z preferencyjnych zasad dotyczącymi dostaw bezpośrednich w odniesieniu do handlu własnymi przetworami w postaci soku owocowego.
Mowa w tym miejscu jest oczywiście o warunkach produkcji i wprowadzeniu do obrotu soku owocowego POZA gospodarstwem agroturystycznym. 

Rozpoczęcie produkcji soków będzie więc podlegało wszelkim rygorom zastrzeżonym dla producentów żywności, o których szczegółowo informuje każda powiatowa placówka sanepidu.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takie soki serwować na miejscu, w agroturystyce, dla jej gości.

Wojciech Lignowski
Radca prawny
Wielkopolska Izba Rolnicza

Artykuł jest informacją i nie stanowi porady prawnej.
Podstawa prawna:
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych
  • Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
 
autor Wojciech Lignowski

Wojciech Lignowski

Wojciech Lignowski, radca prawny Wielkopolskiej Izby Rolniczej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Podrzucone śmieci

Kary za podrzucanie śmieci na pole i do lasu

Niejeden rolnik czy właściciel lasu natknął się  na swojej ziemi na podrzucone, mniejsze czy większe góry śmieci. Agrarlex radzi, jak można temu przeciwdziałać.

czytaj więcej
Przepisy prawne

Pożyczka w gospodarstwie? Spisz umowę!

Pytanie Czytelnika: Moi dziadkowie chcą pożyczyć mi 150 tys. zł na kupno ziemi, abym mógł założyć moje własne gospodarstwo. Powiedzieli, że sam mam rozpoznać sprawę zabezpieczenia tej pożyczki. Czy mam ją przyjąć za pokwitowaniem? Czy muszę zapłacić podatek? – pyta młody rolnik spod Lublina. 

czytaj więcej
Fotowoltaika

Fotowotaika lub wiatraki na gruncie: analizuj umowę dzierżawy

Agrarlex ostrzega: umowy firm budujących elektrownie wiatrowe czy słoneczne na gruntach rolnych są z reguły bardzo dobrze przygotowane. Pilnują interesów inwestora, nie rolnika.

czytaj więcej
r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. na podstawie art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych na portalu www.topagrar.pl jest zabronione.