Dramat rolników hodujących świnie. Cena żywca pikuje!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Dramat rolników hodujących świnie. Cena żywca pikuje!

24.11.2020autor: Magdalena Szymańska

Stało się – po wielu tygodniach utrzymywania cen skupu żywca wieprzowego na poziomie 1,27 euro/kg w E klasie Niemcy obniżyły cenę o 8 eurocentów do 1,19 euro/kg. Ma ona dotyczyć tygodnia od 18 do 25 listopada br. Nie jest to dobra wiadomość dla producentów żywca wieprzowego w wielu unijnych krajach.

Z artykułu dowiesz się

  • jak wygląda sytuacja na rynku wieprzowiny?
  • Niemcy stosują dumping cenowy?
  • jak ta sytuacja wpłynie na polskich hodowców świń?

Bez dopłat do przechowywania wieprzowiny

Niemieccy producenci spodziewali się, iż na radzie ministrów rolnictwa, która odbyła się 16 listopada br., zostaną podjęte decyzje o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, jednak tak się nie stało.

Janusz Wojciechowski, unijny komisarz ds. rolnictwa, jest przeciwny temu mechanizmowi. Uważa, że jest to narzędzie krótkoterminowe. Zapowiedział jednak, że jego pracownicy przedstawią wkrótce strategię pomocy, która ma rozwiązać problemy sektora trzody chlewnej w perspektywie długoterminowe.

r e k l a m a

Kto skorzysta ze strategii pomocy?

Jak donoszą niemieckie media, ma być ona jednak skierowana głównie do małych i średnich hodowców trzody chlewnej. Wojciechowski wyraził pogląd, że to głównie duże gospodarstwa rolne są odpowiedzialne za rozprzestrzenianie się ASF. Niemcy, które wyznaczają trendy na rynku trzody chlewnej, znalazły się w bardzo trudnej sytuacji. Nałożyła się na to nie tylko blokada chińskiego rynku zbytu w związku z wystąpieniem ASF, ale również zatory w uboju świń spowodowane problemami z koronawirusem.

Największe niemieckie rzeźnie nie mogły pracować na pełnych obrotach. Według wyliczeń Grupy Interesu Hodowców Świń (ISN) na początku listopada na ubój czekało tam około 570 tys. świń. Na szczęście 16 listopada ubojnia Tönnies uruchomiła w zakładzie w Rheda-Wiedenbrück całkowicie przebudowaną linię przetwarzania szynki, która została dostosowana do nowych wymagań w związku z COVID-19.

Tygodniowo będzie można przetwarzać w tym zakładzie dodatkowo 25–40 tys. świń. Tym sposobem zakład w Rheda-Wiedenbrück będzie mógł osiągnąć moce uboju i rozbioru, jakie miał jeszcze przed zamknięciem w czerwcu br. Większy ubój oznacza jednak, iż na rynku pojawi się więcej półtusz i mięsa, a branża gastronomiczna i hotelowa też pracuje tam na pół gwizdka.

Duński rynek wieprzowiny również dołuje

Dodatkową presję na ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej wywołuje zakaz eksportu duńskiej wieprzowiny do Chin. Zakaz importu został tam wprowadzony po tym, jak wykazano, iż mutacja wirusa SARS-CoV-2 o nazwie „Cluster 5” jest przenoszona ze zwierząt (chodziło konkretnie o norki) na ludzi. Po zakazie tamtejsza wieprzowina coraz częściej trafiała na rynek niemiecki.

Dumping cenowy na rynku trzody chlewnej?

Pojawiły się również doniesienia o dumpingowych ofertach z Niemiec na rynku unijnym. Bardzo tanie szynki z Niemiec trafiają np. do Włoch. Zwiększony ubój świń w Niemczech sprawi zapewne, że handel ten na pewno się nasili, a i Duńczycy będą szukać rynków zbytu. Tym bardziej że duńscy hodowcy świń, zapewne, mając nadzieję na wzrost eksportu do Chin po blokadzie niemieckiego eksportu, mocno zwiększyli jesienią tego roku pogłowie świń.

Na dzień 1 października utrzymywano tam ponad 6% więcej świń niż przed rokiem. Łącznie było to 13,36 mln świń. Jest to najwyższy poziom od 2007 r. Liczba prosiąt o wadze poniżej 20 kg wzrosła o 4,7% do 2,71 mln, o wadze 20–50 kg o 5,3 % do 6,17 mln, tuczników przebywało natomiast o 9,9% więcej (w sumie 3,19 mln sztuk). Duńczycy przygotowali się również do większej produkcji prosiąt, zwiększając liczbę loch hodowlanych o 4,1% do 1,27 mln.

Aż strach pomyśleć, jak ta sytuacja wpłynie na polskich producentów świń, skoro ceny skupu już też są bardzo niskie. Będziemy mogli kupować jeszcze tańsze prosięta, ale co dalej? Czy unijni urzędnicy zdążą z programem pomocy, zanim nastąpi całkowity krach na unijnym rynku żywca wieprzowego?

Magdalena Szymańska
Fot. John Lambeth z Pexels

autor Magdalena Szymańska

Magdalena Szymańska

Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki

Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny świń wciąż poniżej kosztów produkcji

Pierwszy tydzień stycznia 2021 był stabilny pod względem cen skupu żywca na rynku europejskim. Mimo to obecna cena nie gwarantuje pokrycia kosztów produkcji i dlatego niepokoi wielu rolników.

czytaj więcej

Rzeźnie rolnicze w praktyce – limity, przepisy i odstępstwa

Od roku rolnicy mogą prowadzić w swoim gospodarstwie małe rzeźnie rolnicze. Umożliwia to ubój zwierząt z własnego gospodarstwa, ale też z gospodarstw z sąsiednich powiatów. Jakie limity obowiązują rzeźnię rolniczą? Jakie warunki należy spełnić prowadząc taki zakład?

czytaj więcej

Ubojnia, która kupiła świnie z Niemiec, odpiera zarzuty rolników z AgroUnii i Solidarności RI

Agro-Handel, jedna z firm, która znalazła się na celowniku AgroUnii oraz rolniczej Solidarności odpiera zarzuty, jakoby sprowadzali „przerośnięte mutanty” bez dokumentów do swojej ubojni.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)