Ceny świń wciąż poniżej kosztów produkcji
Pierwszy tydzień stycznia 2021 był stabilny pod względem cen skupu żywca na rynku europejskim. Mimo to obecna cena nie gwarantuje pokrycia kosztów produkcji i dlatego niepokoi wielu rolników.
Okres świąteczno-noworoczny to czas lekkiego zastoju w ubojniach, więc liczba świń w Niemczech czekających na rzeź powiększyła się. Chociaż w drugiej połowie stycznia odczuwalny będzie fakt, że niemieccy hodowcy w III kwartale 2020 r. zaimportowali średnio 40 tys. sztuk tygodniowo mniej prosiąt z Danii i Holandii, to wiele tygodni minie zanim doczekają się oni całkowitej likwidacji żywca gotowego na ubój.
Testy na Covid-19 w zakładach przetwórczych stają się obowiązkowe
Tejże trudnej sytuacji nie ułatwia sytuacja epidemiologiczna na świecie. Trzecia fala pandemii jest faktem w wielu krajach. Część zakładów wymaga od swoich pracowników przejścia obowiązkowych testów po świątecznym powrocie do pracy. Jest to związane z bolesnymi skutkami ograniczenia lub nawet zawieszenia produkcji w branży przetwórczej na czas kwarantanny dla pracowników z pozytywnym wynikiem Covid-19.
Wirus ASF odbija się na cenach europejskiego i polskiego żywca
Dodatkowym ogranicznikiem w działalności branży na terenie całej UE jest rozszerzający się w Niemczech wirus ASF, który znacząco wpłynął na spadek cen żywca poniżej progu opłacalności produkcji. Na dzień 6.01.2021 r. cena utrzymywała się na stałym poziomie 1,19 euro za kilogram. Kraje wolne od wirusa ASF nadal mogą eksportować wieprzowinę do Chin, zatem w Hiszpanii cena za kilogram wieprzowiny w notowaniach ISN wynosi średnio 30 centów więcej niż w Niemczech.
Gorsza sytuacja niż w Niemczech jest w Polsce. Cena w polskim skupie za klasę E wynosi 4,65 zł/kg. Presja związana z nadwyżką niemieckiego żywca jest w Polsce już odczuwalna. Ceny spadają i będą nadal stopniowo spadać, a jednocześnie koszty produkcji, w tym pasz, znacznie wzrastają. Sytuacja polskich rolników staje się naprawdę nieciekawa. Promykiem nadziei wydają się szczepienia na Covid-19, które wkrótce się rozpoczną na masową skalę i powinny załagodzić skutki pandemii i rozruszać gospodarkę.
Mimo, że w niektórych krajowych zakładach ceny w skupie nieznacznie wzrosły w pierwszym tygodniu roku 2021, sytuacja na rynku żywca nadal jest trudna.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy