Jak stres okołoporodowy u lochy wpływa na żywotność prosiąt?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak stres okołoporodowy u lochy wpływa na żywotność prosiąt?

04.05.2020

Etapem szczególnie ważnym w życiu loch jest okres okołoporodowy, podczas którego może występować tak zwany stres oksydacyjny. Efektem stresu poporodowego są m.in. bezmleczność oraz stany zapalne wymienia i dróg rodnych, jak też uduszenia śródmaciczne prosiąt. Wpływa to na zwiększenie liczby martwych urodzeń i odchów prosiąt.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie pasze są zalecane dla loch ?
  • Jak zmniejszyć stres poporodowy lochy ?
  • Jak uchronić prosięta po urodzeniu ?
Problemy w okresie okołoporodowym mogą doprowadzić do bezmleczności macior, która odbija się przede wszystkim na odchowie prosiąt, gdyż upadki mogą sięgać nawet do 80%. Choroby gruczołu mlekowego są wywoływane głównie przez czynniki zakaźne i można je skutecznie minimalizować, przestrzegając higieny. Dlatego wymagane jest przygotowanie czystego i suchego kojca porodowego. Zapalenie wymienia często występuje łącznie z zapaleniem macicy i może przybierać postać bezmleczności poporodowej, choć nie zawsze.

r e k l a m a
Aby zapobiegać stanom zapalnym i schorzeniom wymienia i dróg rodnych, około 7 dni przed porodem wprowadza się zmiany w dawce pokarmowej loch, tak by obniżyć pH moczu. Zmniejsza to częstotliwość występowania gorączki poporodowej oraz infekcji dróg moczowych. Obniżanie bilansu kationowo-anionowego sprzyja też wydłużeniu okresu użytkowania loch i zwiększa ich plenność. Najprostszym sposobem obniżenia pH moczu jest wymieszanie pół na pół mieszanki paszowej dla lochy karmiącej z jęczmieniem. Lepsze efekty można jednak uzyskać, stosując dodatkowo gotowe produkty z firm paszowych.

Wysłodka suszona polecana dla loch

Normalna wartość pH moczu u loch wynosi około 7,5. Jej obniżenie można osiągnąć przez redukcję kationów z odczynem alkalicznym (wapń, magnez, potas i sód) przy równoczesnym zwiększeniu w mieszance anionów z odczynem kwaś-nym (fosfor, chlorek). Działanie obniżające wartość pH mają niskokationowe pasze, jak zboże, otręby pszenne, drożdże piwne i kiszonka z rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM). Natomiast do pasz z silnym odczynem alkalicznym zaliczają się wszystkie komponenty bogate w wapń lub białko, jak na przykład śruta sojowa, mączka rybna, mączka z suszu i wysłodki suszone. Są to typowe surowce, które powinny znajdować się w paszach dla loch, ale w okresie okołoporodowym należy je nieco zredukować.

Mieszanki mineralne zawierające zwykłe ilości wapnia mają najczęściej silny odczyn zasadowy. Dlatego w okresie okołoporodowym korzystne może być zredukowanie dawki minerałów. Pasza dla loch powinna zawierać też odpowiednią ilość włókna surowego, gdyż reguluje ono perystaltykę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i zapaleniu wymienia oraz gorączce poporodowej oraz zwiększa ilość produkowanej siary – podobnie jak stosowanie obniżonej ilości energii i białka w dawce pokarmowej oraz podawanie dodatków zakwaszających, probiotyków, witaminy E i selenu.

Locha powinna prosić się ze stosunkowo opróżnionym przewodem pokarmowym, dzięki czemu ilość bakterii w jelitach jest zredukowana. Zbyt obfite żywienie paszami ubogimi we włókno w okresie okołoporodowym oraz brak ruchu mogą prowadzić do zaburzeń w perystaltyce jelit i występowania zaparć oraz gorączki u loch. W początkowej fazie laktacji również nieodessana siara może powodować powstawanie stanów zapalnych gruczołów sutkowych.

Ważne jest także zaopatrzenie loch w wystarczającą ilość wody w okresie okołoporodowym. Przyczyną wysokiego pH moczu może być bowiem zbyt mała ilość wody podawana lochom. Dzięki dużemu pobraniu wody wspomagane jest oddawanie moczu i wydalanie bakterii chorobotwórczych.

Przebywanie na porodówce wywołuje u loch stres, który może być dodatkowo potęgowany niewłaściwym żywieniem
  • Przebywanie na porodówce wywołuje u loch stres, który może być dodatkowo potęgowany niewłaściwym żywieniem

Dobra pasza skutkuje mniejszym stresem u loch

W celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego należy skupić się przede wszystkim na ograniczeniu stresu żywieniowego. Niezbędne jest zapewnienie wysokiej jakości paszy bez czynników antyżywieniowych, mikotoksyn i utlenionych kwasów tłuszczowych. Do powstania stresu oksydacyjnego i rozwoju reakcji zapalnej, które mogą skutkować wchłonięciem zarodka, rodzeniem się prosiąt z zaburzeniami wzrostu oraz śmiercią płodu, prowadzi zwiększona aktywność metaboliczna lochy w trakcie ciąży, porodu oraz laktacji.

Jednym z rozwiązań mających na celu poprawę zdolności reprodukcyjnych loch jest włączanie do diety związków antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Mogą to być związki bioaktywne pochodzenia roślinnego oraz antyoksydanty, jak chociażby witamina E. Suplementacja wysokimi dawkami witaminy E (250 IU/kg) w końcowym okresie ciąży oraz w czasie laktacji powoduje zwiększenie masy ciała u odsadzanych prosiąt, stymuluje odporność oraz mechanizmy antyoksydacyjne u loch i prosiąt.

Reakcję zapalną można także ograniczać, używając białek osocza suszonego metodą rozpyłową, które stosowane są w żywieniu odsadzonych prosiąt, wpływając na zdrowie jelit. Białka takie są mieszaniną immunoglobulin, albumin, enzymów, czynników wzrostu, biologicznie aktywnych peptydów oraz lipidów. W przeprowadzonych badaniach dodatek substancji fitogenicznych w trakcie ciąży zwiększył o 18% liczbę żywo urodzonych prosiąt oraz pobudził aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Dodanie 0,25–0,5% suszonej plazmy krwi w okresie laktacji poprawia produkcyjność loch oraz liczbę odsadzonych prosiąt i ich masę ciała.

Skłonność do stanów zapalnych wymienia oraz dróg rodnych będzie zależała także od tego, jak karmimy lochy w okresie ciąży
  • Skłonność do stanów zapalnych wymienia oraz dróg rodnych będzie zależała także od tego, jak karmimy lochy w okresie ciąży

Brak nadzoru nad porodem może być tragiczne w skutkach

Większość strat prosiąt następuje bezpośrednio po porodzie, dlatego tak bardzo należy skoncentrować się na okresie okołoporodowym i nadzorowaniu porodów. Prosięta rodzą się zwykle w 20–30-minutowych odstępach czasu i po porodzie udają się bezpośrednio na poszukiwanie sutków maciory, aby napić się siary.

Przy szukaniu wymienia ważną rolę odgrywa pępowina. Tylko nieuszkodzona trzyma bowiem nowo narodzone prosięta blisko lochy i ułatwia szukanie gruczołów mlecznych. Jeśli pępowina jest urwana już podczas porodu, prosięta częściej idą w złym kierunku. Dlatego istotny jest nadzór i kontrola podczas porodu i pierwszych dni życia prosiąt.

Oprócz tego należy ostrożnie obchodzić się ze zwierzętami, ponieważ stres prowadzi do opóźnienia porodów, a ostatecznie do tego, że pępowina szybciej się urywa. Jeśli locha i prosięta są ze sobą połączone poprzez pępowinę także po porodzie, prosięta szybciej stawiają pierwsze kroki i szybciej pobierają mleko. Otrzymują wówczas siarę z najwyższą koncentracją przeciw-ciał przeciwko specyficznym dla środowiska porodówki patogenom. Brak nadzoru nad porodem powoduje często, że prosięta nie tylko nie napiją się siary, ale także trudno im trafić pod promiennik, co może prowadzić do wyziębienia organizmu.

Poród ostatnich z miotu prosiąt z powodu wyczerpania lochy trwa dłużej, więc najczęściej rodzą się z niedotlenieniem, a tym samym z gorszą żywotnością. Uduszenia śródporodowe są najczęstszą niezakaźną przyczyną upadków u nowo narodzonych prosiąt. Badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że kofeina podana doustnie i podskórnie lochom prośnym zmniejsza uduszenia wewnątrzmaciczne prosiąt, poprawia żywotność noworodków i przyrosty masy ciała. W 21. dniu życia masa ciała u prosiąt od loch, które otrzymały kofeinę, była większa niż u prosiąt z grupy kontrolnej (6,87 kg w porównaniu z 6,52 kg). Podawanie kofeiny przed porodem poprawia zdolność oddechową prosiąt, zwiększając ich adaptację do środowiska pozamacicznego.


Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Dominika Stancelewska
Zdjęcie Główne: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rodzinna współpraca w gospodarstwie się opłaca

Sukces produkcji trzody chlewnej zaczyna się od prawidłowego żywienia loch proś­nych i karmiących. Najlepiej o tym wiedzą Krystyna i Jerzy Laskowscy, właściciele gospodarstwa rodzinnego w Szczepankowie w powiecie iławskim w Warmińsko-Mazurskiem.

czytaj więcej

W programie "Świnia +" brakuje kolczyków do oznaczania loch

Rolnicy otrzymają wsparcie finansowe za realizację wymogów w zakresie dobrostanu zwierząt, które wykraczają ponad obowiązkowe dotychczas wymogi wynikające z przepisów prawa. Wnioski mogą być już składane, jednak mamy sygnały, że wciąż nie ma specjalnych kolczyków dla loch, które rolnicy chcą zgłosić do programu.

czytaj więcej

Jak bezpiecznie żywić prosięta bez tlenku cynku?

Okres okołoodsadzeniowy to jeden z najtrudniejszych etapów w chowie świń, a największym problemem w tym czasie są biegunki, spowodowane najczęściej zmianą paszy i warunków środowiskowych. W niesprzyjających dla zwierząt warunkach może dojść do namnażania się bakterii chorobotwórczych, które są przyczyną problemów zdrowotnych i obniżonych przyrostów prosiąt.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)