Rodzinna współpraca w gospodarstwie się opłaca
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rodzinna współpraca w gospodarstwie się opłaca

10.05.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Sukces produkcji trzody chlewnej zaczyna się od prawidłowego żywienia loch proś­nych i karmiących. Najlepiej o tym wiedzą Krystyna i Jerzy Laskowscy, właściciele gospodarstwa rodzinnego w Szczepankowie w powiecie iławskim w Warmińsko-Mazurskiem.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak prawidłowo żywić lochy, aby uzyskać wysoką płodność ?
  • Jaka jest zalecana temperatura w gnieździe dla prosiąt ?
  • Jak ograniczyć upadki zwierząt ?
Produkcja trzody chlewnej w gospodarstwie Laskowskich prowadzona jest w cyklu zamkniętym w oparciu o lochy krzyżówkowe ras wielka biała polska i polska biała zwisłoucha (F1).

r e k l a m a
Prawidłowe żywienie pozwala uzyskać od lochy o wysokiej płodności 12,6 prosięcia w miocie przy indeksie wyproszeń 2,3 rocznie – mówi Jerzy Laskowski.

Świnie w gospodarstwie utrzymywane są w nowoczesnych chlewniach w systemie bezściołowym. Mieszanki paszowe sporządzane są w gospodarstwie.

Lochom pasza zadawana jest trzy razy dziennie, co przekłada się na ich kondycję. Tuczniki zaś żywione są do woli za pomocą automatów paszowych dwoma rodzajami paszy pełnoporcjowej – dodaje rolnik ze Szczepankowa.

Nad układaniem dawek żywieniowych czuwa syn Dominik, absolwent zootechniki na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, który na co dzień pracuje jako doradca żywieniowy w firmie Josera, pomagając rolnikom we właściwym żywieniu trzody chlewnej.

Zalecane jest sprawdzanie temperatury w gnieździe dla prosiąt 

Celem żywienia loch karmiących jest uzyskanie prosiąt o optymalnej masie odsadzeniowej. To właśnie odchów prosiąt jest jednym z najtrudniejszych etapów produkcji świń.

Nowo narodzone prosięta instynktownie zaczynają szukać źródła ciepła i pokarmu. Należy umieścić je pod promiennikiem, gdyż dogrzewanie zabezpiecza je przed wyziębieniem – opowiada Jerzy Laskowski.

Zalecane jest sprawdzanie temperatury w gnieździe dla prosiąt (optymalna to 35–37°C), a także obserwacje zachowania zwierząt w kojcu. Podczas akcji porodowej należy dosadzać oseski do sutków, aby wszystkie prosięta z miotu jak najszybciej pobrały siarę, która wspiera siłę i odporność młodych. Siara zawiera białka odpornościowe (gamma-globuliny), które w pierwszych tygodniach życia chronią prosięta przed infekcjami. Skład siary zmienia się bardzo szybko. Zawartość ciał odpornościowych spada o połowę już po 4–6 godzinach od porodu. Tylko w ciągu pierwszych 24 godzin życia enzymy odpowiedzialne za trawienie białek pozostają nieaktywne, a immunoglobuliny mogą przenikać przez śluzówkę jelit i w niezmienionej formie trafiają do krwiobiegu prosiąt. Produkcja własnych przeciwciał u prosiąt zaczyna się dopiero około 2.–3. tygodnia życia.

Prosięta zużywają około 4 l mleka na 1 kg przyrostu masy ciała. W szczycie laktacji (2.–3. tydzień) produkcja dobowa mleka przez lochę może wynosić 10–12 l. Po tym czasie ilość produkowanego mleka maleje, jednak potrzeby prosiąt rosną.

Aby zapewnić oseskom dodatkową podaż mleka, podajemy preparat mlekozastępczy. Jest to ważne szczególnie dla prosiąt mniejszych, z niedowagą. Wykorzystywany produkt cechuje się dużą strawnością składników pokarmowych. Idealnie rozpuszcza się w wodzie i pozostaje homogenny. Prosięta bardzo chętnie go pobierają. Pasze stałe zadawane prosiętom to superprestartery lub prestartery. Mieszanki te są zróżnicowane pod względem zawartości białka strawnego oraz energii metabolicznej – podkreśla Dominik Laskowski.

W tuczarni bezściółkowej warchlaki o zbliżonej masie ciała łączone są w grupy. Zwierzęta mają zapewnione zabawki w postaci piłek, aby w walce o miejsce w hierarchii grupy zwierząt przebywających w tym samym kojcu ograniczyć akty agresji i kanibalizmu – dodaje Jerzy Laskowski.

Gospodarze dbają o dobrostan zwierząt, co przekłada się na osiągane wyniki produkcyjne. Jak podkreślają, bardzo ważna jest też bioasekuracja, dlatego całe gospodarstwo jest ogrodzone i spełnia wymogi, aby uchronić chlewnie przed wirusem afrykańskiego pomoru świń.

Chlewnie dla loch i prosiąt powstały w 2017 roku i są wyposażone w automatyczny system zadawania paszy, a zwierzęta przebywają na podłożu rusztowym
  • Chlewnie dla loch i prosiąt powstały w 2017 roku i są wyposażone w automatyczny system zadawania paszy, a zwierzęta przebywają na podłożu rusztowym

Na odchowalnię prosięta trafiają w 4. tygodniu życia i przebywają tam do uzyskania 30 kg masy ciała
  • Na odchowalnię prosięta trafiają w 4. tygodniu życia i przebywają tam do uzyskania 30 kg masy ciała

Kompleksowe działanie ogranicza upadki zwierząt

Efektywne żywienie, monitorowanie parametrów odchowu prosiąt, zapewnienie odpowiednich warunków dobrostanu zwierząt, a także prawidłowa higiena pomieszczeń, pracowników oraz narzędzi podczas zabiegów są podstawowymi czynnościami wpływającymi na wysokie wyniki w produkcji.

Dzięki kompleksowemu działaniu jesteśmy w stanie ograniczać upadki zwierząt, co rzutuje na ogólną rentowność prowadzonej produkcji. Tuczniki osiągają mięsność 59–60%. Świnie sprzedawane są za pośrednictwem grupy producenckiej Lub-Tucz, co pozwala na negocjacje cenowe z odbiorcą. Osiągnięte dochody umożliwiają inwestycje w rozwój gospodarstwa i zakup nowoczes-nych maszyn – dodają gospodarze ze Szczepankowa.

Obecnie jesteśmy w bardzo trudnym czasie, bo Polska i cały świat walczą z koronawirusem, a pewne zachowania na rynku są tego następstwem. Dla rolnika oznacza to, że cena sprzedaży tuczników spada, a cena mięsa w sklepie rośnie. To swoiste kuriozum – podkreślają gospodarze.

Prosięta są dogrzewane za pomocą mat oraz promienników i od pierwszych dni życia dokarmiane preparatem mlekozastępczym, a następnie prestarterem
  • Prosięta są dogrzewane za pomocą mat oraz promienników i od pierwszych dni życia dokarmiane preparatem mlekozastępczym, a następnie prestarterem 
Krystyna i Jerzy Laskowscy wraz z synem Patrykiem (z prawej) gospodarują w Szczepankowie w gminie Lubawa w powiecie iławskim. Pomaga im także, zwłaszcza w kwestiach żywienia świń, syn Dominik (z lewej). Produkcja trzody chlewnej odbywa się w cyklu zamkniętym w oparciu o 170 loch stada podstawowego. Rocznie sprzedają około 5 tys. tuczników. Gospodarze uprawiają areał 80 ha gruntów ornych, z czego 55 ha to ich własność. W strukturze zasiewów dominują jęczmień (26 ha), pszenżyto (26 ha), rzepak (21 ha) oraz pszenica (7 ha).
  • Krystyna i Jerzy Laskowscy wraz z synem Patrykiem (z prawej) gospodarują w Szczepankowie w gminie Lubawa w powiecie iławskim. Pomaga im także, zwłaszcza w kwestiach żywienia świń, syn Dominik (z lewej). Produkcja trzody chlewnej odbywa się w cyklu zamkniętym w oparciu o 170 loch stada podstawowego. Rocznie sprzedają około 5 tys. tuczników. Gospodarze uprawiają areał 80 ha gruntów ornych, z czego 55 ha to ich własność. W strukturze zasiewów dominują jęczmień (26 ha), pszenżyto (26 ha), rzepak (21 ha) oraz pszenica (7 ha).

Marcin Konicz
Zdjęcia: Archiwum
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Pracownicy w gospodarstwie potrzebni od ręki

Producenci mleka, trzody chlewnej czy drobiu mają poważny problem z pozyskaniem pracowników. Wielu z nich korzysta z siły roboczej z Ukrainy, aczkolwiek przepisy dotyczące zatrudniania obywateli tego kraju w rolnictwie nie sprawdzają się w produkcji zwierzęcej. Ta bowiem nie jest pracą sezonową.

czytaj więcej

W jaki sposób żywienie prosięcia odbija się na dorosłym osobniku?

W zapobieganiu upadkom prosiąt duże znaczenie ma terminowe podanie preparatów zawierających żelazo, wykonanie szczepień ochronnych, a także wczes­ne rozpoczęcie dokarmiania prosiąt ssących paszą stałą. Uzyskanie dobrych wyników w okresie odchowu korzystnie przekłada się na wzrost w późniejszych etapach tuczu.

czytaj więcej

Dlaczego mimo kryzysu niektóre mleczarnie importują mleko?

Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pojawiła się lista firm, które dokonują zakupów mleka spoza naszych granic. Przedstawiono wykaz firm, ilość i kraj, z którego zaimportowano surowiec.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)