Jak efektywnie karmić świnie polskim rzepakiem?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak efektywnie karmić świnie polskim rzepakiem?

22.06.2020

Surowce rzepakowe są naszym krajowym źródłem białka, a żywienie nimi zwierząt jest efektywne ekonomicznie i pozwala na znaczące ograniczenie kosztów pasz. Wszystkie dostępne obecnie odmiany rzepaku są podwójnie ulepszone i mają znacznie obniżone zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak efektywnie karmić tucz rzepakiem? 
  • Dlaczego warto stosować rzepak do karmienia tucznika ?
  • Jakie są ograniczenia produktów rzepakowych ?
Poekstrakcyjna śruta rzepakowa oraz makuch rzepakowy są źródłem wysokiej jakości białka. Zawartość białka w śrucie waha się w granicach 35–37%, a w makuchu 32–33%. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa ustępuje sojowej pod względem zawartości energii metabolicznej i białka, jednakże jej białko jest bogatsze w aminokwasy siarkowe (metionina i treonina), podczas gdy śruta sojowa zawiera więcej lizyny. Udział tryptofanu w obu komponentach jest podobny. Wzajemne proporcje aminokwasów sprawiają, że zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszankach dla trzody chlewnej umożliwia uzupełnienie ich krystaliczną lizyną, bez konieczności dodawania metioniny i bez wystąpienia niedoboru treoniny.

Produkty rzepakowe bogate w tłuszcz

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa charakteryzuje się o około 10% gorszą strawnością wszystkich aminokwasów w porównaniu do śruty sojowej. Za główną tego przyczynę uważa się wyższą zawartość włókna surowego oraz tanin, a także szybsze tempo przepływu treści przez przewód pokarmowy zwierząt.

r e k l a m a
Produkty rzepakowe mają natomiast więcej tłuszczu, który jest bogatszy w kwasy nienasycone. W śrucie ilość tłuszczu wynosi od 1 do 4%, natomiast w makuchu do 12%, co powoduje, że ma on wyższą wartość energetyczną niż śruta. Tłuszcz rzepakowy zawiera 5,7% kwasów nasyconych, 68,5% kwasów mononienasyconych oraz 27% kwasów wielonienasyconych, do których należą głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W oleju rzepakowym kwas oleinowy stanowi 53%, kwas linolowy – 20% i linolenowy – 9%.

Stosując makuch bądź nasiona rzepaku podnosi się wartość energetyczną dawki, jednak nie należy przesadzać z udziałem tych komponentów, gdyż można spodziewać się ujemnego wpływu na zdrowie. Ponieważ makuch i śruta rzepakowa są znacznie tańsze od poekstrakcyjnej śruty sojowej, to stosunek białka do ceny surowca jest bardzo korzystny, dlatego jeżeli zależy nam na obniżeniu kosztów produkcji, możemy zdecydować się na surowce rzepakowe.

Tab. 1. Porównanie składu makuchu rzepakowego, śruty rzepakowej i śruty sojowej

Składnik paszy (s.m. 88%)

Makuch rzepakowy

Śruta rzepakowa

Śruta sojowa

Energia MJ EM/ kg s.m.

14–17

11–12

12–13

Białko ogólne %

32–33

35–37

42–47

Tłuszcz surowy %

8–12

1–4

1–3

Włókno surowe %

12

12–14

6–8

Lizyna g/100g białka

5,6

5,4

6,2

Metionina g/100g białka

2,2

2,1

1,4

Treonina g/100g białka

4,2

4,4

3,9

Tryptofan g/100g białka

1,4

1,4

1,4

Tab. 2. Udział produktów rzepakowych w dawkach dla świń

Grupa zwierząt

Śruta rzepakowa

Makuch rzepakowy

Nasiona rzepaku

Prosięta

Warchlaki

5

5

5

Tuczniki 30–70 kg

10–15

10–15

10–15

Tuczniki 70–110 kg

15–25

15–25

15

Lochy niskoprośne

5

5

5

Lochy karmiące

5

5

5

Ograniczenia z powodu składu chemicznego produktów rzepakowych

Przy wykorzystaniu produktów rzepakowych jako źródło białka w żywieniu świń należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego. Niektóre związki mogą wpływać niekorzystnie na organizm zwierzęcy. Problem z obecnością kwasu erukowego, odpowiedzialnego za hamowanie wzrostu zwierząt, gorsze przyswajanie paszy, zwłóknienia i uszkodzenia mięśnia sercowego, nerek i innych organów został zażegnany, gdyż współczesne odmiany rzepaku zawierają tylko do 2% tego związku. Udział glukozynolanów został natomiast obniżony do około 20 mikromoli na g suchej masy odtłuszczonych nasion. Związki te są usuwane ze śruty w procesie obróbki technologicznej przy temperaturze około 100°C, a inaktywacja mirozynazy (enzymu rozkładającego je do związków toksycznych) następuje w temperaturze 70–90°C w czasie 30–40 minut podczas prażenia nasion.

Większy problem może wynikać z obecności tanin i fitynianów. Taniny należą do związków fenolowych, obniżają strawność składników pokarmowych, dezaktywują enzymy, powodując zwiększenie wydalania azotu w kale i zmiany w narządach wewnętrznych. Wraz ze wzrostem udziału tanin w paszy stwierdza się obniżenie strawności białka ogólnego i energii oraz zmniejszenie przyrostów u świń. Fityniany natomiast wykazują skłonność do wiązania metali (magnez, cynk, żelazo i wapń) i enzymów (pepsyna, trypsyna, chymotrypsyna i α-amylaza), tworząc z nimi nierozpuszczalne kompleksy, co u zwierząt monogastrycznych prowadzi do niedoborów minerałów oraz obniżenia strawności paszy.Dostępność fosforu fitynowego dla świń wynosi około 37%, a zwiększenie strawności kompleksów fitynowych można uzyskać poprzez zastosowanie w diecie enzymu fitazy.

Śrutę rzepakową można wykorzystywać przede wszystkim w tuczu nie przekraczając dopuszczalnych dawek
  • Śrutę rzepakową można wykorzystywać przede wszystkim w tuczu nie przekraczając dopuszczalnych dawek

Surowce rzepakowe znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu świń

Produkty rzepakowe zawierają też znaczne ilości włókna surowego, które ogranicza ich udział w mieszankach dla trzody chlewnej. Mimo wszystko jednak surowce rzepakowe jak olej, makuch, śruta poekstrakcyjna czy nasiona znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu świń. Nasiona rzepaku, wykorzystywane są głównie jako źródło wysokiej jakości oleju, mogą być również surowcem energetyczno-białkowym dla zwierząt ze względu na wysoką zawartość tłuszczu (40–44%). Ich wartość energetyczna wynosi 18 MJ energii metabolicznej w 1 kg, co znacznie przewyższa energię innych pasz. Wartość energetyczna oleju rzepakowego w żywieniu świń wynosi 36,7 MJ EM.

Wysoka zawartość tłuszczu powoduje jednak, że rozdrobnione nasiona rzepaku przybierają konsystencję papki, która może zatykać urządzenia do śrutowania i mieszania pasz. Aby uniknąć tego problemu, zaleca się śrutowanie nasion rzepaku wraz z ziarnem zbóż. Przy ich stosowaniu niezbędny jest wyższy udział witaminy E, gdyż tłuszcz szybko się utlenia i bez zastosowania przeciwutleniacza pasza łatwo jełczeje.

Pomimo prowadzonych badań nad wykorzystaniem produktów rzepakowych w żywieniu świń, nie wykazano jednoznacznie, jaki ich poziom w diecie jest najwłaściwszy. Wyniki badań są bowiem uzależnione od wieku zwierząt, technologii otrzymywania śruty, a także składu dawki. Powszechnie uważa się, że poekstrakcyjna śruta rzepakowa nie powinna być stosowana w żywieniu świń jako jedyna pasza białkowa ze względu na obecność substancji antyodżywczych, pogarszających smakowitość oraz strawność pasz, a także z powodu niższej wartości energetycznej. Jednak ze względu na korzystną zawartość aminokwasów siarkowych stanowi ona bardzo dobre uzupełnienie poekstrakcyjnej śruty sojowej. Ponadto jest ważnym źródłem kwasów tłuszczowych, a makuch jest znacznie bogatszy w niektóre składniki mineralne oraz witaminy.

Nie zaleca się stosowanie śruty rzepakowej w żywieniu prosiąt

Jako źródło energii śruta rzepakowa jest dobrze wykorzystywana przez świnie. Nie zaleca się jedynie stosować śruty rzepakowej w żywieniu prosiąt w okresie przy maciorze. Nie powinna być także komponentem paszy dla loch karmiących, ponieważ może zmieniać skład mleka i powodować zahamowanie wzrostu prosiąt.Śruta rzepakowa może mieć także wpływ na apetyt lochy, co z kolei może spowodować mniejsze pobranie paszy i w efekcie spadek produkcji mleka. Większe możliwości zastosowania są w mieszankach dla warchlaków i tuczników, gdyż zwierzęta te posiadają bardziej rozwinięty przewód pokarmowy, dostosowany do wykorzystania składników pokarmowych zawartych w śrucie rzepakowej.

Mniejsze wymagania, zarówno co do strawności, jak i tolerancję na większe ilości włókna w paszy wykazują tuczniki oraz lochy luźne. Tucz trwa na tyle krótko, że związki antyodżywcze występujące w produktach rzepakowych nie będą miały możliwości kumulacji w organizmie. Ponadto nie wpływają one negatywnie na jakość mięsa wieprzowego, a poprzez dodatek nasion rzepaku poprawiają się nawet walory mięsa. Z uwagi na stosunkowo dużą zawartość kwasów nienasyconych, śruta rzepakowa powoduje wzrost ilości kwasu linolowego oraz linolenowego w mięśniach i tkance tłuszczowej, co jest szczególnie korzystne dla konsumentów. Stosowanie bezpiecznych poziomów pasz rzepakowych, zdaniem większości żywieniowców, nie wpływa ujemnie na wydajność rzeźną świń.

Zwierzęta przeznaczane do hodowli wymagają pasz o wysokiej koncentracji składników pokarmowych (szczególnie białka i lizyny), niezawierających składników szkodliwych. Zarówno loszki, jak i knurki hodowlane ze względu na długość użytkowania wymagają szczególnie dobrych jakościowo pasz. Stosowanie komponentów paszowych zawierających znaczne ilości substancji antyżywieniowych będzie miało negatywne konsekwencje w postaci pogorszenia zdrowia zwierząt i obniżenia cech użytkowych. Związki szkodliwe często kumulują się w organach zwierzęcych, w związku z tym nie zaleca się stosowania nasion, makuchu oraz śruty rzepakowej w żywieniu tej grupy zwierząt.

Fermentacja podnosi walory rzepaku

Najnowsze badania pokazują, że surowce rzepakowe mogą być bardzo przydatną paszą w żywieniu loch czy warchlaków, jeśli są podawane w formie fermentowanej. Okazuje się, że nie tylko zakwaszacze czy probiotyki mogą pomóc w bezpiecznym odchowie prosiąt po odsadzeniu, ale także fermentowane produkty białkowe. Fermentowany rzepak oraz soja wpływają na obniżenie poziomu bakterii oraz grzybów w jelitach. Wprowadzenie fermentowanych wysuszonych poekstrakcyjnych komponentów białkowych do mieszanek dla warchlaków może korzystnie wpływać na odporność zwierząt oraz skład mikroflory i zdrowie przewodu pokarmowego, a tym samym poprawić wyniki produkcyjne.

Naukowcy przekonują, że fermentowana śruta rzepakowa jest tak samo skuteczna jak tlenek cynku w zapobieganiu problemom poodsadzeniowym. Poprawia wzrost prosiąt, rozwój jelit i zdrowie zwierząt. Zastosowanie sfermentowanych pasz rzepakowych w paszach dla prosiąt może dać przynajmniej tak samo dobre efekty jak wykorzystanie pasz leczniczych na bazie wysokich dawek tlenku cynku.

Badania wskazały, że prosięta pobierające pasze na bazie sfermentowanej śruty rzepakowej oraz fermentowanych nasion rzepaku osiągnęły wyższe wyniki produkcyjne niż prosięta żywione paszą zawierającą wysoki udział tlenku cynku. Ponadto zwierzęta z grup doświadczalnych charakteryzowały się lepszym rozwojem błony śluzowej okrężnicy oraz mniejszym nasileniem stanów zapalnych jelit. Parametry takie jak rozwój kosmków jelitowych i różnorodność mikroflory jelita grubego w grupach z surowcami rzepakowymi i w grupie kontrolnej żywionej paszą z tlenkiem cynku były na podobnym poziomie.

Proces fermentacji może pozwolić na większe wykorzystanie pasz białkowych rodzimego pochodzenia w żywieniu świń, a fermentowana poekstrakcyjna śruta rzepakowa może stać się alternatywą nie tylko w stosunku do tlenku cynku, ale także innych komponentów białkowych, w tym modyfikowanej genetycznie śruty sojowej.


Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Dominika Stancelewska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Producenci trzody z wolnego wybiegu walczą o swoje zwierzęta

Hodowcy założyli komitet protestacyjny pod hasłem: „Prawo do natury!!! Wolność słonecznym wybiegom” i domagają się wycofania projektowanego zakazu utrzymywania trzody chlewnej w systemie otwartym oraz wdrożenie rzeczywistego wsparcia dla producentów świń, także tych poza chowem przemysłowym. Wysłali już swoje postulaty do rządzących.

czytaj więcej

Gospodarstwo Krystiana liczy 100 lat, ale młody rolnik idzie z duchem czasu

Krystian Reich to młody rolnik, przedstawiciel czwartego pokolenia prowadzącego rodzinne gospodarstwo. Po zakończeniu pierwszej wojny światowej jego pradziadek Juliusz osiedlił się w 1920 roku na Warmii i Mazurach, rozpoczynając historię rolniczej rodziny Reichów w małej wsi Wonna. Gospodarz nie zapomina o swoich korzeniach, ale stara się modernizować gospodarstwo.

czytaj więcej

Jak zwiększyć ilość białka w zbożach wykorzystywanych jako pasza dla świń?

Przyczyną gorszego wykorzystania paszy jest stosowanie nadmiernej ilości włókna, złe zbilansowanie mieszanki, podawanie surowców o gorszej strawności lub skażonych grzybami wytwarzającymi mikotoksyny. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu czy węglowodanów zależy zarówno od składu mieszanki, jak i sposobu obróbki paszy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)