Żywność na Boże Narodzenie drożeje. Czy ceny produktów rolnych też wzrosły?
Jabłka droższe o 57%, buraki i kapusta o 25%, cebula o 19%. To dane GUS o wzroście cen żywności. Z kolei analitycy banku BNP Paribas podają, że ceny żywności na Boże Narodzenie będą o 7% wyższe niż rok wcześniej. Czy za tymi podwyżkami idzie także wzrost cen produktów rolnych?
Żywność przed Świętami Bożego Narodzenia droższa o 7%
Analitycy banku BNP Paribas szacują, że ceny żywności potrzebne na Święta Bożego Narodzenia 2019 roku będą średnio o ok. 7% niż przed rokiem.Największe podwyżki maja dotyczyć owoców, warzyw, mięsa oraz cukru.
– Ostatni raz z tak silnym wzrostem mieliśmy do czynienia w 2007 roku – można przeczytać w komunikacie analityków.
Oto o ile wzrosną ceny poszczególnych produktów żywności według szacunków BNP Paribas w porównaniu do świąt z 2018 roku:
- chleb i bułki będą o około 5–7% droższe niż podczas ubiegłorocznych Świąt;
- za cukier zapłacimy o ponad 20% więcej, a bez cukru nikt ciasta nie upiecze;
- mąka będzie droższa o 9–11%;
- twaróg na sernik może być droższy średnio o 1–2%;
- kostka masła będzie jednak tańsza niż ta przed rokiem i to o 15%.
Więcej trzeba zapłacić za mięso i za ryby
Według analityków z BNP Paribas w sklepach ceny mięsa wieprzowego i wędlin mogą być wyższe o 10–12% w porównaniu do Gwiazdki 2018 roku.
Według ekonomistów z banku, taka podwyżka cen wynika z tempa i skali rozwoju wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) zarówno w Chinach, jak i innych krajach Azji, co przełożyło się na ogromny wzrost popytu na unijną wieprzowinę.
Drób zdrożeję o 2-3%, a ryby – śledzie oraz filet z morszczuka – mogą być o ok. 4–6% droższe niż w 2018 roku. Natomiast ceny karpi mają być podobne jak w poprzednim roku.
Według danych GUS cena świeżego karpia ma wynosić 16,33 zł/kg, czyli o niespełna 2% mniej niż na Święta 2018 roku. A średnia cena filetów śledziowych ma wynosić 16,34 zł/kg, co oznacza wzrost cen o 1,6%.
Ogromny wzrost cen warzyw i owoców – nawet o 50% więcej za jabłka i o 80% więcej za ziemniaki
Szacunki banku BNP Paribas wynika, że przygotowując Wigilię czy świąteczny obiad na pewno dużo więcej zapłacimy za warzywa i owoce:
- średnie ceny detaliczne świeżych warzyw będą wyższe o ok. 11–14%;
- marchew i pietruszka będą tańsze o 7%;
- cebula będzie droższa o 30%;
- cena ziemniaków może być wyższa nawet o 80%;
- ceny jabłek będą wyższe o ok. 50%.
Z kolei dane GUS pokazują, że ceny jabłek będą wyższe o ponad 57%, ceny cebuli wzrosną o 19%, ceny buraków oraz kapusty są wyższe o 25%.
Za taki wzrost cen warzyw i owoców – według analityków banku – ma odpowiadać susza 2019 roku oraz wiosenne przymrozki.
Czy również ceny skupu produktów rolnych wzrosły?
Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena tuczników w klasyfikacji SERUOP (według masy poubojowej ciepłej) 15 grudnia 2019 roku wynosiła 8,16 zł/kg, podczas gdy w 2018 roku było to 5,33 zł/kg, co oznacza wzrost o ponad 53%.
Podobny wzrost widać także w cenach naszych cotygodniowych sond redakcyjnych.
Cena skupu żywca wieprzowego w Żninie (woj. kujawsko-pomorskie) 14 grudnia 2018 roku wynosiła 3,5 zł/kg, a 13 grudnia 2019 roku było to już 5,5 zł/kg. Jest to wzrost o ok. 57%.
Z danych resortu rolnictwa wynika, że średnia cena zakupu bydła rzeźnego w ubojniach (wg mpc) wynosiła 15 grudnia 2019 roku 12,03 zł/kg, podczas gdy w 16 grudnia 2018 roku wynosiła 12,80 zł/kg, czyli o 6% mniej.
Warto zwrócić uwagę za to, że średnie ceny skupu zbóż są znacznie niższe niż przed rokiem.
Średnie ceny skupu pszenica konsumpcyjnej 15 grudnia 2019 roku wynosiła 706 zł/tonę, czyli o 15% mniej niż 16 grudnia 2018 roku (833 zł/tonę). Podobnie miało się co do żyta konsumpcyjnego, za które średnio płacono 572 zł/t, czyli o 20% mniej niż w 2018 roku (715 zł/t).
Znaczny wzrost cen można zaobserwować również na rynkach hurtowych w odniesieniu do warzyw i owoców, ale tylko niektórych.
Z danych ministerstwa rolnictwa średnia cena jabłek deserowych wynosiła 2,23 zł/kg, podczas gdy przed rokiem było to 1,14 zł/kg, czyli jest to wzrost o 96%.
Jednak – w odróżnieniu od sprzedaży w sklepach – średnia cena cebuli jest już znacznie niższa niż przed rokiem – obecnie płacono za nią 1,49 zł/kg, a w 2018 roku było to 1,94 zł/kg co oznacza spadek o 23%.
Również znacznie spadły ceny kapusty. W grudniu 2019 roku średnia cena kapusty białej wynosiła 0,94 zł/kg, podczas gdy w 2018 roku była ona równa 1,38 zł/kg, czyli aż o 31,8% mniej .
Cena ziemniaków choć także jest wyższa niż przed rokiem, to jednak nie o 80% jak w sklepach o niecałe 52%. W grudniu 2018 roku na rynkach hurtowych ich średnia cena wynosiła 1,00 zł/kg, a w tym roku było to 1,53 zł/kg.
Paweł Mikos
Fot. Pixabay
Grafika: Główny Urząd Statystyczny
Paweł Mikos
redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Paweł Mikos – redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, specjalista z zakresu kwestii polityczno-społecznych wsi i odnawialnej energii
Najważniejsze tematy