Na produkcję mleka duży wpływ ma roczny rytm krów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Na produkcję mleka duży wpływ ma roczny rytm krów

17.09.2019

Krowy mają swój rytm roczny. Czy taka wiedza jest potrzebna hodowcom i mleczarniom? Okazuje się, że tak. Ułatwia zarządzanie stadem i planowanie produkcji. Udowadniają to 10-letnie badania naukowców z College of Agricultural Sciences w Pensynwalii (USA).

Ilość i skład mleka są bardziej regulowane przez wewnętrzny rytm biologiczny niż przez czynniki środowiskowe, takie jak temperatura otoczenia i wilgotność. Od dość dawna znamy roczny model składu mleka – wyższe stężenie tłuszczu i białka zimą i niższe poziomy latem.

Szczytowa wydajność krów przypada zimą

Naukowcy przeanalizowali krajowe informacje o składzie mleka od 2000 do 2015 r, oraz dane zebrane od 1684 krów w 11 stada bydła w Pensylwanii w latach 2002-2011. We wszystkich badanych stadach szczytowa wydajność, procent tłuszczu i białka występowały w miesiącach zimowych, kiedy dni są krótsze, a najniższe w miesiącach letnich, kiedy dni są najdłuższe. To reakcja fizjologiczna, której nie jesteśmy w stanie zmienić, a która dodatkowo wiąże się z dostępnością światła dziennego.

Mimo że od dawna krowa jest zwierzęciem gospodarskim, produkcja mleka nadal reaguje na ilość światła dziennego, podobnie jak ma to miejsce u zwierząt dzikich. Wyniki, opublikowane w Journal of Dairy Science, powinny pomóc zrozumieć producentom mleka sezonowe wahania i uspokoić ich – poziom tłuszczu rzędu 3,6 % jest nieco za niski w styczniu, ale zupełnie normalny w lipcu. Nie zawsze jest więc konieczność zmiany dawki pokarmowej. Wprowadzenie nowego komponentu do dawki może poprawić procent tłuszczu w następnych miesiącach, choć wzrost ten może być jedynie konsekwencją rocznego rytmu.

Zdjęcie: Archiwum

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Mocznik w mleku – przyjaciel czy wróg?

Mocznik należy do grupy związków organicznych występujących we krwi i innych płynach ustrojowych. W skład tego związku wchodzi węgiel, azot, tlen i wodór, a powstaje z amoniaku w wątrobie i nerkach. W przypadku nadmiernej ilości amoniaku w żwaczu, co jest związane z nadmiarem białka w dawce pokarmowej lub niedoborem energii, amoniak przedostaje się do krwi, a następnie trafia do wątroby.

czytaj więcej

Krowa w leasingu? To możliwe!

W leasing można wziąć samochód, maszynę albo...krowę, a dokładnie 10 krów lub wielokrotność tej liczby. To produkt jeszcze mało popularny, ale jak kogoś nie stać na krowę  wysokowydajną, może rozważyć taką formę finansowania jako alternatywę dla kredytu, który bywa nieopłacalny i trudny do zdobycia.

czytaj więcej

Dziś wyzwaniem w hodowli bydła mlecznego jest komfort, zdrowie i długowieczność

Dobra obora,  dobre żywienie, dobry stan zdrowia i prawidłowy behawior to najważniejsze kryteria dobrostanu, które ściśle związane są ze zdrowiem i produktywnością̨ zwierząt.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)