To nie muszą być wrzody. Dlaczego jeszcze boli nas żołądek?
Od jakiegoś czasu po pewnych posiłkach boli nas żołądek. Ból przechodzi, daje się wytrzymać. Zrobiliśmy testy i nie mamy bakterii Helicobacter pylori. W gastroskopii nie potwierdzono wrzodów. To co się dzieje?
Możemy cierpieć na ostre zapalenie żołądka. Trwa ono wtedy od 2 do 10 dni. Ale możemy też mieć przewlekłe, kiedy stan zapalny jest nieleczony. Z takimi zapaleniami ludzie żyją latami.
Przyczyn jest wiele: alkohol, leki, alergia
To prawda, że najczęstszą przyczyną zapalenia śluzówki żołądka jest infekcja wspomnianą bakterią. Ale równie niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia stany zapalne mogą wywołać inne przyczyny.
Zarówno ostre, jak i przewlekłe – przy częstym występowaniu czynnika sprawczego – zapalenie mogą wywołać wirusy i pasożyty, niektóre narkotyki, jak na przykład kokaina, nadmierne spożycie alkoholu czy refluks żółciowy, czyli zarzucanie treści dwunastniczej wraz z żółcią do żołądka. Drugą, po Helicobacter pylori przyczyną zapalenia śluzówki żołądka jest nadmierne zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli na przykład ibuprofenu, polopiryny, aspiryny, diklofenaku czy naproksenu. A już wręcz "receptą" na niebezpieczne stany zapalne żołądka jest spożywanie równocześnie z tymi lekami alkoholu. Stan zapalny zresztą może pojawić się po połączeniu z alkoholem dowolnego leku. Kiedy pijemy ze znajomymi wino i właśnie rozbolał nas ząb, niech nie przyjdzie nam do głowy popić trunkiem tabletki przeciwbólowej.
Co powoduje zapalenie żołądka?
Ale zapalenie żołądka może wywołać też infekcja grzybicza, reakcja alergiczna na niektóre pokarmy, reakcja układu odpornościowego o różnym podłożu. Bywa, że powodem są też stres, promieniowanie, zatrucie pokarmowe czy uraz.
Zapalenie żołądka może mieć niemal bezobjawowy charakter albo powodować lekki dyskomfort, do którego już się przyzwyczailiśmy i nawet go nie zauważamy. Ale często pojawia się ból żołądka – rwący albo kłujący, pieczenie w żołądku, nudności i wymioty, biegunka, utrata apetytu, wzdęcia i odbijanie. Ciężkie objawy zapalenia, zwanego też dyspepsją, obejmują wymiotowanie krwią, smoliste stolce i anemię.
Objawy zapalenia śluzówki żołądka mogą mijać i wracać. Jeśli pojawiają się często po posiłkach, oznacza to, że jest ona na tyle wrażliwa i podatna na stan zapalny, że powinniśmy unikać pewnych pokarmów. Wtedy zrezygnujmy z alkoholu albo bardzo go ograniczmy. Z diety powinny też zniknąć potrawy tłuste, ostro przyprawione i smażone. Nie będą nam służyć kawa (chyba że taka, która jest pozbawiona substancji drażniących – jedna z polskich marek produkuje taką kawę), czosnek, por, chilli, papryka i pomidory. Jednym z pierwszych nawyków, z których należy zrezygnować, jeśli śluzówka żołądka lubi się „zapalać”, jest palenie papierosów.
Łagodzi, a może podrażnia?
Naukowcy z University of Maryland sugerują też, by jeść częściej, ale mniejsze porcje. Odkryto także, że niektóre potrawy mają zdolność łagodzenia stanu zapalnego żołądka – to napar z imbiru czy herbata rumiankowa. Inne potrafią ograniczać rozrost populacji bakterii Helicobacter pylori – to cebula, czosnek, żurawina, jabłka, seler. Ponieważ jednak te potrawy, które ograniczają rozrost bakterii, mają jednocześnie potencjał drażniący, trzeba indywidualnie projektować dietę.
Właściwości łagodzące stan zapalny mają też zielona i biała herbata, jogurt, mięta, otręby pszenne, sok z marchwi, woda kokosowa, warzywa o zielonych liściach, jarmuż, brokuł, zielona pietruszka, tymianek. Jednak wiele z tych produktów uczula. Jeśli mamy alergię albo nietolerancję pokarmową, taki produkt nie złagodzi stanu zapalnego, a tylko go wzmocni. Dlatego warto przy częstym zapaleniu śluzówki żołądka wykonać testy alergii pokarmowych. A z pewnością trzeba objawy skonsultować z gastrologiem.
- Żołądek, w którym pojawia się stan zapalny, raczej da nam o sobie znać. Być może to tylko ostre zapalenie, które wywołał wirus czy grzyb. Ale być może jesteśmy na coś uczuleni. Nie zmieniając diety, fundujemy sobie przewlekły stan zapalny. A to bardzo niebezpieczne
fot. freepik
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 37/2022 na str. 55. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Karolina Kasperek
redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"
Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.
Najważniejsze tematy