r e k l a m a
Partnerzy portalu
Sezon na kabaczka... , czyli przepis na krem z cukinii i pesto
02.08.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Dziś przedstawiamy państwu przepis z cyklu "sezon na kabaczka" przepis na przepyszny i prosty w wykonaniu krem z cukinii z pesto. Życzymy smacznego.
Krem z cukinii z pesto
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 ziemniaki,
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz.
Składniki na pesto bazyliowe:
- około 20 g liści bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka prażonych orzeszków pini (mogą być też pestki dyni albo ziarna słonecznika),
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól,
- pieprz,
- do podania: ziarna słonecznika.
Wykonanie
Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, zalać bulionem, ugotować. Cebulę posiekać w kostkę i poddusić na maśle, dodać do wywaru. Składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zemleć w blenderze albo małym młynku. Pesto dodać do zupy i wszystko utrzeć blenderem. Podawać z ziarnami słonecznika.
Życzymy smacznego!
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a