Seromania Pani Reni podbija lokalny rynek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Seromania Pani Reni podbija lokalny rynek

28.06.2020autor: Karolina Kasperek

Twarogi, podpuszczkowe, ricotty. Renata Gumuła kilka lat temu nie tylko odkryła niezwykły ich smak, ale też terapeutyczną moc. Dziś jeździ z nimi na miejski targ, gdzie rozchodzą się w ciągu godziny.

Do Cichej Góry przyszła za mężem z sąsiedniej wioski. Miała w kieszeni dyplom kucharza-cukiernika. Popracowała kilka lat, ale nigdy nie planowała kariery w tym zawodzie. Trochę pomagała mężowi w gospodarstwie, w którym zawsze było „kilka krówek, kilka świnek”. A potem otworzyła w mieście sklep odzieżowy. Zrezygnowała po kilku latach, kiedy wokół urosła konkurencja i biznes przestał się opłacać. Wróciła do pracy w obejściu. Zbudowali z mężem oborę, kupili kilkadziesiąt sztuk bydła.

r e k l a m a
Nasze mleko jedzie dziś do Strzelec Krajeńskich. Dwa lata temu ograniczyliśmy hodowlę – z powodu suszy nie dawaliśmy rady z żywieniem. Co zarobiliśmy, to wydawaliśmy na kiszonkę. Dziś mamy dwadzieścia siedem krów – opowiada Renata.
Są podpuszczkowe, jest i ricotta. Taka deska serów mogłaby z powodzeniem zdobić stół w niejednej restauracji
  • Są podpuszczkowe, jest i ricotta. Taka deska serów mogłaby z powodzeniem zdobić stół w niejednej restauracji

Ser zadziałał jak lekarstwo

Chleb smarowali masłem ze spółdzielni w Nowym Tomyślu. Ale Renata zawsze lubiła jeść swojskie produkty – czasem zrobiła twaróg, czasem upiekła chleb. Znajomi przychodzili, smakowali, trochę brali do domu. A Renata przekonywała się do produkcji na większą niż domowa skalę.

Sąsiadka robiła sery. Zaczęłam szperać, czytać, podpytywać ją. Ale niechętnie zdradzała sekrety produkcji, więc musiałam zdać się na siebie. Kupiłam naturalną podpuszczkę w sklepie internetowym. Pierwsze sery? Można sobie wyobrazić – do wyrzucenia – żartuje z siebie Renata.

W międzyczasie zachorowała na nowotwór. Zaliczyła dziesiątki wizyt u specjalistów, badania i chemioterapię. A po dwóch latach pojawiła się wznowa.

Jeszcze jedna operacja, naświetlenia... I wie pani co? Ta wznowa sprawiła, że powiedziałam sobie, że się nie dam. Że biorę się ostro za sery. Kontakt z ludźmi, uśmiech, energia – i do boju! Jest robota, nie mam czasu na rozmyślania. Dobrze zrobiła mi też wizyta u psychologa – zwierza się Renata.

Zaczęło się od siłowni

Pijemy w cieniu drzewa herbatę i próbujemy serów. Podpuszczkowe z czarnuszką, z prażonym słonecznikiem, z kminkiem. Nie za słone, bo Renata jest zdania, że lepiej, kiedy klient dostanie łagodniejszy i sam sobie doprawi. Jest twaróg i ukochana przez serowarkę i klientów ricotta. Tak kremowej chyba jeszcze nie jadłam.

Ricotta stała się właściwie naszą wizytówką. Mąż  rok temu postanowił powalczyć z nadwagą. Zapisał się na siłownię w Nowym Tomyślu. Pojechał i kiedyś w szatni zdradził, że robimy sery. I się zaczęło. Najpierw woziłam moje sery na siłownię. Wzięcie miała głównie ricotta – jako ser mało tłusty. Nazwałam go serem lajtowym – opowiada o pierwszych krokach sprzedażowych Renata.

Zaczęło się od atletów i siłownianej dietetyczki. Potem rynek zbytu zaczął się powiększać. Tu znajomi, tam przypadkowi turyści. Ricottę robi się z serwatki, więc żeby wyprodukować kremowy twarożek, Renata musiała najpierw zrobić ileś serów podpuszczkowych. Postawiła więc na te dwa gatunki. Mniej serca ma do twarogu, bo „taki nie poleży, trzeba go natychmiast konsumować”.
Renata Gumuła dziś tryska radością i energią. Domowe serowarstwo okazało się lekiem na smutki
  • Renata Gumuła dziś tryska radością i energią. Domowe serowarstwo okazało się lekiem na smutki

Teraz ma już mały mobilny sklepik

Z serami przez chwilę jeździła po domach, ale szybko zrezygnowała z tej formy.

Powiedziałam, że nie będę prosić ludzi, żeby kupowali mój towar. Wiem, że jest dobry i warto po niego przyjechać. A w którymś momencie mąż powiedział: „Jedź na rynek, jedź na rynek”. Bałam się, głupio mi było, ale w końcu stanęłam z namiocikiem i stoliczkiem. Ale ta swojskość przyciągała ludzi. „Mama, kup mi ser od tej babki, co stoi na rynku” – takie relacje słyszałam od stałych klientek. Potem pojechaliśmy na Święto Pyry w Szreniawie. Sery i ciasto zniknęły w try miga. I przekonałam się do sprzedawania – wspomina Renata i mówi, że dziś uwielbia stanie na nowotomyskim rynku i kontakt z klientami.

Na początku tego roku postanowili z mężem zainwestować w mobilny sklep. Okazyjnie, od przyjaciela, kupili 10-letni samochód przystosowany do sprzedaży. Teraz Renata, zamaskowana i w rękawiczkach, przechyla się przez mobilną ladę, podając klientom ser, mleko, jajka czy szparagi, które też ma w asortymencie. Zawsze też można wjechać do niej do gospodarstwa w Cichej Górze.

Ricottę Renata sprzedaje w 250-gramowych gomółkach za 10 zł. Sery podpuszczkowe są trochę droższe – kilogram kosztuje średnio 40 zł.

Renata staje w swojej kuchni nad 20-litrowym garnkiem niemal codziennie, ale bez presji czasu. Warzenie sera ma być raczej relaksem.

Warto to robić. Taka domowa produkcja przynosi tyle radości! I korzyści finansowe – to naprawdę dobry zastrzyk finansowy. Poza tym poznaje się dużo ciekawych ludzi – mówi i dodaje, że marzy o małej serowarni. A my trzymamy za nią kciuki.

Taki sklep w samochodzie to niezwykłe udogodnienie dla rolnika sprzedającego swoje produkty w mieście
  • Taki sklep w samochodzie to niezwykłe udogodnienie dla rolnika sprzedającego swoje produkty w mieście
Karolina Kasperek 
Zdjęcia: Karolina Kasperek, archiwum


autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kiedy KRUS może przyznać rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy?

W jakiej sytuacji KRUS może przyznać rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy, gdy nie są spełnione wszystkie przesłanki z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników?

czytaj więcej

Teraz czas na wieś! W Szklarach Dolnych powstaje Osada Strażacka

Nowością, która podbija tereny wiejskie i ściąga na wieś bardzo wielu mieszczuchów, jest geocaching oraz guesty, czyli wyprawy odkrywców.

czytaj więcej

Kalendarz biodynamiczny na sierpień 2020

Sierpień to głównie czas zbiorów i siewu poplonów. Pierwsze dwa dni przed pełnią przeznaczamy na zbiory i prace pielęgnacyjne. Jeśli zachodzi potrzeba, stosujemy opryski na choroby i szkodniki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)