Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować zupę chrzanową?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować zupę chrzanową?

31.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie zupy chrzanowej.

Składniki na wywar:

  • 1/2 kg wędzonych żeberek lub wędzonych kości,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 por, 1 pietruszka,
  • 3 liście laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 1 łyżka soli.
r e k l a m a

Składniki na zupę:

  • 3 l wywaru z wędzonki,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 1 szklanka śmietanki 18%;
  • do podania: 10 jajek, 2 pęta kiełbasy, najlepiej swojskiej, wędzonej.

Wykonanie:

Składniki na wywar zalać 3 i 1/2 litra wody i gotować około półtorej godziny. Odcedzić przez sito. Doprawić, dodać majeranek i chrzan. Jeśli ktoś lubi bardziej ostrą zupę, można dodać więcej chrzanu.

Dodać śmietanę, wcześniej „zahartowaną” wywarem, zagotować i wyłączyć. Jajka ugotować i obrać, pokroić. Kiełbasę pokroić w plastry. Zupę podawać z jajkiem i kiełbasą.

zupa chrzanowa

Życzymy smaczenego!

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.

czytaj więcej

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.

czytaj więcej

Przepis na rybę w galarecie

Dietetycy i lekarze są co do tego zgodni - w diecie wielu Polaków nadal za dużo jest mięsa, a za mało ryb, które są ważnym źródłem wielu pierwiastków i drogocennych kwasów omega. Chcesz wypróbować nowy przepis na rybę, który wszystkim przypadnie do gustu? A co powiesz na rybę w galarecie?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)