r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?
30.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał
Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.
Składniki:
- 1 perliczka,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryka,
- olej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie mrożonych minimarchewek,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- 1/2 łyżki brązowego cukru.
Wykonanie:
Perliczkę natrzeć miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia około 70 minut.
Marchewkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać marchewkę, wymieszać i podgrzewać razem.
Upieczoną perliczkę podawać z marchewką, można też z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Życzymy smacznego!
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a