Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

30.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.

Składniki:

  • 1 perliczka,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek, papryka,
  • olej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie mrożonych minimarchewek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól,
  • 1/2 łyżki brązowego cukru.

 

Wykonanie:

Perliczkę natrzeć miodem, przeciś­niętym przez praskę czosn­kiem, olejem i przyprawami. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia około 70 minut.

Marchewkę ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać marchewkę, wymieszać i podgrzewać razem.

Upieczoną perliczkę podawać z marchewką, można też z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Przepis na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

Życzymy smacznego!

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować zupę chrzanową?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie zupy chrzanowej.

czytaj więcej

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.

czytaj więcej

Przepis na tort szpinakowy

Nie lubiłeś szpinaku będąc dzieckiem? Teraz oszalejesz na jego punkcie! Szczególnie jako składnik pysznego, świątecznego tortu z serkiem mascarpone i granatem. Jak zrobić tort szpinakowy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)