Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

29.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika (około 2 kg),
  • 1/2 tuszki kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 5 jajek, 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

r e k l a m a

Wykonanie:

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Zagotować z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około półtorej godziny. Mięso odcedzić, zostawiając szklankę wywaru z gotowania, ostudzić i trzykrotnie zemleć.

Dodać jajka, wywar, przyprawy i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 80–90 minut w temperaturze 180°C.

W tradycyjnym pasztecie dodaje się, na przykład, podgardle lub boczek. Tutaj wilgotność pasztetu zwiększy bulion. Dodanie go także nieco odchudzi tradycyjny pasztet.

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?

Życzymy smacznego !

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Tradycja malowania jaj – skąd to się wzięło?

Jajo oprócz tego, że jest jednym z pokarmów tradycyjnie spożywanym na Wielkanoc, od wielu lat ma znaczenie symboliczne. Kolorowe jaja są od wielu lat symbolem odrodzenia przyrody, a w chrześcijaństwie odnoszą się do wiary w Zmartwychwstanie Chrystusa. Jaką historię mają pisanki?

czytaj więcej

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować zupę chrzanową?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie zupy chrzanowej.

czytaj więcej

Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pieczoną perliczkę?

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pieczonej perliczki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)