r e k l a m a
Partnerzy portalu
Przepisy na Wielkanoc: jak przygotować pasztet z królika?
29.03.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał
Zbliżające się święta Wielkiej Nocy mogą być doskonałą okazje do wypróbowania nowych przepisów. Zachęcamy do wypróbowania w rodzinnym gronie pasztetu z królika.
Składniki:
- 1 tuszka z królika (około 2 kg),
- 1/2 tuszki kurczaka,
- 2 cebule,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
r e k l a m a
Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego garnka. Zagotować z przyprawami, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około półtorej godziny. Mięso odcedzić, zostawiając szklankę wywaru z gotowania, ostudzić i trzykrotnie zemleć.
W tradycyjnym pasztecie dodaje się, na przykład, podgardle lub boczek. Tutaj wilgotność pasztetu zwiększy bulion. Dodanie go także nieco odchudzi tradycyjny pasztet.
Życzymy smacznego !
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a