r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Wieś i Rodzina>Pomysł na resztki z lodówki – przepis na kopytka z sosem śmietanowo-cynamonowym
Pomysł na resztki z lodówki – przepis na kopytka z sosem śmietanowo-cynamonowym
25.04.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
W czasie izolacji ograniczamy wyjścia z domu, staramy się przestrzegać narodowej kwarantanny, aby skutki pandemii były jak najmniej odczuwalne dla nas i naszych bliskich. Dlatego wykorzystajmy resztki z naszych lodówek, aby przygotować coś pysznego, bez wychodzenia z domu.
Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 7 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, sól. Składniki na sos: 1/2 szklanki śmietanki 36%, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 płaska łyżeczka cynamonu.
r e k l a m a
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki pszennej. Uformować wałeczki, pokroić na małe kluseczki i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimną wodą. Śmietanę podgrzać, dodać cukier, cynamon i podgrzać do połączenia składników. Dodać kopytka i wymieszać.
Smacznego!Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a