Owoc kaki – jak go jeść i jak wpływa na zdrowie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Owoc kaki – jak go jeść i jak wpływa na zdrowie?

08.05.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Owoc kaki, persymona, hurma wchodu, owoc szaron... kilka nazw dla jednego, dość niepozornie wyglądającego owocu, ale za to z długą i ciekawą historią. Dowiedz się, jak smakuje kaki, jak je jeść oraz jakie zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

Kaki naturalnie występują w Chinach

Owoce kaki możemy spotkać pod wieloma nazwami. Najpopularniejszą z nich jest persymona, mówi się również o hurmie wschodniej. To właśnie na drzewie hurmy rosną owoce kaki, z łaciny zwane Diospyros kaki. Do naszych sklepów persymona przebyła długą drogę. Najpierw naturalnie występowała w Chinach, następnie przywędrowała do Korei i Japonii. 

r e k l a m a
Owoce kaki z wyglądu przypominają pomidory. Ich skórka może mieć kolor pomarańczowy, czerwony lub żółty. Są one słodkie, miąższ rozpływa się w ustach. Najlepsze w smaku są owoce dojrzałe. Są one wtedy miękkie w dotyku, ich skórka jest cienka, pomarańczowa. Na jej powierzchni nie powinno być żadnych brązowych plam.

Drzewo kaki może mieć nawet 18 metrów wysokości. To nie tylko drzewo owocowe, ale i ozdobne. Kaki można także uprawiać u siebie w domu. Wysiać można je z pestek zjedzonego owocu.

Owocowa przekąska z niską kalorycznością

Przed spożyciem owoce kaki należy pozbawić listków, następnie dokładnie umyć. Potem obieramy je ze skórki tak, jak na przykład jabłka. Następnie kroimy na ćwiartki. Jeśli nie lubimy obierać lub nie mamy na to czasu, po umyciu kroimy owoc na pół, a następnie przy pomocy łyżki możemy wydrążyć miąższ. Kaki znakomicie smakuje jako owocowa przekąska, ale z owocu kaki można robić przetwory. To także znakomity dodatek do orzeźwiających sałatek owocowych.

W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal. W 100 gramach tego owocu znajduje się:
  • 0,58 g białka,
  • 0,19 g tłuszczu,
  • 18,59 g węglowodanów, z czego 12,53 g stanowią cukry proste,
  • 3,6 g błonnik. 

Owoc kaki – obniża poziom cholesterolu, oraz chroni wzrok

Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
 
Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
 
Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
 

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Emerytowany angielski rolnik z YouTube'a pomaga znaleźć ludziom ukojenie

John Butler ma  84-lata i jest angielskim rolnikiem na emeryturze. Nadal jest w dobrej formie, zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Uwielbia medytować. I dziś jest inspiracją dla milionów ludzi, którzy podążają za filozofią życia z którą dzieli się na YouTube’ie.

czytaj więcej

Jakie są najczęstsze powody bólu pleców?

Współczesny tryb życia, zarówno w warunkach zawodowych, jak i „domowych”, często mocno odbija się na naszym zdrowiu w mniejszy lub większy sposób. Najbardziej obrywa na tym kręgosłup. Choć problem jest powszechne znany, warto o nim przypominać.

czytaj więcej

Niezwykły urok kwitnących bylin

Byliny to rośliny, które bez trudu znajdziemy w przydomowych ogródkach. Są to rośliny, które kwitną okazale, systematycznie i o określonych porach. Należą do nich m.in. liliowce czy piwonie. Mnogość odmian zapewnia wrażenia estetyczne.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)