Łąkowe przysmaki – lemoniada z chabru
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Łąkowe przysmaki – lemoniada z chabru

05.07.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Na łąkach można spotkać wiele składników, z których można zrobić przepyszne lemoniady, sałatki czy też roślinne placki. W dzisiejszym numerze kilka przepisów na wykorzystanie dóbr czekających na nas na łąkach.

Lemoniada z chabru

Składniki

  • około 1/2 l płatków chabru,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.

r e k l a m a

Wykonanie:

Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Płatki przełożyć do słoika, zalać ostudzoną wodą z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 dni. Dwa razy dziennie otworzyć słoik. Po tym czasie przelać napój przez sitko. Przelany jest gotowy do spożycia.
 .
 

Życzymy Smacznego.

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Grant Super-G z programu Horyzont 2020 dla badań nad TUZ

Trwałe użytki zielone (TUZ) zajmują w Polsce powierzchnię ok. 3,1 mln ha, czyli 21,4 % wszystkich użytków rolnych. Pełnią one ważną rolę w magazynowaniu substancji organicznej i próchnicy, poprawiają strukturę i zdolność gleby do magazynowania wody. Stanowią również centra pozwalające zachować w krajobrazie rolniczym bioróżnorodność roślin i zwierząt.

czytaj więcej

Przepis na placuszki maca

Placuszki maca to tradycyjne, żydowskie pieczywo wypiekane podczas Święta Paschy. Nawiązuje on do chleba, który spożywali Izraelici przed wyruszeniem z Egiptu. Zde względu na swoją chrupkość  i lekkość idealnie pasuje do różnego rodzaju past, hummusów i dżemów. Jak je przyrządzić?

czytaj więcej

Przepis na chłodnik z rabarbarem i truskawkami

Lato zbliża się wielkimi krokami. Co podać gościom w upalny, letni dzień? Najlepiej coś z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Proponujemy chłodnik z truskawkami i rabarbarem z delikatną nutką imbiru.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)