3 super przepisy na mleczny na obiad i śniadanie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 super przepisy na mleczny na obiad i śniadanie

28.11.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś przedstawiamy państwu mleczne rarytasy które są idealne na jesienny obiad, czy też deser. Życzymy smacznego.

Knedle na słodko z twarogiem i śmietaną

Składniki: 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • do podania: słodka śmietanka, 2 łyżki cukru

Wykonanie: 

Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Twaróg utrzeć z cukrem i śmietaną. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli jest za lepkie, dodać mąki pszennej). Ciasto uformować w wałek, kroić równe porcje, spłaszczać, nakładać porcje twarogu i zlepiać w kształt kuli (dokładnie zlepiać brzegi). Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub tacę. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Przed podaniem zlać wodę z talerzy. Polewać śmietaną i posypać cukrem.

. 

Panna cotta z cynamonem i czekoladą

Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta cynamonu
  • 5 kostek czekolady
  • wiśnie kandyzowane
  • świeże borówki


Wykonanie:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyciągnąć ziarenka. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier, laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Wyłączyć. Wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietankę wymieszać dokładnie z żelatyną i cynamonem. Gorącą masę przelać do foremek na muffiny. Poczekać, aż ostygnie, i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Wyjąć z foremek. Jeśli deser trudno będzie wyjąć, można delikatnie odwrócić foremkę i polać ciepłą wodą. Układać na talerzu, posypać tartą czekoladą, ozdobić wiśniami i borówkami.

r e k l a m a
.


Krówki domowej roboty

Składniki: 

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • olejek albo ekstrakt waniliowy.

Wykonanie:

Składniki gotować w garnku, często mieszając, do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru (około godziny). Gotową masę wylać na płaskie naczynie – można na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę pokroić w kostkę. Aby otrzymać krówki kruche, masę należy gotować około 20 minut dłużej.

.


Życzymy Smacznego

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak szybko schudnąć po Świętach? 7 prostych rad

Święta Bożego Narodzenia za nami. Stoły uginały się od potraw i dań, których nie spożywamy na co dzień. Większość z nas pozwoliła sobie na odstępstwa od codziennej diety i oddała się pałaszowaniu bez umiaru świątecznych smakołyków. Jak pozbyć się poczucia winy po świątecznym obżarstwie i przywrócić równowagę organizmowi? Poznajmy 7 prostych rad.

czytaj więcej

3 przepisy na dania wigilijne inne niż wszystkie

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na kolację wigilijną inne niż zwykle. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

3 ciekawe przepisy z kaczką w roli głównej

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na wykorzystanie kaczki. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)