3 przepisy na dania wigilijne inne niż wszystkie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na dania wigilijne inne niż wszystkie

12.12.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na kolację wigilijną inne niż zwykle. Życzymy smacznego.

Mintaj z salsą mango

Składniki:
  • 4 płaty mintaja
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło klarowane

Składniki na salsę:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 cebula czerwona
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 owoc mango
  • listki mięty
Wykonanie:
Płaty mintaja umyć, osuszyć ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć plastry masła i zapiekać ok. 25 minut w temp 170°C. Cebulę pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić w kostkę, papryczkę oczyścić i posiekać bardzo drobno. Listki mięty drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny. Rybę podawać z salsą z mango.

r e k l a m a
.


Postne zawijańce

Składniki:
  • główka białej kapusty kiszonej
  • 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 0,5 kg kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 300 g ugotowanej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła klarowanego (40 g)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym.

.


Karp na orientalnie

Składniki:

  • 5 płatów (dzwonków) karpia


Składniki na marynatę:

  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonych goździków
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta chili
  • 3 ząbki czosnku



Wykonanie:

Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.

.


Życzymy Smacznego

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak szybko schudnąć po Świętach? 7 prostych rad

Święta Bożego Narodzenia za nami. Stoły uginały się od potraw i dań, których nie spożywamy na co dzień. Większość z nas pozwoliła sobie na odstępstwa od codziennej diety i oddała się pałaszowaniu bez umiaru świątecznych smakołyków. Jak pozbyć się poczucia winy po świątecznym obżarstwie i przywrócić równowagę organizmowi? Poznajmy 7 prostych rad.

czytaj więcej

W Bukówce działa pierwsze gospodarstwo dla seniorów

Jedno z pierwszych gospodarstw, w których seniorzy mogą spędzić już niemal cały dzień, funkcjonuje we wsi Bukówka na Dolnym Śląsku. W ramach programu Senior+ stworzono tam ośrodek z kompleksową obsługą – psychologiem, pielęgniarką, lekarzem. Z masażami, rehabilitacją, zajęciami kulturalnymi. Z powodu pandemii wszystko to musi poczekać na ponowne wizyty seniorów. Już tęsknią za spotkaniami, ale trudno się temu dziwić.  

czytaj więcej

Orzeł, kaczka, papuga czy rudzik. Jakie ptaki mają związek z Bożym Narodzeniem?

Nikogo nie dziwią przy bożonarodzeniowym żłóbku takie zwierzęta jak wół, osioł czy owca. Już od dawna są one wpisane w tradycje Bożego Narodzenia. Okazuje się, że nie tylko ssaki, ale także ptaki są stałym elementem okresu Bożego Narodzenia. Mimo, że w Polsce nie jest to nadal takie oczywiste.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)