3 ciekawe przepisy z kaczką w roli głównej
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 ciekawe przepisy z kaczką w roli głównej

05.12.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na wykorzystanie kaczki. Życzymy smacznego.

Ravioli z kaczką

Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ciepła woda
Składniki na farsz:
  • 1/2 kg ugotowanego mięsa z kaczki
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i, stopniowo, ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Ugotowane mięso (np. z rosołu) zemleć w maszynce. Na trzech łyżkach masła klarowanego zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie, dodać zmielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować tak, aby utworzyło dwa paski. Na jednym pasku układać porcję farszu (można wcześniej zrobić kuleczki), przyłożyć drugi pasek i docisnąć, tworząc jednolity kształt. Uformować pierożki – najlepiej użyć do tego specjalnego przyrządu. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane dwiema łyżkami rozpuszczonego masła klarowanego.

r e k l a m a
.


Kacze udka z żurawiną

Składniki:
  • 4 udka kacze
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki żurawiny
  • około 50 g masła (wiórki)
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Udka natrzeć przyprawami, przełożyć do naczynia do pieczenia, ułożyć wiórki masła, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w temperaturze 180°C. Następnie ułożyć połówki jabłek (obrane i pozbawione gniazd nasiennych), lekko ponacinane. Na nie wyłożyć łyżkę żurawiny. Piec jeszcze 20 minut. Podawać gorące.

.


Kaczka po wietnamsku

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • pieprz
  • chilli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml soku pomarańczowego
Wykonanie:
Pierś z kaczki dokładnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć, tworząc kratkę. Układać piersi skórą do dołu w misce. W osobnym naczyniu wymieszać trzy łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę brązowego cukru. Zalać przygotowane piersi i wcierać marynatę dokładnie palcami. Pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem. Pierś położyć na suchą rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć 10 minut, obrócić i ponownie smażyć 10 minut. Przełożyć do formy lub rękawa do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Nie należy piec dłużej, ponieważ mięso zrobi się twarde. Na patelnię wlać dwie łyżki sosu sojowego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru, anyż, pieprz, chilli. Gotować kilka minut, wlać połowę soku pomarańczowego i gotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w reszcie soku, dolać i gotować chwilę do zgęstnienia. Wyłączyć. Kaczkę wyjąć z piekarnika na 10 minut, kroić ją na cienkie plasterki i podawać polane sosem.

.

Życzymy Smacznego
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na dania wigilijne inne niż wszystkie

Dziś przedstawiamy państwu przepisy na kolację wigilijną inne niż zwykle. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

3 super przepisy na mleczny na obiad i śniadanie

Dziś przedstawiamy państwu mleczne rarytasy które są idealne na jesienny obiad, czy też deser. Życzymy smacznego.

czytaj więcej

3 przepisy na napoje które wzmacniają odporność jesienią

Dziś przedstawiamy państwu trzy przepisy na napoje, które wzmacniają jesienną odporność.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)