r e k l a m a
r e k l a m a
Partnerzy portalu
3 ciekawe przepisy z kaczką w roli głównej
05.12.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał
Dziś przedstawiamy państwu przepisy na wykorzystanie kaczki. Życzymy smacznego.
Ravioli z kaczką
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ciepła woda
Składniki na farsz:
- 1/2 kg ugotowanego mięsa z kaczki
- 1 cebula
- 5 łyżek masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i, stopniowo, ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Ugotowane mięso (np. z rosołu) zemleć w maszynce. Na trzech łyżkach masła klarowanego zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie, dodać zmielone mięso, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować tak, aby utworzyło dwa paski. Na jednym pasku układać porcję farszu (można wcześniej zrobić kuleczki), przyłożyć drugi pasek i docisnąć, tworząc jednolity kształt. Uformować pierożki – najlepiej użyć do tego specjalnego przyrządu. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane dwiema łyżkami rozpuszczonego masła klarowanego.
Kacze udka z żurawiną
Składniki:
- 4 udka kacze
- 2 jabłka
- 4 łyżki żurawiny
- około 50 g masła (wiórki)
- majeranek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Udka natrzeć przyprawami, przełożyć do naczynia do pieczenia, ułożyć wiórki masła, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w temperaturze 180°C. Następnie ułożyć połówki jabłek (obrane i pozbawione gniazd nasiennych), lekko ponacinane. Na nie wyłożyć łyżkę żurawiny. Piec jeszcze 20 minut. Podawać gorące.
Kaczka po wietnamsku
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 4 gwiazdki anyżu
- pieprz
- chilli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 ml soku pomarańczowego
Wykonanie:
Pierś z kaczki dokładnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć, tworząc kratkę. Układać piersi skórą do dołu w misce. W osobnym naczyniu wymieszać trzy łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę brązowego cukru. Zalać przygotowane piersi i wcierać marynatę dokładnie palcami. Pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem. Pierś położyć na suchą rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć 10 minut, obrócić i ponownie smażyć 10 minut. Przełożyć do formy lub rękawa do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Nie należy piec dłużej, ponieważ mięso zrobi się twarde. Na patelnię wlać dwie łyżki sosu sojowego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru, anyż, pieprz, chilli. Gotować kilka minut, wlać połowę soku pomarańczowego i gotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w reszcie soku, dolać i gotować chwilę do zgęstnienia. Wyłączyć. Kaczkę wyjąć z piekarnika na 10 minut, kroić ją na cienkie plasterki i podawać polane sosem.
Życzymy Smacznego
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a