Standard – wolne od GMO
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Standard – wolne od GMO

24.10.2019

Polska Izba Mleka zdecydowała się utworzyć standard, aby umożliwić mleczarniom uzyskanie certyfikatu potwierdzającego produkcję mleka ,,wolnego od GMO”.

Obecnie odpowiedzialność za cały łańcuch produkcji nabiału bez GMO spoczywa na mleczarni – to ona sprawuje nadzór nad procesem produkcji, dostawcami mleka oraz paszami (łącznie z produkcją, magazynowaniem i transportem). Teraz cały ten proces będzie można poddać certyfikacji. Będą jasne wymagania, które należy spełnić, zagadnienia do opracowania i wdrożenia. Całość działań będzie poddana audytowi i jeśli wszystkie wytyczne będą spełnione, mleczarnia otrzyma certyfikat.

Gwarancja dla konsumentów, że produkt który kupują jest wolny od GMO

Certyfikacja to ukłon w stronę konsumentów, którzy jeśli kupują wyraźnie oznaczony produkt, mają gwarancję, że jest on rzeczywiście wolny od GMO. Mimo, że zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych wejdzie w życie dopiero w 2021 roku (termin ten już parę razy przesuwano), wielu hodowców w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku już teraz zdecydowało się na produkcję właśnie takiego mleka.

Warunki uzyskania certyfikatu dostępne są na stronie http://gmo.izbamleka.pl.

Zdjęcie: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zwiększyć dobrostan krów w okresie przejściowym?

W okresie przejściowym choruje od 30 do 50% krów. Konsekwencją tego stanu jest spadek produkcji mleka, niższa efektywność rozrodu, krótsza długość życia, mimowolne brakowanie i oczywiście wymierne straty finansowe.

czytaj więcej

Jak ujemny bilans energetyczny u krów wpływa na rozród?

Niedobory energetyczne po porodzie często pogarszają wyniki płodności. W okresie ujemnego bilansu energetycznego (niestety dość częstego), komórki jajowe rozwijają się gorzej. Produkty przemiany materii powstające w trakcie spalania tłuszczu (ciała ketonowe) przedostają się również do płynu pęcherzyków jajnikowych. Stąd słabsza manifestacja zewnętrznych objawów rui, a potem zaburzone dojrzewanie ciałka żółtego.

czytaj więcej

Wytłoki z winogron łagodzą zaburzenia przemiany materii u krów

Ekstrakt z wytłoczek oraz z pestek winogron polepsza przemianę materii, a co za tym idzie, wpływa korzystnie na zdrowie oraz wyniki produkcyjne mleka we wczesnej fazie laktacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)