Szara pleśń w rzepaku – objawy, warunki sprzyjające rozwojowi oraz progi szkodliwości
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Szara pleśń w rzepaku – objawy, warunki sprzyjające rozwojowi oraz progi szkodliwości

09.04.2021autor: Marek Kalinowski

Mimo charakterystycznego szarego nalotu objawy szarej pleśni (Botrytis cinerea), na rzepaku mogą być mylone z objawami suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizną twardzikową i mączniakiem rzekomym.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak rozwija się szara pleśń w rzepaku?
  • Co jest źródłem infekcji szarej pleśni?
  • Jakie straty niesie za sobą szara pleśń?
Te specyficzne objawy na liściach, łodygach, pąkach i łuszczynach wywoływane przez szarą pleśń to szarobrązowy nalot grzybni. W praktyce łatwo jednak o błędy w rozpoznaniu choroby. Porażone szarą pleśnią części rośliny zamierają, a w przypadku zaatakowania młodych roślin rzepaku jesienią może dojść do całkowitego ich zamierania.
r e k l a m a

Grzyby szarej pleśni infekują rzepak przez cały okres jego rozowju

Dla rozwoju choroby zasadnicze znaczenie mają okresy zimnej i mokrej pogody oraz uszkodzenia roślin powstałe na skutek mrozów, przymrozków i innych czynników raniących jak szkodniki czy wjazd z opryskiwaczem bez odpowiednich osłon pod prześwitem ciągnika w zaawansowanych fazach wzrostu roślin. Sprawca choroby jest polifagiem i występuje bardzo powszechnie na roślinach rolniczych, ozdobnych i przemysłowych oraz na krzewach owocowych i warzywach.

Grzyby szarej pleśni infekują rzepak przez cały okres jego rozwoju, ale największe szkody powodują podczas kwitnienia oraz tworzenia łuszczyn, zwłaszcza w czasie wilgotnej i chłodnej pogody. Silne porażenie łuszczyn prowadzi do obniżenia liczby i masy tysiąca nasion. Porażone liście mają ograniczoną powierzchnię asymilacyjną i są źródłem porażenia dla innych organów. Porażenie łodyg powoduje ograniczenie przewodzenia substancji pokarmowych i wody.

Oczywiście szara pleśń nie jest najgroźniejszą chorobą rzepaku i właściwie nie zdarza się konieczność, by zwalczać ją solo. Szarą pleśń zwalczają zabiegi celowane w suchą zgniliznę kapustnych a potem w zgniliznę twardzikową i czerń krzyżowych. Niemniej w idealnych warunkach dla jej rozwoju może powodować konkretne straty plonu.

Objawy szarej pleśni występują na łodygach i liściach

Źródłem infekcji są najczęściej resztki pożniwne, zainfekowane nasiona, jak również sklerocja znajdujące się w glebie. Wg biologii patogenu opisanej w publikacji „Dobre praktyki rolnicze w produkcji integrowanej z zastosowaniem pożytecznych mikroorganizmów w uprawie rzepaku” – ze sklerocjów niekiedy wyrastają apotecja, w których powstają worki zawierające jednokomórkowe askospory. Najczęściej jednak na powierzchni porażonych fragmentów roślin oraz rozwijającej się na sklerocjach grzybni powstaje zarodnikowanie konidialne, które tworzy szary nalot. Sprawca choroby najczęściej rozprzestrzenia się poprzez zarodniki konidialne, które masowo tworzą się na porażonych tkankach.

Zarodniki kiełkują tylko w kropli wody, a wyrastające z nich strzępki grzybniowe przerastają do tkanek roślin przez kutikule lub rany. Grzyb ten może też rozwijać się saproficznie, czyli na martwych tkankach organicznych, np. na płatkach kwiatowych opadających podczas kwitnienia na liście, a następnie infekować nieuszkodzone tkanki roślin. W korzystnych warunkach infekcja przebiega w ciągu kilku godzin.

Objawy szarej pleśni występują na łodygach, liściach i łuszczynach we wszystkich fazach rozwojowych rzepaku. Porażone szarą pleśnią części roślin mają sinozielone plamy pokryte często szarobrązowym nalotem grzybni z zarodnikami konidialnymi. Zainfekowane przez patogen liście oraz łodyga stają się szarobrunatne i stopniowo gniją. W przypadku silnej infekcji łodyg, roślina przełamuje się i zamiera. Na porażonych łuszczynach także występuje szary nalot, natomiast wewnątrz znajdują się drobne, często niedojrzałe nasiona. W przypadku silnego porażenia łuszczyny przedwcześnie zasychają i pękają.

Rozwojowi choroby sprzyjają opady deszczu, duża wilgotność względna powietrza i temperatura wynosząca 10–18°C oraz duży udział rzepaku w płodozmianie i nadmierne zagęszczenie roślin na plantacji. Uszkodzenia roślin powodowane przez maszyny, szkodniki, mróz, grad, inne choroby, także sprzyjają rozwojowi sprawcy szarej pleśni.

W miejscach ataku szarej pleśni na łodygach dochodzi często do ich wyłamywania się i zamierania. Na początku jednak na łodydze pojawiają się szarobrunatne, zagłębione nieregularne plamy, które stopniowo obejmują cały obwód łodygi. Szara pleśń, jak wskazuje nazwa, objawia się plamami szarej barwy na łodygach, na liściach i innych organach rzepaku. Mimo to łatwo może być mylona z objawami suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej i mączniaka rzekomego
  • W miejscach ataku szarej pleśni na łodygach dochodzi często do ich wyłamywania się i zamierania. Na początku jednak na łodydze pojawiają się szarobrunatne, zagłębione nieregularne plamy, które stopniowo obejmują cały obwód łodygi. Szara pleśń, jak wskazuje nazwa, objawia się plamami szarej barwy na łodygach, na liściach i innych organach rzepaku. Mimo to łatwo może być mylona z objawami suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej i mączniaka rzekomego

Progi szkodliwości

Zanim sięgniemy po fungicydy zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin powinniśmy wykorzystać agrotechniczne, hodowlane i biologiczne metody ograniczania sprawców chorób roślin. Z metod agrotechnicznych zagrożenie szarą pleśnią redukuje prawidłowy płodozmian, rzadszy siew, niszczenie resztek pożniwnych, izolacja przestrzenna form jarych od ozimych, zwalczanie szkodników i unikanie uszkodzeń mechanicznych roślin rzepaku.

Po przekroczeniu progów szkodliwości szarą pleśń trzeba zwalczać chemicznie i może to mieć miejsce zarówno jesienią, wczesną wiosną, jak i w fazie kwitnienia. W każdym z tych terminów szara pleśń jest ograniczana fungicydami stosowanymi na inne groźniejsze choroby rzepaku. Progiem szkodliwości jesienią, gdy rzepak jest w fazie 4–8 liści (faza rozwojowa BBCH 14–18) jest stwierdzenie 20–30% liści z objawami porażenia. Wiosną po ruszeniu wegetacji, w fazie formowania łodygi (faza rozwojowa BBCH 31–39) progiem szkodliwości jest stwierdzenie 15–20% liści z objawami porażenia.
Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak polski rząd chce wesprzeć hodowców po wprowadzeniu zakazu chowu klatkowego?

Polska jest drobiarską potęgą w UE, a co trzecie nasze jajko trafia na eksport. Proponowany zakaz chowu klatkowego niewątpliwie uderzy w tę branżę. W jaki sposób?

czytaj więcej

Kiedy czerń krzyżowa najbardziej szkodzi rzepakowi?

Czerń krzyżowych, której sprawcami są grzyby z rodzaju Alternaria (Alternaria brassicae oraz Alternaria brassicicola i Aalternaria alternata), występuje we wszystkich fazach rozwojowych rzepaku – od siewek aż do wytworzenia nasion. To jedna z trzech chorób okresu kwitnienia rzepaku atakująca zaraz po zgniliźnie twardzikowej.

czytaj więcej

Czym jest fenologia i jak może pomóc rolnictwu?

Fenologia, czyli obserwacja przyrody i wyciąganie z tych obserwacji wniosków jest ciekawym narzędziem, które z powodzeniem można wykorzystać w rolnictwie i uprawie roślin. PIORiN zachęca do zapoznania się z praktyczną i teoretyczną stroną tej nauki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)