Kiedy czerń krzyżowa najbardziej szkodzi rzepakowi?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kiedy czerń krzyżowa najbardziej szkodzi rzepakowi?

14.04.2021autor: Marek Kalinowski

Czerń krzyżowych, której sprawcami są grzyby z rodzaju Alternaria (Alternaria brassicae oraz Alternaria brassicicola i Aalternaria alternata), występuje we wszystkich fazach rozwojowych rzepaku – od siewek aż do wytworzenia nasion. To jedna z trzech chorób okresu kwitnienia rzepaku atakująca zaraz po zgniliźnie twardzikowej.

Z artykułu dowiesz się

  • Kiedy czerń krzyżowa najbardziej szkodzi rzepakowi?
  • Jakie warunki sprzyjają rozwojowi czerni krzyżowej?
  • Jak walczyć z czernią krzyżowych?
Rozwojowi sprawcy czerni krzyżowych sprzyja temperatura od 10 do 30°C (optymalna 20–25°C) oraz wysoka wilgotność gleby i powietrza. Choć objawy czerni krzyżowych są dość charakterystyczne, zwłaszcza na łuszczynach, to można ją pomylić z mączniakiem rzekomym, suchą zgnilizną kapustnych i szarą pleśnią.
r e k l a m a

Źródłem infekcji czernią krzyżowych są resztki pożniwne

Najczęściej choroba ma pod koniec kwitnienia rzepaku idealne warunki rozwoju, czyli ciepło i wilgoć z częstych opadów deszczu. Chorobie bardzo pomagają w infekowaniu rzepaku uszkodzenia powodowane przez chowacza podobnika, pryszczarka kapustnika i mszyce, a także przez uszkodzenia mechaniczne powodowane opadami gradu.

Pierwotnym źródłem infekcji czernią krzyżowych, według opisu choroby opracowanego przez specjalistów w IOR – PIB w Poznaniu są porażone nasiona i resztki pożniwne. Zarodniki konidialne tworzą się na powierzchni plam i rozprzestrzeniają się przez wiatr oraz deszcz. Grzyb wnika do rośliny przez kutikulę i szparki oddechowe.

Porażone liście stopniowo tracą zdolność asymilacyjną i obumierają, mogą też stanowić źródło infekcji dla łuszczyn. Porażone łuszczyny szybciej zasychają, a nasiona osypują się. Nasiona są słabiej wykształcone, często znacznie zasiedlone powierzchniowo i wewnętrznie przez patogeny.

Największe gospodarcze znaczenie ma porażenie przez czerń krzyżowych łuszczyn. Na początku widoczne są małe drobne czarne plamki lub zagłębione plamy barwy czarnej lub brunatnej, owalne lub podłużne. Porażenie łuszczyn prowadzi do ich przedwczesnego pękania i osypywania się zakażonych nasion
  • Największe gospodarcze znaczenie ma porażenie przez czerń krzyżowych łuszczyn. Na początku widoczne są małe drobne czarne plamki lub zagłębione plamy barwy czarnej lub brunatnej, owalne lub podłużne. Porażenie łuszczyn prowadzi do ich przedwczesnego pękania i osypywania się zakażonych nasion

Czerń krzyżowych bardzo groźna dla rzepaku jarego

Objawy czerni krzyżowych widoczne są na wszystkich organach roślin. Na liściach są to brunatne, brązowe lub czarne plamy. Na początku plamy są drobne, potem powiększają się i często są koncentrycznie strefowane lub nieregularne o różnej wielkości. Czerń krzyżowych należy do groźnych chorób rzepaku, ale większe znaczenie ma w rzepaku jarym niż ozimym.

Na łuszczynach plamy te są brunatnoczarne, podłużne lub owalne, często wyraźnie odgraniczone z chlorotyczną obwódką. Na pędzie głównym, na pędach bocznych i ogonkach liściowych grzyb powoduje powstawanie ostro ograniczonych, czarnych lub bladoszarych podłużnych plam.

Z metod agrotechnicznych ograniczających czerń krzyżowych należy wymienić płodozmian, niszczenie resztek pożniwnych poprzez staranne wykonanie podorywki i głębokiej orki, stosowanie przerwy w uprawie rzepaku i innych roślin kapustnych przez co najmniej 3–4 lata, izolację przestrzenną form jarych rzepaku od ozimych, optymalne nawożenie oraz ograniczanie populacji szkodników.

Zazwyczaj z silną infekcją czernią krzyżowych mamy do czynienia przy wysokiej wilgotności i temperaturach około 20oC. Jeżeli zagrożenie czernią krzyżowych jest w gospodarstwie stałe, warto poszukiwać odmian o większej odporności. Ostatecznym rozwiązaniem jest oczywiście ochrona fungicydowa, w której pierwsze miejsce zajmuje zaprawianie nasion i opryskiwanie fungicydami po przekroczeniu progu szkodliwości.

Pierwszym objawem czerni krzyżowych na liściach są drobne ciemne plamki, które wraz z rozwojem choroby powiększają się i mają charakterystyczne koncentryczne strefowanie (podobne strefowania jak alternariozy na liściach ziemniaka)
  • Pierwszym objawem czerni krzyżowych na liściach są drobne ciemne plamki, które wraz z rozwojem choroby powiększają się i mają charakterystyczne koncentryczne strefowanie (podobne strefowania jak alternariozy na liściach ziemniaka)

Najważniejsze są zdrowe łuszczyny

Próg szkodliwości czerni krzyżowych wskazujący na potrzebę wykonania zabiegu, stanowi 10–30% roślin z objawami choroby. Ta rozpiętość progu szkodliwości zależy od ilości spodziewanego plonu oraz od wrażliwości odmiany. Aby określić próg szkodliwości, obserwuje się losowo w 4–6 różnych punktach pola po 25 roślin, ogółem od 100 do 150 w zależności od wielkości pola i ocenia liczbę porażonych roślin z objawami choroby.

Termin zabiegu oczywiście ten wiosenny na tzw. opadanie płatków przeciwko zgniliźnie twardzikowej, czerni krzyżowych i szarej pleśni jest bardzo umowny i zależy w dużym stopniu od wyboru fungicydu i zaleceń jego producenta, a także od rzeczywistego zagrożenia chorobami i przebiegu pogody.

Czerń krzyżowych zwalcza się zasadniczo od momentu opadania pierwszych płatków kwiatowych do wytworzenia pierwszych łuszczyn (BBCH 65–71). Jeżeli to ona jest na plantacji głównym zagrożeniem zabieg można wykonać w końcu kwitnienia. Jeżeli groźniejsza ma być zgnilizna twardzikowa wskazany byłby termin wcześniejszy jeszcze przed pełnią kwitnienia. Jeżeli jednak w okresie kwitnienia pogoda jest deszczowa, to zabieg przeciwko czerni krzyżowych powinien być przeprowadzony w pełni tej fazy do momentu opadania pierwszych płatków. W przypadku pogody suchej, gdy opady mogą wystąpić później, wówczas zabieg przeprowadzamy w momencie pojawienia się pierwszych łuszczyn.

Oczywiście z czernią krzyżowych można i niekiedy trzeba walczyć (o ile jest taka konieczność wynikająca z obserwacji i z przekroczenia progu szkodliwości) już jesienią w fazie 4–8 liści (BBCH 14–18), gdy 20–30% liści posiada objawy chorobowe powodowane przez Alternaria spp. i wczesną wiosną po ruszeniu wegetacji w fazie formowania łodyg, gdy na 15–20% liści stwierdza się plamy charakterystyczne dla sprawcy (BBCH 31–32). Najczęściej zadanie ochronne spełniają zabiegi celowane w tych terminach w zdecydowanie groźniejszą dla plonowania rzepaku suchą zgniliznę kapustnych.

Czerń krzyżowych występuje także na pędzie głównym i pędach bocznych. Objawia się najczęściej w postaci podłużnych plam, ostro ograniczonych, czarnych lub bladoszarych. Te objawy można pomylić z infekcją szarej pleśni lub suchej zgnilizny kapustnych
  • Czerń krzyżowych występuje także na pędzie głównym i pędach bocznych. Objawia się najczęściej w postaci podłużnych plam, ostro ograniczonych, czarnych lub bladoszarych. Te objawy można pomylić z infekcją szarej pleśni lub suchej zgnilizny kapustnych

Marek Kalinowski

Zdjęcia: Marek Kalinowski

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ślimaki jak szarańcza. Zżerają rolnikom hektary upraw!

Wbrew pozorom ślimaki bardzo przypominają szarańcze, bo niemal równie skutecznie i prawie tak samo szybko jak latający szkodnik niszczą plantacje rolników. – Tylko w tym roku będę musiał zaorać 3 ha rzepaku, które są już zjedzone – mówi rolnik spod Świdnicy. Na dodatek Polskę zaatakowały najbardziej szkodliwe i inwazyjne gatunki ślimaka nagiego.

czytaj więcej

Ceny skupu zbóż i rzepaku: Gdzie i o ile spadły ceny pszenicy?

W niektórych punktach skupu w ostatnim tygodniu znacznie spadły ceny zbóż. W skupach rolnicy mogą dostać  nawet o 70 złotych mniej za pszenicę konsumpcyjną  i o 50 złotych mniej za pszenżyto. Gdzie i ile rolnik dostanie za zboże lub rzepak?

czytaj więcej

Szara pleśń w rzepaku – objawy, warunki sprzyjające rozwojowi oraz progi szkodliwości

Mimo charakterystycznego szarego nalotu objawy szarej pleśni (Botrytis cinerea), na rzepaku mogą być mylone z objawami suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizną twardzikową i mączniakiem rzekomym.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)