Z artykułu dowiesz się
- Jakie objawy są charakterystyczne dla rozwoju rdzy żółtej ?
- Jakie są nowe patotypy rdzy żółtej ?
- Jakie warunki sprzyjają rozwojowi rdzy żółtej ?
Z artykułu dowiesz się
Od tego czasu sprawca choroby zależnie od przebiegu zimy wyrządza straty w zasiewach pszenicy i pszenżyta. Powodem epidemicznego ataku tej rdzy był nowy patotyp Warrior, zwany himalajskim wojownikiem.
Niestety, od tamtego czasu sprawca rdzy żółtej mutuje. Obok patotypu Warrior jest także Kranich, Triticale aggressive, Warrior(-).Sprawcami rdzy żółtej w pszenicy są Warrior i Kranich. W pszenżycie te wymienione i Triticale aggressive. To nie wszystkie istniejące patotypy, które bada i monitoruje m.in. IHAR w Radzikowie, ale o największym znaczeniu.
Sprawca zmutował, ale nadal spośród trzech gatunków rdzy porażających pszenice, rdza żółta charakteryzuje się największymi wymaganiami odnośnie wilgotności i największą wrażliwością na wahania temperatury, zwłaszcza w czasie długiego okresu inkubacji.
Kiedyś choroba pojawiała się sporadycznie, chociaż wg informacji naukowych już w 1967 roku wystąpiła w Polsce w epidemicznym nasileniu, na pszenicach ozimych i jarych powodując znaczne straty w plonach. Spokój był właśnie do roku 2014, ale o tym za chwilę. Niestety, ostatnie lata sprzyjały sprawcom rdzy żółtej i ten rok będzie podobny.
Himalajski wojownik, czyli pierwszy nowy patotyp rdzy żółtej jest powodem aktualnych problemów w Europie i w Polsce. Trzeba przypomnieć, że na zachodzie Europy rdza żółta stanowiła poważny problem także przed 2014 r. W Polsce właśnie w 2014 r. wystąpiła w olbrzymim nasileniu, kiedy to wiele odmian pszenżyta było porażonych w 100%. Sprawca nie oszczędzał wtedy nawet odmian uznawanych za odporne. W Europie obserwuje się dużą dynamikę zmiany i rozwoju ras rdzy żółtej.
Z obserwacji sprawcy wynika, że wielkość porażenia rdzą żółtą zależy w dużym stopniu od temperatur zimą. Przy średniej temperaturze w styczniu i lutym na poziomie 0°C i powyżej, można spodziewać się dużego zagrożenia rdzą żółtą. Wszystko wskazuje na to, że presja będzie w tym roku duża. Grzyb do rozwoju wymaga sporej wilgotności i umiarkowanie niskiej temperatury w kwietniu oraz maju.
Z badań przed pojawieniem się najnowszych patotypów wynikało, że proces chorobowy rdzy żółtej zostaje zatrzymany, gdy temperatura przez dłuższy czas utrzymuje się powyżej 21°C lub poniżej 0°C. Niestety, już patotyp Warrior wymknął się z tego schematu. Rozwija się także w temperaturach znacznie powyżej 21°C.
W temperaturach optymalnych dla rozwoju rdzy kiełkujące zarodniki dokonują penetracji liści, ale sprawca poraża całą roślinę, także kłosy, plewki i ziarno. Silne porażenie może powodować straty w plonie sięgające nawet 50–70%. Warto dodać, że rdza żółta występuje w zbożach zwykle w sposób gniazdowy. To możemy zauważyć dopiero po wykłoszeniu zbóż widząc w łanie pożółkłe place.
Objawy choroby mogą pojawić się na wszystkich nadziemnych częściach rośliny tj. na liściach, pochwach liściowych, źdźbłach, kłosach, a czasem i na rozwijających się ziarniakach.
Na liściach obserwuje się wydłużone chlorotyczne pasy ograniczone nerwami, a na nich w rzędach ułożone uredinia sprawcy choroby. Na liściach odmian mało podatnych objawom często nie towarzyszą uredinia lub pojawiają się z opóźnieniem. W takiej sytuacji na liściach obserwujemy jedynie chlorotyczne i nekrotyczne smugi, które mylone mogą być z objawami septoriozy paskowanej liści.
Na kłosach wystąpienie choroby można zdiagnozować odchylając plewkę. Po jej wewnętrznej stronie widoczny jest pył żółtych urediniów.
Według zaleceń zawartych w „Metodyce integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej” progiem szkodliwości rdzy żółtej zbóż i traw w fazie krzewienia pszenicy jest 30% roślin z pierwszymi objawami; w fazie strzelania w źdźbło 10% porażonej powierzchni liścia podflagowego; w fazie kłoszenia – pierwsze objawy porażenia na liściu podflagowym lub flagowym.
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 12/2023 na str. 30. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Marek Kalinowski
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>
Najważniejsze tematy