Jakie są sposoby zwalczania zarazy ziemniaków?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie są sposoby zwalczania zarazy ziemniaków?

28.04.2020autor: Marek Kalinowski

W uprawie ziemniaków zaraza jest chorobą najgroźniejszą. Jej rozwój w czasie wegetacji mocno ogranicza potencjał plonowania ziemniaków, ale też powoduje znaczne straty w trakcie przechowywania bulw.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak rozwija się zaraza ziemniaka ? 
  • Jak przenosi się zaraza ziemniaka ?
  • Co jest źródłem zarodników zarazy ziemniaka ?
  • Jakie warunki sprzyjają zarazie ziemniaka 
Atak zarazy ma miejsce w każdym sezonie wegetacji. Raz atakuje mocniej, raz słabiej, co w największym stopniu zależy od częstotliwości i rozkładu opadów deszczu. W warunkach Polski najczęściej pojawia się w połowie czerwca, a w mniej sprzyjających dla sprawcy warunkach pogodowych w lipcu lub dopiero w sierpniu.

Zaraza ziemniaka stała się genetycznie zróżnicowana 

Zaraza ziemniaka dzisiaj nie jest tą samą chorobą co 30 lat temu. Patogen bardzo się zmienił, jest bardziej agresywny i mniej zależny od temperatury. Zaraza ziemniaka stała się genetycznie zróżnicowana, a naukowcy w ostatnich latach zidentyfikowali aż 18 linii klonalnych dominujących w populacji zarazy ziemniaka w Europie Północno-Zachodniej. Te zmiany są wynikiem „sprowadzenia” do Europy kilka dekad temu typu kojarzeniowego zarazy ziemniaka A2 z Meksyku. Wcześniej był w Europie tylko typ kojarzeniowy A1. Obecność dwóch typów kojarzeniowych umożliwiło zarazie rozmnażanie płciowe, lepszą adaptację do warunków klimatycznych. W wyniku tych zmian coraz ważniejszy i groźniejszy jest odglebowy atak zarazy ziemniaka z oospor. Oospory powstałe w efekcie rozmnażania płciowego to struktury przetrwalnikowe zarazy odporne na suszę i mróz, zdolne przetrwać w glebie kilka lat.

r e k l a m a
Ale zacznijmy od początku, aby uporządkować biologię rozwoju zarazy po tych zmianach. Wg opisu biologii rozwoju opracowanej przez naukowców z Instytutu Ochrony Roślin–PIB w Poznaniu, sprawca zarazy ziemniaka zimuje w porażonych bulwach w postaci grzybni oraz w glebie w formie wspomnianego zarodnika przetrwalnikowego – oospory. Po okresie spoczynku z oospory wyrasta strzępka a na niej zarodniki sporangialne. Zarodniki tworzą się również na zakończeniach strzępek grzybni zimującej w porażonych bulwach.

Przy zniszczeniu przez zarazę powyżej 60% powierzchni asymilacyjnej ziemniaki zatrzymują gromadzenie plonu bulw przy czym należy podkreślić, że w warunkach sprzyjających sprawca może zniszczyć dziennie nawet do 10% powierzchni asymilacyjnej
  • Przy zniszczeniu przez zarazę powyżej 60% powierzchni asymilacyjnej ziemniaki zatrzymują gromadzenie plonu bulw przy czym należy podkreślić, że w warunkach sprzyjających sprawca może zniszczyć dziennie nawet do 10% powierzchni asymilacyjnej

Zaraza może zaatakować z gleby bądź z chorej bulwy

Jak widać, mamy dwa źródła (oospory lub porażone bulwy), a z nich zarodniki sporangialne. Dalszy rozwój sporangium zależy od warunków meteorologicznych. W temperaturach wyższych od 180C z zarodnika sporangialnego wyrasta strzępka infekcyjna, natomiast w temperaturach wahających się w granicach 12–180C zarodniki sporangialne przekształcają się w zarodnie pływkowe (zoosporangia), w których powstaje od 6 do16 dwuwiciowych zarodników pływkowych. Po utracie wici po pewnym czasie również z nich wyrastają strzępki infekcyjne.

Strzępki infekcyjne dokonują infekcji liści, łodyg i bulw. W przestrzeniach międzykomórkowych zainfekowanych tkanek roślin rozrasta się komórczakowa grzybnia a do komórek roślin wrastają jej odgałęzienia zwane ssawkami. Po kilku dniach od infekcji przy wilgotności względnej powietrza powyżej 90% na powierzchni porażonych tkanek rozwijają się strzępki zakończone sporangiami. Zatem, znów mamy sporangium i cykl rozwojowy powtarza się. Znów, zależnie od temperatury, ze sporangium wyrasta strzępka infekcyjna albo tworzą się dwuwiciowe zoospory i potem strzępki infekcyjne itd.

Zaraza może atakować z gleby (oospory), ale nadal bardzo ważnym źródłem infekcji w Polsce są chore bulwy. Z chorych bulw wyrasta roślina od razu porażona, przerośnięta grzybnią, na której, na dolnych stronach liści pojawią się trzonki konidialne z zarodnikami sporangialnymi. Te zarodniki mogą być przenoszone przez wodę i wiatr. W ich roznoszeniu kluczowy jest wiatr, z którego prądami zarodniki mogą docierać na odległość w promieniu 40 km i dalej. Co to oznacza? A to, że aby zaraza zaatakowała czyjąś plantację wystarczy, że w odległości 40 km od niej znajdzie się jedna roślina ziemniaka wyrosła z chorej bulwy. Dlatego przed atakiem zarazy nie można się ustrzec, a dużym źródłem zarodników są ogródki przydomowe i miejskie działki, na których właściciele uprawiają ziemniaki i nie stosują żadnej ochrony.

Przy pogodzie suchej gnicie ulega zahamowaniu

Objawy chorobowe wywołane porażeniem ziemniaka przez zarazę występują na liściach, łodygach i bulwach. Pierwsze objawy chorobowe pojawiają się około połowy czerwca, a w mniej sprzyjających warunkach pogodowych często występują dopiero w lipcu lub w sierpniu. Początkowo na brzegach liści pojawiają się wodniste, żółtawobrunatne, a później brunatne, stopniowo powiększające się, niekształtne plamy.

W warunkach korzystnych dla patogenu w ciągu kilku dni wszystkie liście zaczynają gnić. Przy pogodzie suchej gnicie ulega zahamowaniu, a zgniłe części liści zasychają i marszczą się.

W okresach deszczowych lub mglistych na dolnej stronie chorych liści, na pograniczu zdrowej i chorej części, występuje biały nalot utworzony przez trzonki i zarodniki. W okresach suchej pogody na liściach nalot ten zanika. Warto wiedzieć, że w warunkach idealnych zarodnik sporangialny zarazy ziemniaka kiełkuje i odbywa cały cykl rozwojowy w zaledwie 4–5 dni. Nowe zarodniki są znów przenoszone i cykl w sezonie wegetacyjnym powtarza się wielokrotnie.

Porażeniu liści może towarzyszyć występowanie brunatnych plam i białego nalotu na łodygach. Kolejność rozwoju objawów jest różna. Niekiedy najpierw pojawiają się one na liściach, a później także na łodygach, innym razem występują początkowo tylko na łodygach, a później także na liściach. Zdarza się też, że liście i łodygi są porażane w tym samym czasie. Na łodygach w czasie suchej, słonecznej pogody biały nalot nie zanika. W czasie zbioru, niekiedy dopiero podczas przechowywania, na bulwach ziemniaka występują szarosine, wgłębne, niekształtne, a w wypadku silnego porażenia, wklęsłe plamy. Od miejsca przebarwienia bulwy na powierzchni miąższ stopniowo coraz głębiej staje się rdzawobrunatny. Gnijąca część bulwy jest twarda, a z chwilą wtórnego zakażenia przez inne drobnoustroje staje się mokra lub półmokra.

Wysoka wilgotność sprzymierzeńcem zarazy ziemniaka

W przypadku zarazy ziemniaka próg ekonomicznej szkodliwości nie ma zastosowania, bo ochronę przed sprawcą trzeba rozpocząć zanim wystąpią objawy. Oczywiście nie można chronić plantacji na oko, ale po rzetelnej analizie warunków pogodowych i podatności uprawianej odmiany. Warunki sprzyjające zarazie to przede wszystkim wysoka wilgotność powietrza zbliżona do 100%. Temperatura też ma znaczenie, ale drugorzędne. Rozpoczęcie ochrony już po wystąpieniu objawów zarazy może być mało skuteczne.

Najważniejsze jest wyznaczenie terminu pierwszego zabiegu zanim wystąpią objawy zarazy ziemniaka. Jest to możliwe tylko przy korzystaniu z systemów decyzyjnych wspieranych informacjami ze stacji meteorologicznej i informacjami o podatności odmiany. Jeżeli nie mamy takich możliwości, pierwszy zabieg chemiczny zwalczający zarazę ziemniaka powinniśmy wykonać najpóźniej, kiedy zaobserwujemy pierwsze objawy choroby na nielicznych roślinach. Następne zabiegi powinniśmy wykonywać co 10–14 dni.

Strategia zwalczania zarazy ziemniaka powinna uwzględniać wczesność odmian, odporność odmian i okresy rozwoju ziemniaka. Zasady prowadzenia ochrony w kluczowych okresach wzrostu i rozwoju ziemniaków będziemy opisywać w kolejnych wydaniach „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak uniknąć ataku zarazy na ziemniaki?

Intensywność ochrony ziemniaków przed zarazą ziemniaka powinna być dopasowana do odporności odmian, ich wczesności i przeznaczenia. Powinna też uwzględniać agrotechnikę. Z działań niechemicznych, które można podjąć przed sadzeniem jest właściwy płodozmian, zmianowanie, nawożenie, odpowiednia technika uprawy, zwalczanie chwastów i dobór do uprawy odmian odporniejszych.

czytaj więcej

Jak skutecznie zapobiegać chorobom ziemniaków?

Choroby grzybowe w ziemniakach to trudny i bardzo ważny temat. Nasilenie występowania poszczególnych chorób na pewno zależy od rejonu, w którym zlokalizowana jest dana plantacja. Krystian Nowak, specjalista działu ziemniaka w Agro –  Funduszu Mazury Sp. z o.o. przyznaje, że w ich gospodarstwie z chorobami nie ma wielkich problemów. Mają to szczęście, że w okolicach nie ma innych większych plantacji ziemniaków, dzięki temu choroby nie mają się skąd i dokąd przenosić. 

czytaj więcej

Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?

Ostatnio przypominaliśmy najważniejsze informacje z biologii rozwoju zarazy ziemniaka. To najgroźniejsza choroba ziemniaka i nie trzeba nikogo przekonywać, że jej ograniczanie jest konieczne. Najważniejsza jest profilaktyka (niszczenie źródeł infekcji, podkiełkowywanie i pobudzanie sadzeniaków), ale i wiedza o sprawcy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)