Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?

08.05.2020autor: Marek Kalinowski

Ostatnio przypominaliśmy najważniejsze informacje z biologii rozwoju zarazy ziemniaka. To najgroźniejsza choroba ziemniaka i nie trzeba nikogo przekonywać, że jej ograniczanie jest konieczne. Najważniejsza jest profilaktyka (niszczenie źródeł infekcji, podkiełkowywanie i pobudzanie sadzeniaków), ale i wiedza o sprawcy.

Z artykułu dowiesz się

  • Czy nowe rasy zarazy występują w Polsce?
  • Jak ograniczyć zarazy w różnych fazach rozwoju ziemniaka ?
  • Jak walczyć z zarazami ziemniaka ?
Jak pisaliśmy – zaraza ziemniaka zmienia się dzięki obecności dwóch typów kojarzeniowych (A1 i A2), rozmnaża się płciowo tworząc nowe agresywne rasy. Dziś właśnie o nowych rasach (szczepach), chociaż bardziej fachowym jest określenie nowych linii klonalnych zarazy.

Program Euroblight monitoruje zarazę ziemniaka

Czy nowe rasy zarazy występują w Polsce? Tak, jest to stwierdzane. Kto zajmuje się takimi badaniami? Zajmuje się tym istniejąca od 2013 r. sieć powołanych ekspertów z całej Europy (Polskę reprezentowała w tej organizacji znana plantatorom ziemniaka prof. Józefa Kapsa), a z wnioskami tych prac można zapoznać się na stronie internetowej programu monitorowania Euroblight. Ten program monitorowania zarazy ziemniaka został wdrożony w celu zwiększenia wiedzy na temat struktury populacji zarazy w Europie.

r e k l a m a
W każdym sezonie zbierane są w Europie i badane próbki zarazy ziemniaka w celu identyfikacji genotypu. W próbkach w okresie od 2013 r. do 2016 r. zidentyfikowano aż 18 linii klonalnych, z czego istotne znaczenie ma kilka najbardziej agresywnych i odpornych na niektóre substancje czynne fungicydów. Uspokajając rolników dodam, że w Polsce stwierdzano co prawda obecność nowych ras, ale sporadycznie i póki co nie mamy z zarazą tak wielkich problemów jak w krajach Europy Zachodniej.

Jeżeli zaraza pojawi się w ziemniakach wcześnie, przed zwarciem rzędów, to oznacza, że źródłem infekcji były oospory lub porażone bezobjawowo sadzeniaki
  • Jeżeli zaraza pojawi się w ziemniakach wcześnie, przed zwarciem rzędów, to oznacza, że źródłem infekcji były oospory lub porażone bezobjawowo sadzeniaki 

Odmiany zarazy ziemniaka

  • Blue-13 Od 2004 r. w Europie w zaawansowanych badaniach molekularnych z izolatów wyodrębnia się nowy genotyp Blue-13, czyli niebieski zwany superzarazą. Ta najbardziej rozpowszechniona w Europie nowa rasa zarazy ziemniaka powstała z typu kojarzeniowego A2. Ten genotyp zarazy ziemniaka spotyka się najczęściej w Belgi, Niemczech i Francji. Blue-13 stwierdzono też w kilku lokalizacjach w Polsce. Jego główną cechą jest wczesne pojawianie się i odporność na fungicydy zawierające metalaksyl, ale na szczęście Blue-13 jest wrażliwy na fungicyd zawierający substancje czynne o innych sposobach działania. Ten genotyp bardzo szybko przełamuje odporność genetyczną odmian.

  • Green-33 to kolejna nowa rasa zarazy ziemniaka w Europie, stwierdzona w 2009 r. i również powstała z typu kojarzeniowego A2. Ten genotyp został zidentyfikowany w Holandii i Danii i jest jeszcze bardziej agresywny niż superzaraza Blue-13. Również Green-33 stwierdzono w Polsce. Ten genotyp zarazy ziemniaka wykazuje odporność na fungicydy zawierające fluazynam, ale z informacji Euroblight wynika, że Green-33 zanika z powodu słabszego dostosowania do warunków środowiskowo-klimatycznych. Jego miejsce zajmuje nowy i również odporny na fluazynam zielony klon 37 o większych zdolnościach przystosowawczych.
  • Pink-6 to kolejna nowa rasa zarazy ziemniaka w Europie, ale powstała z typu kojarzeniowego A1. Póki co problem z tą rasą (nowym genotypem zarazy) ma tylko Wielka Brytania, w której genotyp Pink-6 zastąpił aż 80% całej populacji zarazy ziemniaka. Pink-6 izolowano również we Francji, ale w innych europejskich krajach jeszcze nie występuje. Obok wymienionych najstarszych (należy tu dodać ważną linię Orange-1 z typu kojarzeniowego A1) i najbardziej znanych ras (linii klonalnych) wszystkich obecnie obserwowanych w Europie jest ok. 18. Ta sytuacja zmienia się dynamicznie, bo wyodrębniane są nowe linie klonalne, a wcześniej poznane stare szczepy ze względów na słabe dostosowanie zanikają. Warto odwiedzić stronę: eurobligcht.net i przyjrzeć się bieżącym informacjom.

Objawy zarazy łodygowej

  • Objawy zarazy łodygowej 

Objawy zarazy ziemniaka można pomylić z innymi chorobami

O ograniczaniu zarazy w różnych fazach rozwoju ziemniaka będziemy informować na bieżąco. Na zakończenie przypomnę, że źródłem zarazy ziemniaka są oospory w glebie, sterty odpadowe, sąsiednie uprawy, porażone sadzeniaki, samosiewy w uprawach następczych. Pamiętajmy, że zaraza ziemniaka potrzebuje do zarodnikowania temperatury powietrza od 3–29°C (optimum 16–21°C), 12°C – do zakażania liści i łodyg przez zoospory, >18°C – do bezpośredniego kiełkowania zarodników konidialnych i zakażania przez strzępkę infekcyjną. Musi w tym czasie występować wysoka wilgotność względna powietrza. To najważniejszy warunek rozwoju zarazy ziemniaka.

Pamiętajmy, że objawy zarazy ziemniaka można pomylić z innymi chorobami. Objawy występują na bulwach, na liściach i na łodygach (zaraza łodygowa). O ile większość rolników przygląda się w ocenie liściom, to forma łodygowa jest groźniejsza. Zaraza na łodygach zaczyna się objawiać w miejscu wyrastania ogonka liściowego z łodygi lub na jej wierzchołku. Początkowo są to tłuste, brązowe, później brunatne plamy, które rozwijają się wzdłuż łodygi. Jeśli obejmą cały jej obwód dochodzi do przełamania łodygi, a przy wilgotnej pogodzie zarodnikowanie występuje na całej powierzchni nekrozy.

Z badań wynika, że zniszczenie przez zarazę 50–70% naci powoduje całkowite zatrzymanie przyrostu plonu ziemniaka. Celem ochrony przed zarazą jest wydłużenie okresu tuberyzacji ziemniaków jest przesunięcie w czasie tego krytycznego poziomu zniszczenia naci
  • Z badań wynika, że zniszczenie przez zarazę 50–70% naci powoduje całkowite zatrzymanie przyrostu plonu ziemniaka. Celem ochrony przed zarazą jest wydłużenie okresu tuberyzacji ziemniaków jest przesunięcie w czasie tego krytycznego poziomu zniszczenia naci

Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak chronić ziemniaki w tuberyzacji?

W uprawie ziemniaków bez środków ochrony nie można się obejść. Największym zagrożeniem jest oczywiście zaraza ziemniaka, a w ochronie ziemniaków przed sprawcą choroby bardzo ważny jest dobór  preparatów uwzględniający fazę rozwoju rośliny. W ostatnich tygodniach pisaliśmy o zasadach ograniczania choroby na początku wegetacji oraz w fazie intensywnych przyrostów łodyg i liści.

czytaj więcej

Jak uniknąć ataku zarazy na ziemniaki?

Intensywność ochrony ziemniaków przed zarazą ziemniaka powinna być dopasowana do odporności odmian, ich wczesności i przeznaczenia. Powinna też uwzględniać agrotechnikę. Z działań niechemicznych, które można podjąć przed sadzeniem jest właściwy płodozmian, zmianowanie, nawożenie, odpowiednia technika uprawy, zwalczanie chwastów i dobór do uprawy odmian odporniejszych.

czytaj więcej

Jakie są sposoby zwalczania zarazy ziemniaków?

W uprawie ziemniaków zaraza jest chorobą najgroźniejszą. Jej rozwój w czasie wegetacji mocno ogranicza potencjał plonowania ziemniaków, ale też powoduje znaczne straty w trakcie przechowywania bulw.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)