r e k l a m a
Partnerzy portalu
Wahania cen żywca. Ile punkty skupu płacą za świnie, a ile za byki?
10.08.2021autor: Michał Czubak
Rynek żywca należy do jednego z bardziej dynamicznych rynków w rolnictwie. Ceny w skupach potrafią wahać się z tygodnia na tydzień. Aktualnie obowiązujące zestawiliśmy z tymi sprzed dwóch tygodni, które pokazują, w jakim kierunku ceny powędrowały.
Ceny skupu żywca wieprzowego:
Kujawsko-pomorskie:
- Kwiecińscy, Żnin– 4,55 zł/kg (wzrost o 20 gr);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – 4,2–4,8 zł/kg (bez zmian);
Łódzkie:
- Złotex, Złoczew – 4,7 zł/kg (wzrost o 30 gr);
- PPUH Kawiks Patoki – 4,2-4,8 zł/kg (bez zmian);
- Marciniak Sędzimirowice – 4,7 zł/kg (wzrost o 30 gr);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody – 4,0–4,6 zł/kg (spadek o 40 gr), 6,3 zł/kg (wbc kl. E), maciory 2,5 zł/kg (bez zmian);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – 4,1 zł/kg (bez zmian);
Opolskie:
- Nosal Otmuchów – 4,8 zł/kg (spadek o 20 gr);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kośc.– 4,7–5,0 zł/kg (wzrost o 30-50 gr);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole – 4,8 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski – 4,6 - 5,0 zł/kg (wzrost o 35 gr);
- Mróz – 6,4 zł/kg (wbc kl. E) (wzrost o 40 gr).
Ceny skupu żywca wołowego:
Osi Poland Foodworks – byki 14,6 zł/kg (kl. O) (wzrost o 60 gr), jałówki 12,4 zł/kg (kl. O) (bez mian), krowy 12,6 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 7,0–8,9 zł/kg (wzrost o 90 gr), jałówki 7,0–8,5 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy 5,05 zł/kg (wzrost o 50 gr);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 14,4 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 15,0 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 12,8 zł/kg (kl. O), 13,80 zł/kg (kl. R) (wzrost o 80 gr);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 7,0–7,9 zł/kg (wzrost o 50 gr), jałówki 56,0–6,5 zł/kg (wzrost o 30 gr);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 15,0 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 15,4 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 1 zł) 15,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 1 zł), jałówki 13,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 14,4 zł/kg (kl. R) (wzrost o 30 gr), krowy 12,8 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 5,6–7,4 zł/kg (wzrost o 40 gr), jałówki 5,6–6,5 zł/kg (wzrost o 40 gr);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,4 zł/kg (wzrost o 10 gr), jałówki - 7,4 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (spadek o 20 gr);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 7,2 - 8,2 zł/kg (wzrost o 30 gr), jałówki 5,0 –7,5 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 5,0–6,4 zł/kg (wzrost o 20 gr).
Oprac. Michał Czubak
fot. arch. Tygodnika Poradnika Rolniczego
Michał Czubak
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarz strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a