Mocno spadły ceny skupu bydła. Czy to koniec dobrej passy na rynku wołowiny?
Część zakładów obniżyła ceny skupu bydła. Czy takie stawki utrzymają się dłużej, czy znów możemy liczyć na podwyżki? Ile dziś hodowcy dostają za żywiec wołowy? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!
Ceny skupu bydła zaliczyły spadki we wszystkich kategoriach, zarówno w wadze poubojowej, jak i żywej. Z notowań ministerstwa rolnictwa z 5 grudnia wynika, że stawki spadły o 0,9 proc. w kategorii młodego bydła w wieku od 8 do 12 miesięcy do 9,76 zł/kg w.ż., o 1,7 proc. w przypadku krów do 7,69 zł/kg w.ż. i o 0,2 proc. w przypadku jałówek do 9,63 zł/kg w.ż. Na niezmienionym poziomie utrzymała się natomiast cena byków w wieku 12-24 miesięcy - 10,53 zł/kg w.ż.
Czy to koniec dobrej passy na rynku wołowiny? Niekoniecznie. Mimo obniżek, ceny skupu bydła są nadal wysokie. W porównaniu z poprzednim rokiem wzrosły o ok. 35 proc. Zresztą analitycy przewidują, że bieżący poziom cen będzie się utrzymywać w nadchodzącym okresie. Nie wykluczają także kolejnych wzrostów w grudniu. Prognozy te może jednak zakłócić kolejna fala pandemii koronawirusa, która wymusza ograniczenie działalności lokali gastronomicznych w wielu krajach do których eksportujemy naszą wołowinę.
Jakie będą ceny bydła w następnym roku?
Niska podaż bydła przy utrzymującym się dużym zapotrzebowaniu na wołowinę zwiastuje dobre ceny skupu. Jednak eksperci banku Credit Agricole ostrzegają, że przestrzeń do dalszego silnego wzrostu cen skupu jest już ograniczona, zwłaszcza że w 2022 roku podaż bydła wzrośnie. Ale ze względu na opóźnienia związane z cyklami produkcyjnymi dołek cenowy nastąpi najprawdopodobniej dopiero w 2023 r.
- Oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2022 r. wyniesie 7,60 zł/kg – czytamy w najnowszym raporcie AgroMapa przygotowanym przez analityków Credit Agricole.
Trend wzrostowy utrzymuje się natomiast u głównych producentów wołowiny w UE. Jak wyliczają analitycy ING, najdroższy surowiec notowany jest obecnie w Niemczech. Ceny dochodzą tam do ponad 449 euro/100 kg.
Ceny skupu żywca wołowego w Polsce - sonda z 10 grudnia 2021 r.
Osi Poland Foodworks – byki 17,7 zł/kg (kl. O) (wzrost o 70 gr), jałówki 16,70 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian);
Łódzkie:
- Marciniak, Sędzimirowice – byki 8–10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 9,0–10 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);
Lubelskie:
- ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (wzrost o 1 zł), 19,0 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 1 zł), 18,4 zł/kg (kl. R) (wzrost o 1 zł);
Małopolskie:
- PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian); krowy 2,8-5,6 zł/kg (bez zmian);
Mazowieckie:
- ZM Mościbrody– byki 17,5 zł/kg (kl. O) (spadek o 1,5 zł), 17,90 zł/kg (kl. R,) (spadek o 1,5 zł) 18,10 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (spadek o 1,5 zł), jałówki 17,0 zł/kg (kl. O) (spadek o 50 gr), 17,50 zł/kg (kl. R) (spadek o 50 gr), krowy 15 zł/kg (320 kg mięsa) (spadek o 50 gr);
Podlaskie:
- ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8-11 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);
Podkarpackie:
- Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 10,20 zł/kg (bez zmian), jałówki - 6,5 - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);
Wielkopolska:
- Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,50 - 11,30 zł/kg (wzrost o 10 gr), jałówki 8,50-11 zł/kg (wzrost o 50 gr), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).
oprac. K. Szałaj, fot. B. Dąbrowska
Kamila Szałaj
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl
Najważniejsze tematy