Jakie są najnowsze ceny skupu bydła?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie są najnowsze ceny skupu bydła?

27.01.2022autor: Kamila Szałaj

Ceny bydła nadal osiągają rekordowe poziomy. Po grudniowych obniżkach nie ma już śladu. Jakie są obecnie ceny skupu w Polsce i w UE? Czy takie stawki utrzymają się w 2022 roku? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

Zakłady ubojowe cały czas wykazują zwiększony popyt na bydło. Ma to odzwierciedlenie w cennikach - stawki niezmiennie utrzymują się na tym samym poziomie. Niektóre zakłady zaoferowały nawet lekkie podwyżki. W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,30 zł/kg.

Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10 zł/kg.

r e k l a m a
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 10-16 stycznia średnia cena bydła wynosiła 9,38 zł za kg. To o ponad 40 proc. więcej niż rok wcześniej.

- Wołowina drożeje pod wpływem uwarunkowań światowych, tj. ograniczenia sprzedaży przez głównych eksporterów oraz rosnący popyt w Azji. – wyjaśnia Mariusz Dziwulski z PKO Banku Polskiego.

Rekordowe ceny bydła w Niemczech

Również w Niemczech ceny buhajów, krów i jałówek pobiły dotychczasowe rekordy. 

- Wciąż niewielka podaż bydła nie wystarcza na pokrycie całego popytu. Rezultatem znów są rosnące ceny – wyjaśnia niemieckie Stowarzyszenie Zrzeszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG). 

VZEG informuje, że w Niemczech za młode byki w wadze ubojowej rolnicy otrzymują 4,90 euro/kg (22,44 zł/kg) wbc (byki w klasie R3). W porównaniu do grudnia 2021 ceny te wzrosły o 0,22 euro/kg wbc, natomiast w porównaniu do ubiegłego tygodnia - o 5 eurocentów. Jałówki są wyceniane na 4,50 euro/kg (20,50 zł/kg), czyli też o 5 eurocentów drożej niż tydzień temu. 

Wysokie ceny i popyt na bydło utrzymują się w całej UE

Boom na bydło trwa w całej Europie. Oczywiście przyczyny wzrostu cen w krajach UE są takie same jak w Polsce i Niemczech: z jednej strony mniejsza podaż, z drugiej strony mniej importu.

Z danych KE wynika, że w UE średnia cena bydła w klasie R wynosi 4,29 euro/kg. Z kolei za cielęta przeznaczone do uboju (do 8 miesiąca życia) zakłady płaciły średnio po 5,7 euro/kg. To aż o 24 proc. więcej niż rok temu. Spadły z kolei ceny cieląt mlecznych, ale droższe są cielęta mięsne do dalszego chowu - 212,5 euro/szt.

Czy w tym roku utrzymają się wysokie ceny bydła?

Zdaniem analityków ING, w najbliższym czasie producenci bydła mogą liczyć na dobre ceny.

- Bardziej prawdopodobna jest stabilizacja poziomu cen na aktualnym poziomie, przynajmniej do momentu kiedy w istotnym stopniu nie zwiększy się liczebność stad i podaż mięsa - czytamy w najnowszym raporcie ING.

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce  

Osi Poland Foodworks – byki 18 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15,70 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 9–10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 9,0–10 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian); krowy 2,8-5,6 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 19 zł/kg (kl. O) (wzrost o 20 gr), 19,60 zł/kg (kl. R,) (wzrost o 20 gr) 19,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (wzrost o 20 gr), jałówki 17,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 17,80 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 15 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8-11 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 8,1 - 10,30 zł/kg (bez zmian), jałówki - 6,5 - 8,40 zł/kg (wzrost o 10 gr), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 9,90 - 12 zł/kg (wzrost o 20 gr), jałówki 8,50-11 zł/kg (wzrost o 1 zł), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
oprac cen. M. Czubak
fot. arch.

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny bydła: zakłady znów zaskakują. Jakie stawki oferują za byki i jałówki?

Ceny bydła nadal rosną. Ile za byki, jałówki i krowy oferują zakłady mięsne w Polsce? Czy takie stawki utrzymają się w 2022 roku? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

czytaj więcej

Ile za byka czy jałówkę dostają rolnicy w Niemczech, Francji czy Austrii, a ile w Polsce?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie w całej Europie. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Sprawdzamy, ile za byki i jałówki dostają rolnicy w poszczególnych krajach. Gdzie jest najdrożej, a gdzie najtaniej?

czytaj więcej

Ubój bydła na pastwisku - przepisy, praktyka i korzyści

14 stycznia br. w Ośrodku Hartek w Ostaszewie k. Nowego Miasta Lubawskiego hodowcy, urzędnicy i naukowcy rozmawiali o zaletach uboju na pastwisku. Konferencja zorganizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w Typie Mięsnym znalazła uznanie licznie przybyłych hodowców z regionu, jak i całej Polski.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)