Ceny bydła: zakłady znów zaskakują. Jakie stawki oferują za byki i jałówki?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: zakłady znów zaskakują. Jakie stawki oferują za byki i jałówki?

09.02.2022autor: Kamila Szałaj

Ceny bydła nadal rosną. Ile za byki, jałówki i krowy oferują zakłady mięsne w Polsce? Czy takie stawki utrzymają się w 2022 roku? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

Nadal brakuje bydła. Zakłady ubojowe cały czas wykazują zwiększony popyt na byki, jałówki i krowy. Zaowocowało to kolejnymi podwyżkami w cennikach, zwłaszcza w odniesieniu do krów.

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,30 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-12 zł/kg.

r e k l a m a
Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 10-16 stycznia średnia cena bydła wynosiła 9,47 zł za kg. To o ponad 42 proc. więcej niż rok wcześniej.

Rekordowe ceny bydła utrzymują się też w Niemczech

Również w Niemczech ceny buhajów, krów i jałówek utrzymują się na rekordowych poziomach. 

- Wciąż niewielka podaż bydła nie wystarcza na pokrycie całego popytu. Rezultatem znów są rosnące ceny – wyjaśnia niemieckie Stowarzyszenie Zrzeszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG). 

7 lutego VZEG poinformowało, że w Niemczech za młode byki w wadze ubojowej rolnicy otrzymują 4,95 euro/kg (22,45 zł/kg) wbc (byki w klasie R3). W do ubiegłego tygodnia cena ta wzrosła o 5 centów. Jałówki są wyceniane na 4,60 euro/kg (20,55 zł/kg), czyli o 10 eurocentów drożej niż tydzień temu. 

Boom na bydło trwa w całej UE

Dobre ceny bydła uzyskuje większość hodowców w UE. Oczywiście przyczyny wzrostu cen w krajach UE są takie same jak w Polsce i Niemczech: z jednej strony mniejsza podaż, z drugiej strony mniej importu. Poza Niemcami najwyższe stawki notują producenci w Szwecji, Polsce, Austrii i Hiszpanii. Na drugim biegunie są Rumunia, Belgia i Litwa. Tam ceny są niewiele powyżej 3 euro/kg.

Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,36 euro/kg wbc za byki, 3,57 euro/kg za krowy.

Czy ceny bydła jeszcze wzrosną w tym roku?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen, który prawdopodobnie utrzyma się w najbliższych miesiącach.

- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają analitycy banku ING. 

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce  

Osi Poland Foodworks – byki 18 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 15,70 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 10,50 zł/kg (bez zmian), jałówki 10 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,0–11 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,0–9,0 zł/kg (bez zmian); krowy 2,8-5,6 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 19 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,40 zł/kg (kl. R,) (spadek o 20 gr) 19,6 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 17,8 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 17,80 zł/kg (kl. R) (bez zmian), krowy 15 zł/kg (320 kg mięsa) (bez zmian);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 10,20 zł/kg (spadek o 80 gr), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 10,20 zł/kg (spadek o 10 gr), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (spadek o 1,60 zł), jałówki 8,80 zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 6,6 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
oprac cen. M. Czubak
fot. arch.

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

redaktor w zespole PWR Online, odpowiedzialna głównie za stronę www.tygodnik-rolniczy.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Byczek w szambie. Ratowali go strażacy

Profesja strażaka to ciężki fach. Raz się wchodzi w płomienie innym razem do szamba, gdzie trzeba ratować życie zwierzęcia. Z takim przypadkiem strażacy mieli do czynienia w Bieganowie koło Wrześni (woj. wielkopolskie), gdzie mały byczek wpadł do szamba.

czytaj więcej

Ceny bydła biją kolejne rekordy. Ile ubojnie oferują za byki, jałówki i krowy?

Zakłady mięsne znów podniosły ceny skupu bydła. Jakie stawki oferują za byki jałówki i krowy? Czy wysokie notowania utrzymają się w kolejnych miesiącach? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

czytaj więcej

Rolnictwo regeneratywne na farmie Lubuskie Angusowo

System rolnictwa regeneratywnego prowadzi do zwiększenia bioróżnorodności, wdrożone mechanizmy mają za zadanie wzbogacenie gleby, poprawę stanu wód i ekosystemów,a także utrzymywanie zwierząt w systemie ekstensywnym. Co to znaczy w praktyce?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)